Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2022 11:59 - 30 ГОДИНИ СЛЕД УБИЙСТВОТО НА ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ И ПАОЛО БОРСЕЛИНО...
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 18.05.2022

Споделете !   Европейските прокурори почетоха жертви на мафията

30 години след убийството на Джовани Фалконе и Паоло Борселино
Главният прокурор Иван Гешев взе участие в специфичната сесия в Палермо

Събитието бе в Аула “Бункера”

Главният прокурор Иван Гешев взе присъединяване в специфичната сесия на Европейската конференция на прокурорите в памет на италианските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и на брачната половинка на Фалконе - Франческа Морвило, и техните охранители.

В събитието участваха президентът на Италия Серджо Матaрела и високопоставени държавни представители от изпълнителната, законодателната и правосъдната власт на страната, включително министърът на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе и министърът на правораздаването Марта Картабия.

Специалната прокурорска сесия в памет на починалите магистрати се организира в Аула “Бункера” в Палерма, издигната особено за процесите против мафията.

Сесията се състоя в Аула “Бункера” - правосъдна зала, издигната през 1986 година, особено за така наречен дело “Палермо макси”, водено против сицилианската мафия. Съдебната зала и до ден сегашен остава знак за решителността на италианските магистрати в противодействието на проведената престъпност.

Сесията стартира с встъпителни думи на господин Матеа Фраска, началник на Апелативния съд в Палермо, който напомни трагичната история на магистратите, показали кураж и увереност, водейки следствия против представители на италианската проведена престъпност. Подвигът на Фалконе и Борселино, уточни Фраска, е довел до значими законодателни промени в Италия, с които страната е осигурила цялостна самостоятелност и нужните условия за осъществяване на професионалните отговорности на магистратите, което да подсигурява и справедливостта в обществото.

Случилото се на 23 май 1992 година - денят на убийството на Фалконе, брачната половинка му Морвило и техните телохранители, става мотив за приемането на такова законодателство в Италия, което разрешава на магистратите да водят ефикасни и бързи следствия против проведената престъпност, напомни вътрешният министър госпожа Ламоргезе.

Генералният секретар на Съвета на Европа госпожа Мария Пейчинович Бурич уточни, че прокурорите са част от правосъдния развой, без значение на тяхното позициониране в обособените страни - в правосъдната или изпълнителната власт, предвид на което е обвързване на законодателната власт да обезпечи нужните начини, с цел да може да бъде основана сигурна среда, позволяваща на магистратите да вземат решения на база персоналните си убеждения, без непозволена интервенция и опити за влияние.

Около същото мнение се сплоти и генералният секретар на Венецианската комисия, госпожа Симона Граната, като означи, че независимостта и автономността на прокурорите като причина за обективен углавен развой следва да бъдат безусловно обезпечени във всяка страна членка. Тя уточни, че главно значение има и това да бъдат въведени нужните гаранции по повод назначението, професионалния път и дисциплинарните производства по отношение на магистратите, без същите да бъдат употребявани като средство за влияние и смяна вътрешното разбиране на прокурорите.

Взрив със мощ на земетресение
500 кг тротил гръмват под автомобила на прокурор Фалконе
Вкарва 360 мафиоти в пандиза

500 кг тротил убиват на място Фалконе, жена му и тримата им охранители.

Преди 30 години мафията убива най-прочутият прокурор на Италия - Джовани Фалконе. На 23 май 1992 година 500 кг тротил, сложени в канал под автомагистрала в Капачи, подвигат във въздуха автомобила на магистрата. Заедно с него умират жена му и тримата им охранители. Експлозията е толкоз мощна, че е записана от Националния институт по геофизика.
Два месеца по-късно кола бомба убива и неговият непосредствен сътрудник арбитър следователя Паоло Борселино.

Джовани Фалконе е роден на 20 май 1939 година в Палермо. Той приключва право, първият му конфликт с мафията е през 1969 година, когато работи в градчето Монреале. Малко по-късно прокурорът към този момент е в Палермо, където проверява строителния бизнесмен Розарио Спатосла.

Фалконе вкарва нов вид следствие - следи паричните потоци и ревизира компаниите, с цел да стигне до мафиотските връзки. Този способ се оказва доста сполучлив. След поредност убийства на магистрати, италианското държавно управление взема решение да сътвори през 1983 година профилираната прокуратура „ Антимафия “ и първият номиниран в новата конструкция е точно Фалконе.

На 29 септември 1984 година са издадени 366 заповеди за арест. За една година е издигната залата-бункер, в която да се води най-големият развой против мафията до този миг. На 8 ноември е импортиран обвинителният акт против арестуваните.

Мегапроцесът е най-голямата офанзива против мафията в Италия. Обвинени са 475 души. Делото завършва на 16 декември 1987 година с 360 присъди и 114 оправдани. Общият брой на годините затвор е 2665 година Сред наказаните е и Тото Риина, на чиято съвест лежат над 100 убийства. Именно той стои и зад атентата против Фалконе и Борселино. Мафиотът е наказан на пожизнен затвор, само че през през 2021 година е освободен.

 imageimage
www.tinyurl.com/y2kpkk9u




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055698
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930