Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03 09:50 - Свързаното с банди насилие в Швеция буди безпокойство
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 10 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 19.03.2024

Споделете !  

Тъй като насилието от страна на бандите в Швеция излиза извън контрол, правителството стартира нова стратегия за справяне с проблема, информира "Юронюз".

Един от най-важните приоритети е на първо място да се предотврати набирането на млади хора в престъпни банди - училищата и социалните служби трябва да предприемат по-решителни действия срещу това.

Причината е, че както извършителите, така и жертвите са все по-често млади хора, като 14-годишни деца биват набирани да извършват поръчкови убийства. През есента на миналата година правителството дори призова армията за помощ срещу организираните престъпни групи.

През 2023 г. в Швеция са били убити общо 53 души. Според в. "Уолстрийт джърнъл"  броят на убийствата с огнестрелно оръжие на глава от населението в Стокхолм  е 30 пъти по-висок, отколкото в Лондон. Експерти на място оценяват броя на членовете на бандите в Швеция на около 30 000 души.

Голяма част от насилието се случва в по-големите градове: Стокхолм, Гьотеборг, Малмьо и Упсала, обобщава "Гардиън". Престъпността обаче се разпространява и в по-малките градове, допълва "Гардиън".

Вестникът посочва, че според най-новите данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) в Швеция смъртността от огнестрелни оръжия на глава от населението е една от най-високите сред всички европейски държави, за които има данни.

През последните години страната изпреварва Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия по брой смъртни случаи на 100 000 души население. В момента тя е на второ място след Албания в сравнение с други европейски държави с население от поне един милион души, като през 2010 г. беше на 14-то място, отбелязва "Гардиън".

В Швеция войната между съперничещите си банди все повече излиза извън контрол, обобщава "Юронюз". Престрелки и дори бомбени атентати почти ежедневно за част от живота в скандинавската страна.

Към края на септември 2023 г. Швеция вече беше станала свидетел на 261 престрелки и 36 смъртни случая, свързани с организираната престъпност през тази година. Това накара властите в Стокхолм да използват и военните в търсене решение на проблема.

"Добре дошли!" в Швеция; Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията 

Като средство в борбата срещу свързаното с банди ескалиращо насилие в Швеция, премиерът Улф Кристершон обяви в края на миналата година строги ответни действия на властите и депортации.

Кристершон обвини имиграцията за нарастването на свързаните с банди престъпления в страната. За драматичната ситуация са виновни години на политическа наивност. "Безотговорната имиграционна политика и неуспешната интеграция ни доведоха до това положение“, каза премиерът.

"Ние ще преследваме бандите и ще победим бандите. Ще ги изправим пред правосъдието. Ако са шведски граждани, ще бъдат затворени с много дълги присъди. Ако са чужди граждани, те освен това ще бъдат депортирани.“

Понастоящем шведската полиция не изготвя карта на националността на членовете на бандите, но проучване на Националния съвет за превенция на престъпността през 2021 г. показва, че младите хора, родени в Швеция от двама родители от чужбина, са свръхпредставени като заподозрени в случаи на убийства и грабежи.

Дясното коалиционно правителство, избрано през септември 2022 г., смята, че нарастването на насилието от страна на бандите през последните години е пряко свързано с по-ранната имиграционна политика на Швеция. До 2016 г. тя имаше един от най-щедрите закони за предоставяне на убежище в Европа, припомня Би Би Си.

Убийците нямат почивен ден

В началото на месеца, на 2-ри март, в Стокхолм беше застрелян мъж при поредния случай на свързано с организираната престъпност насилие, съобщи Ройтерс.

Спасителите не успяха да съживят мъжа на възраст между 20 и 30 години, който беше  прострелян в квартал "Скерхолмен" в южната част на Стокхолм, съобщи вестник "Афтонбладет".

Един човек е бил задържан по подозрение в убийство, съобщи полицията.

Ройтерс отбеляза, че инцидентът вероятно е свързан с войната между бандите, която отдавна тормози Швеция.

Швеция, чието население е около 11 милиона души, от няколко години се бори с банди, занимаващи се с наркотици и измами, посочва Ройтерс. По оценки на полицията повече от 60 000 души са свързани с престъпни банди, а от тях около 14 000 са активни членове на престъпни мрежи.

Има многобройни смъртоносни престрелки и нападения с експлозиви в рамките на войната между съперничещи си банди. По време на тези конфликти са били убивани и невинни минувачи.

Насилието излиза извън границите на "бедните" райони

От няколко години Швеция е гореща точка в Европа поради стрелбите и бомбените атентати, свързани с банди. Напоследък обаче насилието се е преместило извън уязвимите градски райони, където живеят хора с по-ниски доходи, и според полицията една от причините е, че членовете на бандите все по-често се насочват към роднини на съперниците си, констатира Би Би Си.

При това детективите подозират, че някои от последните прояви на насилие са организирани от престъпни лидери, базирани в други държави, включително Турция и Сърбия, отбелязва британската медия.

"Това, което започна като насилие с огнестрелно оръжие между банди от млади хора, стремящи се да защитят територията си, се превърна в порочен кръг от трафик на огнестрелни оръжия и насилие с огнестрелно оръжие", обяснява пред Би Би Си Нилс Дуке, изследовател на огнестрелните оръжия във Фламандския институт за мир в Брюксел.

"Бандите също така узряха и вече не са само улични престъпници, а често са свързани и с престъпници от по-високо ниво."

Сред загиналите има и невинни минувачи.

През септември 2023 г. 70-годишен мъж и друг мъж на 20 години бяха убити при стрелба в кръчма в Сандвикен в Централна Швеция, а току-що дипломирал се учител, на 24 години, загина при експлозия край университетския град Упсала.

Евин Четин, авторка и адвокатка, която е представлявала жертви и заподозрени в стрелба тийнейджъри, казва, че момчета на 13-14 години биват вербувани от бандите, често чрез обещания в социалните мрежи за пари и дизайнерски дрехи.

Децата използват собствените си чанти не за да носят книги, а носят на раменете си  пазара на наркотици в Швеция", казва тя пред Би Би Си.

Бедността е основният двигател на престъпността

Шведската полиция е идентифицирала редица уязвими зони в цялата страна, наречени "utsatta". В тях живее едва 5 % от населението на страната, но те са свързани с най-сериозното насилие, посочва "Гардиън".

Макар че в тези райони има голям дял жители, родени извън Европа, и второ и трето поколение имигранти, те са формирани от социално-икономически обстоятелства в продължение на дълъг период от време - фактор, който според експертите е от много по-голямо значение за настоящата ситуация.

Повече от 80 % от основните статистически райони, които съставляват тези "utsatta", се определят като райони със социално-икономически предизвикателства, като половината от тях се класифицират като райони с "големи" предизвикателства.

"Социално-икономическите фактори, а не етническата принадлежност, са основните фактори, които създават рискове за попадане в престъпна среда", цитира вестникът Фелипе Естрада Дьорнер, професор по криминология в Стокхолмския университет, чиито изследвания са посветени на престъпността и сегрегацията на непълнолетните.

През последните десетилетия разликата в доходите в Швеция се е увеличила: според последните статистически данни доходите не са били разпределяни толкова неравномерно от повече от 40 години.

Тази разлика е допринесла за сегашното положение в страната, казва  Дьорнер.

Нарастващото неравенство в доходите, здравеопазването и образованието през последните десетилетия води до факта, че шансовете за живот на децата и младите хора от различни области ще се различават все повече и повече", казва той.



www.tinyurl.com/27erqg77



Тагове:   арест,   разследване,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2067050
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930