Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2021 11:39 - Трагедията на Балабанови: Глезеното синче Георги, което поръча богатата си майка
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 81 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 13.12.2021

Споделете !   Според събраните доказателства синът на милионерката обещал 17 хил. лв. или БМВ Х5, ако Дечкин извърши покушението, но в крайна сметка не му дал нищо

В края на септември 2009 г. 57-годишната бизнес дама Виолета Балабанова преживява най-големия си кошмар. Тя е нападната в кооперацията на ул. „Св. Климент“, където живее.

Крадецът отмъкнал чантата й и я наръгал с нож многократно. Балабанова е откарана в болница, но няколко дни по-късно издъхва от раните си.

Полицията започва да търси убиеца. Докато го намери обаче, ще минат цели 10 години, пише "Марица". 

Възходът на семейство Балабанови започва в началото на 90-те години, когато Георги Балабанов получава възможност да реализира предприемаческия си дух. Още преди 10 ноември той е трън в очите на властите. Георги е бохем, а държавната работа изобщо не го влече. Възползвайки се от прословутото постановление номер 56 в средата на 80-те години, той отваря собствена печатница.

Междувременно вече е сменил съпругата си и се е оженил за 20-години по-младата от него Виолета. Младата жена идва от Горна Оряховица да учи в Пловдивския университет, но случайно попада в компанията на Балабанов.

Очарована от нестандартното му за онова време поведение, тя зарязва науките и се жени за Малкото бижу, както е известен Георги по онова време. Брат му е Голямото бижу. В основата на тези прякори вероятно е търговията със злато и бижута, която двамата въртят под носа на милицията.

През 80-те Георги успява да се сдобие законно и с валута, тъй като има разрешение да купува долари от банката. Щатската валута му е необходима, за да може да се снабдява с мастила за печатницата си. По онова време обаче мастилата се внасят само от чужбина.

Започват да търгуват с горива и зърно, приватизират Оризарната фабрика до гара Филипово. Полека разширяват запознанствата си, отварят нови офиси на фирмите си. През 1993 година семейството се сдобива и със собствено жилище. Дотогава Балабанови делят един апартамент на Жилфонд заедно с още едно семейство.

След като купуват огромния апартамент на ул. „Свети Климент" 24, те го превръщат във фамилно жилище. После се сдобиват с още два апартамента - на същата улица и на „Софроний Врачански". Бизнесът отнема доста от времето им, а в същото време синът им Георги вече е тийнейджър. Младежът е изпратен да учи в Швейцария, но бързо се отказва. Следва колеж в Солун, но и там образованието му приключва скоро. 

Младежът има проблеми с наркотиците и родителите му няколко пъти го изпращат на лечение. Другата му страст са колите. Комбинацията между спортните автомобили и дрогата обаче е катастрофална - той превръща един ягуар в купчина ламарини, а после следват и други инциденти. При единия една жена е тежко ранена.

Семейството плаща лечението й. През 2003 година, след няколко неуспешни сделки, Балабанов-старши закрива по-голямата част от фирмите си и освобождава персонала. Семейството се издържа с наемите от халетата на Оризарната и посредничество.

Съпрузите държат сина си настрана от бизнеса, рядко му предоставят пари кеш.

През 2002 година Балабанов-младши се жени са приятелката си Цветелина и няколко месеца по-късно се ражда и първото им дете. Запазват традицията и го кръщават Георги. Съпругата му има собствен бизнес - половината от фризьорски салон.

През 2006 година Георги умира от инфаркт. Вдовицата продължава да управлява останките от бизнеса. До фаталния 30 септември. Дълго време нейният син иска да наследи цялото имане и се чуди как да се отърве от нея. В крайна сметка поръчва покушението.

На 30 септември Виолета Балабанова и синът й  Георги вечерят в ресторант „ Романтик". Около 20 часа двамата си тръгват. Георги я оставя пред къщата  и изчезва с беемвето си. Виолета влиза във входа, а там вече я чака убиецът, според прокуратурата - Здравко Дечкин, познат на Георги. Дърпа чантата й, намушква я пет пъти - три пъти в корема, а останалите в областта на предмишницата.

Виолета излиза на улицата и започва да вика за помощ. Минувачи се обаждат в полицията и на Бърза помощ. Линейката и полицаите търсят доста време адреса. Според очевидци дежурният екип идва след повече от половин час.

Жената лежи на тротоара в локва от собствената си кръв и стене. „Червата бяха излезли отвън, а тя ги прикрепяше с ръката си. Питаше къде е Жоро", разказва тогава очевидка. Съседи звънят на сина й, той пристига след двайсетина минути.

Очевидци твърдят, че почти е загубил съзнание, като видял майка си. „Само Жоро да не ме кара до болницата", нарежда Виолета, тъй като бързото каране на сина не й понася. Междувременно пристига линейката и я откарва в болницата.

Ударите са нанесени с професионална точност - когато ляга на хирургичната маса, жената вече е с перитонит. Все пак лекарите от УМБАЛ „Свети Георги" успяват да я върнат от оня свят. Но не за дълго. Докато е в болницата, Виолета няколко пъти иска от сина си да й върне ключа от апартамента.

Той обаче не го прави. По нейно настояване полицията запечатва апартамента й. На 8 октомври Виолета издъхва в болницата, след като двата бъбрека отказват да функционират. По случая е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител.

Описанието, което тя дава на убиеца, е: висок, едър мъж с вид на мутра. В чантата, която нападателят отнася, има около 200 лева и документи за собственост на част от имотите. През последната година тя непрекъснато ги е носила със себе си. Полицията попада в задънена улица.

Работи по различни версии, но до извършител не се стига. Разследващите не успяват да уличат сина Георги Балабанов като поръчител. Той отказва да се яви на детектор на лъжата. При липса на доказателства за съпричастността му делото за убийството на Балабанова било замразено.

Две години по-късно синът направил опит да се самоубие с хапчета, но го спасили. През 2012 г. загинал при катастрофа в курорта „Св. Влас“. Там с мощния си мотор “Сузуки” се блъснал с 200 км/ч в паркиран автомобил. Тогава в полицията се усъмнили, че водачът умишлено е търсел фаталния край.

10 години по-късно случаят е изваден от фризера. През 2019 г. срещу Дечкин, по това време собственик на билярд клуб, била образувана преписка за наемане на непълнолетен на работа без договор. Снети са му отпечатъци и са вкарани в базата данни на криминално проявени.
 
Изненадата на полицията била огромна, когато те съвпаднали с дактилоскопските следи от вратата на кооперацията на Балабанова, открити в деня на покушението й - 30 септември 2009 г. След този пробив в разследването Дечкин е задържан.

Според събраните доказателства синът на милионерката му обещал 17 хил. лв. или БМВ Х5, ако извърши покушението, но в крайна сметка не му дал нищо. “Не се признавам за виновен. В съда съм поради огромно недоразумение”, каза пред магистратите Дечкин.
 
Присъдата не е окончателна: 16 години затвор за  Дечкин
 
При първоначалните разпити в полицията арестуваният разказал, че Балабанов е поискал от него и общия им приятел да сплашат една жена. Обяснил им, че е медицинска сестра и има вина за увреждане на здравето на майка му.

Здравко трябвало да отмъкне чантата й, а другият да го чака в кола наблизо и да избягат. Дечкин заявил, че милионерският син му дал нож, за да разреже с него презрамките на чантата.

Уверил го, че бравата на вратата ще бъде предварително увредена, за да я причака във входа. Балабанова обаче оказала яростна съпротива.

Впоследствие на образуваното досъдебно производство той отказал да дава обяснения, а показанията пред полицията нямат сила в съда.

В крайна сметка, магистратите решиха Дечкин да лежи 16 години в затвора за убийство. Той обаче обжалва наказанието си пред Апелативния съд в Пловдив, като присъдата все още не е окончателна.



www.tinyurl.com/y6qcaxco




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2045145
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031