Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03 08:18 - Синтетичният наркотик „чай за пушене“ или „Спайс“ е най-често засичаната дрога в Добрич
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 6 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 18.03.2024

Споделете !  

Апаратура за изследване на наркотични вещества /газов хроматограф/ е част от новите апарати и технологии, с които е оборудвана криминалистичната лаборатория към Областната дирекция на МВР във Варна.  Тя изследва количествения състав на наркотика /процентното съдържание на наркотичното вещество/ и вида на наркотичното вещество, каза за радио Варна, главен инспектор Ангел Ангелов, началник на сектор „Базова и научно-техническа  лаборатория“ към ОД на МВР –Варна. Във варненската криминалистична лаборатория се правят експертизите на заловените наркотици и от областите Шумен и Добрич. Резултатите излизат много бързо, което прави работата на криминалистите по-експедитивна.

Във Варна най-често установените наркотици, заловени от улицата, са марихуана и метамфетамин. В Добрич и Шумен т.нар. „чайове за пушене“ – синтетичен опиат, посочва специалистът.

Синтетичният наркотик „чай“, познат още като „дизайнерски“ наркотик, „подправка“, „спайс“ и други, е психоактивна смес за пушене, която се състои от компоненти от растителен и синтетичен произход. Често това са тютюн, коноп, хавайски роза, градински чай, мащерка и женшен, напоена с концентриран разтвор на изкуствения наркотик JWH-018. Употребата на синтетичния наркотик „чай“ крие голяма опасност, защото той бързо предизвиква психическа и физическа зависимост, води до деградация на личността и причинява големи щети на тялото, сочи информация от Превантивно-информационен център по зависимости.

„Чаят“ е истинска „салата“ от психотропни вещества. Последиците от използването на „чай“ наподобяват ефектите на канабиса, само че в пъти по-силни. Сред тях са бледа кожа на лицето, разширени зеници и зачервени очи, сухи, напукани устни, промени в апетита – от лакомия до пълно отхвърляне на храненето, прекомерна приказливост, без логика и смисъл, тахикардия и повишено изпотяване, внезапно „застиване“ в неестествена поза, заблуди, халюцинации, психози.

Процесът на физическо пристрастяване към „чай“ се случва незабелязано. На първо време, човек става нервен, той се уморява лесно, не закъсняват и проблемите със съня, наблюдават се и избягване на обществени изяви. Постепенно тялото започва да изисква все по-голямо и по-голямо количество от наркотика, а ако не го приеме, започват да се наблюдават симптоми на тревожност и безпокойство.

Зависимият започва да се чувства физически неразположения от невзимането на „чай“ едва след 2-3 седмици редовна употреба. Следващият етап се характеризира с образуването на психологическа зависимост: пристрастеният не се интересува от нищо друго, освен от намирането на нова доза, защото предходната му е била достатъчна само за няколко часа. Той губи контакт и контрол над личността си и става опасен, както за себе си, така и за другите. Активните съставки в „чай“ бавно засягат всички функции на тялото. След няколко месеца на употреба на „дизайнерския“ наркотик започват да се проявяват симптоми като нарушена зрителната острота, мудност в движенията на тялото и загуба на координация, влошаване на паметта и неспособност за концентрация; интелектуален спад до деменция; силно занижено сексуално желание; проблеми с дихателната система (задавяне, астматични пристъпи); смущения на кръвоносната система (аритмия, повишена сърдечна честота, повишено кръвно налягане); – страдат „филтрите“ на организма – бъбреците и черен дроб.

В повечето случаи употребата на „чай“ е фатална или причинява психични отклонения, а в не рядко водя до психиатрична клиника до живот. Водещите експерти по наркотици казват, че единственият сигурен начин за лечение на наркоманиите е дълга рехабилитация под надзора на експерти, включваща детоксикация на тялото заедно с интензивна психотерапевтична помощ и подкрепа на семействата.

 www.tinyurl.com/26otsw6b



Тагове:   арест,   разследване,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2071553
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930