Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02 09:08 - Кардиолог за бездимните цигари: Една зависимост заменя друга! Не намаляват сърдечносъдовия риск
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 15 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

дата: 15.02.2024

Споделете !   Тютюнопушенето е зависимост - да не се промотира и рекламира по никакъв начин, призова специалистът Всички устройства трябва да бъдат под общ знаменател и да се третират еднакво, смята д-р Иван Груев

През 2003 г. е произведена първата електронна цигара в света. Днес има регистрирани над 460 търговски наименования, произвеждани с 8 000 различни аромата.

В едно от най-посещаваните заведения в Ловеч залата за пушачи е пълна. Повечето посетители обаче приемат евентуална забрана на електронните цигари позитивно – според тях забраната следва да важи за всички видове цигари, без значение дали са стандартни или електронни. На много места в града електронни цигари се продават на деца под 18-годишна възраст, сочи репортерска проверка.

"Електронните цигари също са вредни като останалите. В началото има отлив, но с времето клиентите свикват и се научават как трябва да живеем", коментира Николай Братоев, управител на кафене в Ловеч, въвел пълна забрана за тютюнопушене. Според него сме тръгнали да гоним Западна Европа, а там е забранено от 20 години.

"В някакъв момент това може да се отрази на самия бизнес – има клиенти, които предпочитат да пушат и електронните цигари са тяхната алтернатива, особено в зимните месеци", казва Мария Тодорова, която ръководи ресторант в града. По думите ѝ дори пушачи се чувстват по-добре в заведенията, когато вътре не се пуши.

Трябва да се забрани тютюнопушенето, а не да се детайлизира по какъв метод, изрази мнение в интервю за БНР проф. д-р Иван Груев, член на Дружеството на кардиолозите в България.

Тази дискусия в цивилизования свят е приключила. Нашето законодателство трябва да се хармонизира, каза той.

Кардиологът определи обособените затворени пространства за пушене като порочна практика, която би следвало да се обхване от забраните.

Тютюнопушенето е сред най-съществените фактори както за сърдечносъдовите, така и за онкологичните заболявания. Устройствата с нагряване не намаляват сърдечносъдовия риск, категоричен е специалистът. Според него разликата между традиционните и бездимните тютюневи изделия е изкуствена.

В началото електронните са били лансирани като мост към отказ от цигарите, но всъщност една зависимост заменя друга, обясни д-р Груев. По думите му това превръща тютюнопушенето в навик от още по-ранна тийнейджърска възраст, като принос има и широкото им рекламиране.

"В цяла София е пълно с билбордове, които рекламират по доста привлекателен начин такива тютюневи изделия. Това тласка младите хора към употребата им и към зависимости. Тютюнопушенето е зависимост и не трябва да се промотира и рекламира по никакъв начин. Напротив – трябва да се прилагат всякакви възможни рестрикции за нейното ограничаване", коментира кардиологът в предаването "Хоризонт до обед".

Всички устройства трябва да бъдат под общ знаменател и да се третират еднакво, заяви д-р Иван Груев.

"Да, намали се пушенето в заведенията, но на много места след 22.30 часа се пушат и обикновени цигари. Контролът и санкциите са недостатъчни."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

 www.tinyurl.com/2bvnzmmh



Тагове:   арест,   разследване,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2065689
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930