Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2022 08:39 - Задържаха трима турци за пренос на наркотици през границата
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 209 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

дата: 22.08.2022

Споделете !  

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо турските граждани Гюрджан О. и Мерт О. и на Шенол Я., български гражданин, който има и турско гражданство, за пренос на наркотични вещества през границата на страната.

Гюрджан О., Шенол Я. и Мерт О. са привлечени като обвиняеми, за това, че на 17.08.2022 г., около 02.30 часа през ГКПП „Малко Търново", с автобус марка „СЕТРА", в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително, пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България 28 пакета с високорисково наркотично вещество - с общо бруто тегло 28 519 грама, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък (престъпление по чл. 242, ал. 4, предл.1 и 2, вр.ал. 2, предл. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК).

 В съдебно заседание обвиняемите не се признаха за виновни, но дадоха обяснения за случилото се. Те заявиха пред Бургаския окръен съд, че са били подлъгани от непознато за тях лице, да вземат три баки с боя и да ги превозят до гр. Силистра срещу заплащане, което било обичайна практика за дружеството, собственик на автобуса и не са подозирали, че в тях има скрито наркотично вещество.

Според съдебната инстанция събраните до този момент доказателства налагат безпристрастен извод да се направи обосновано предположение, че тримата обвиняеми, най-вероятно в съучастие помежду си, са вероятните извършители на престъплението. „Това е така, доколкото установените до този момент факти налагат логичния извод, че тримата обвиняеми, като екип, обслужващ автобуса - двама водачи и стюард, би трябвало да знаят, разбира се ако спазват стриктно служебните си задължения и мерките за безопасност, какви хора и товари превозват, а следователно - би трябвало да знаят и действителното съдържание на трите процесни баки", казва Окръжен съд - Бургас. Съдът прецени твърденията на обвиняемите по - скоро като израз на възприета от тях защитна позиция, преследваща оневиняването им, отколкото като доказателствен източник за установяване на действителни факти и събития. Това е така, доколкото нито един от посочените от тях факти не е установен с други, безпристрастни доказателства. За престъплението, за което са привлечени Гюрджан О., Мерт О. и Шенол Я, е предвидено наказание „Лишаване от свобода" за срок от петнадесет до двадесет години, както и глоба в размер от двеста хиляди до триста хиляди лева. Следователно, възприетата от прокуратурата правна квалификация на разследваното въвежда презумпцията за наличие на реална опасност от укриване или извършване на престъпление. На този етап събраните по делото доказателства сочат, че тримата обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат трайни трудови навици, което принципно би трябвало да води до извод, че те са с ниска степен на обществена опасност. „Въпреки това, предполагаемото им участие в престъпление с такава висока степен на обществена опасност, което по дефиниция се явява резултат от усложнена престъпна деятелност с присъщите й конспиративност и добра организация, буди основателна тревога и подозрение, че тримата обвиняеми най-вероятно са склонни и биха допуснали да извършат престъпления, преследвайки задоволяването на свои осъзнати потребности", според съда.

Липсата на трайна уседналост и на тримата обвиняеми в Република България, която за двама от тях се обяснява и с факта, че са чужди граждани, както и тежестта на предвиденото за това престъпление в Особената част на НК наказание, са обстоятелства, които за настоящия състав на съда са достатъчни, да се приеме, че е налице и реален риск обвиняемите да се укрият.



www.tinyurl.com/2f97ajku



Тагове:   наркотици,   насилие,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2079749
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930