Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2022 11:42 - Момче от 5-и до 8-и клас всеки ден пуши трева, получи психоза и скочи от прозорец
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 1.08.2022

Споделете !  
  • Опасното с райския газ е, че действието му е бързо, а след него младите искат още и така се пристрастяват
  • Плашещо е, че все повече жени са зависими от алкохола, при това млади, казва д-р Владимир Николов, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм - Суходол

- Д-р Николов, според проучване на Националната пациентска организация учениците за първи път опитват наркотици на 14 години. Кога според наблюденията ви децата започват да употребяват наркотични вещества?

- Започват дори по-рано от 14-годишна възраст.

- Какви наркотици опитват първо?

- Първото, което употребяват, е марихуана. Имайте предвид, че сегашната марихуана няма нищо общо с марихуаната, която беше преди 40 години. В тази преди 40 години се съдържаха само 2% от основното вещество - тетрахидроканабинола. Сега е над 14%, тоест е много по-силна. С марихуаната се започва и не всички, но голяма част след това преминават към твърди наркотици.

- Може ли да кажете приблизително колко процента започват твърди наркотици след марихуаната?

- Трудно е да се каже. При хората, които пият, между 5 до 8% развиват зависимост. Поне 90% от зависимите от хероин са започнали с марихуана.

- А райският газ откога е модерен?

- Хероинът беше на мода през 90-те години, той обаче вече е почти изтласкан от пазара, защото хората минават на психостимуланти - амфетамини, метамфетамини и други стимуланти. Райският газ е удобен, защото се продава във всякаква форма където искате. Във филма “Смъртоносно оръжие” има една сцена, в която в заболекарски кабинет героите, без да искат, пускат райски газ. Това е класическата картина, когато хората се напушат.

- Опишете усещането за тези, които не са гледали филма.

- Вдишалите райски газ се развеселяват, задръжките им падат, говорят неща, които не биха казали, когато са със съзнателен контрол. Другото, което може да се получи, е деперсонализация и дереализация. При дереализацията виждаш променена обстановка. Стените са различни, мебелите също. А при деперсонализация виждаш променени части на тялото - ръцете ти стават по-големи или по-малки.

Както с всяко нещо, може да се получи предозиране, което води до инциденти, болница. Няма дрога, с която да не се предозира.

- Колко време е ефектът на райския газ?

- Действието е бързо, преходно, ставаш развеселен, всички около теб са забавни. Това е опасността, че ефектът минава за 30 секунди, до минута и ти пак го търсиш. Взимаш втора доза, после трета. Това е опасното - може да ти хареса и после да се пристрастиш. Общо взето, животът ти минава между търсенето на веществото, възстановяване от веществото, пак търсене на веществото, асоциално поведение.

- По-опасна ли е комбинацията с алкохол? Преди дни 15-годишно момче изпадна в безпомощно състояние след употреба на алкохол и вдишване на райски газ.

- Ами в една дискотека какво да има - алкохол, райски газ и разни други вещества. Обикновено се смесват психоактивни вещества с алкохол и става по-сложно.

- Какъв е пътят на употребяващите първо трева и след това твърди наркотици?

- Различно е. Може да се сравни с алкохола. Изследванията например с алкохола показват, че

от  100 години не се е променила зависимостта

Тя си стои от 5 до 8% в целия свят, консумацията се увеличава, но тя не води до по-голяма зависимост. Някои може да пушат трева и да развият зависимост, други - не. Зависи от личността, от характера, от това какво искаш да постигнеш в живота.

- Има ли достатъчно центрове за наркозависими за младите у нас?

- Няма. Поне от няколко години сме изработили програма за тийнейджъри с девиантно поведение. Идеята е да бъде център за извънболнична психиатрична помощ, който да е за тийнейджъри с отклоняващо се поведение. Девиантното поведение влече със себе си употребата на алкохол, наркотици, инциденти.

Към Столичната община има центрове за зависими тийнейджъри, но са крайно недостатъчни

Трябва да има много, много повече. Със сигурност десетки хиляди ползват наркотици. В тази бройка са всички, които ползват, а не зависимите, но то оттам се почва. Няма зависимост, която да става за ден. Става постепенно.

- За колко време човек се пристрастява към наркотиците?

- За месец- два може да стане съвсем зависим към хероин. Към тревата е различно, ако започнат на 12 години, до 25-ата си година половината от тях са вече зависими. Към райския газ няма данни все още за колко време се развива зависимост, но със сигурност се развива истинска зависимост. Вдишалите райски газ непрекъснато търсят повторение на ефекта, а когато нарушат социалното си поведение, стават тотално зависими. Всички тийнейджъри започват в компания както алкохол, така и наркотици. Никой не сяда като млад да пие сам. Пациентите ни масово казват: “Започнах като тийнейджър, сред компания”.

- В клиниката имате ли млади пациенти?

- Не, тук е само за възрастни, приемаме над 16-годишна възраст с амфетаминопсихози, но задължително ги придружава родител. Имали сме немалко такива случаи.

- Сещате ли се за скорошен случай на ученик с психоза от амфетамини?

- Миналата година идва баща с младо момче с гипсиран крак и патерица. Казвам: “Вие сте се объркали, аз съм психиатър, не ортопед”. Но те отговарят, че са дошли точно при мен. Преди няколко дни момчето е прието в болница с много остра болка и всички симптоми на апандисит. Но там го оставят за наблюдение и на третия ден то скача от прозореца от четвъртия етаж на болницата. Помислих си, че е искало да се самоубие, но то каза: “Не, аз пуша трева от 5-и клас, сега съм 8-и и не съм спирал дори за ден. За първи път спрях тревата в болницата”. Тогава получава психоза, тоест направило е делириозна симптоматика. Чуло е, че хора, на които не е платило за дрогата, се качват по стълбите, и той скача от прозореца, за да се спаси. Каза ми, че се опитало да се спаси, защото бил преследван, което е само в главата му. Казах на баща му: Човек, не виждаш ли какво става? Бил постоянно на работа, майката - също, и не разбрали, че от 3 години пуши трева непрекъснато.

- Повече мъже или жени са зависими?

- Мъжете във всички случаи са повече. Но напоследък все повече жени са зависими от алкохол, и то все по-млади стават такива. Пациентките ни са между 30-40 години, представете си, това са млади жени.

- Тоест, ако те вече са зависими на 30, кога са започнали да пият алкохол?

- Като девойки. Плашещо е.

- Какви превантивни мерки трябва да се вземат, за да няма толкова деца, употребяващи наркотици?

- В края на 90-те години кмет на Ню Йорк е Рудолф Джулиани. Той обявява нулев толеранс към всичко - дали си хвърлил боклук, или си се сбил. Впряга цялата медийна среда плюс Холивуд за кампанията си. Показано е във филми как работи програмата за наркозависими. Ние имаме същата програма - “Минесота”, не е нужно да откриваме топлата вода. Медии, музика, филми трябва да насочат усилия за превенция към зависимостта от наркотиците.

 


www.tinyurl.com/2cch83y9



Тагове:   наркотици,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2077727
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930