Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2021 09:26 - Напаст: 1500 бежанци щурмуват българската границата на седмица
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 245 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 30.07.2021

Споделете !   МВР прати подкрепление от жандармерията по браздата, засилват патрулите

Повече от 1500 бежанци опитват да щурмуват границата ни на седмица. Още преди да я пресекат обаче, гранични полицаи успяват да върнат около 800 мигранти, но други успяват да се промъкнат. Това разкриха от МВР пред „Телеграф“.

Заради засиления бежански натиск от вътрешното ведомство изпратиха подкрепление от жандармерията и от областните дирекции, за да се усилят граничните патрули.

Капацитетът на лагера в Любимец, който е от затворен тип, пък е почти изчерпан. Все още има места в Харманли, но хората от града вече започнаха да излизат на протести срещу големия брой мигранти, които се разхождат из града.

Натискът е по-голям на българо-турската граница. Оперативните данни сочат, че от там опитват да влязат у нас на седмица около 500-600 човека, които биват връщани или пък сами се отказват да минават. Колко обаче нелегално успяват да проникнат у нас, никой не може да изчисли.

Техният брой обикновено се засича, ако ги арестуват в София и околните села или направо на границата със Сърбия. „Движат се на по-големи групи от по 20-30 души, понякога и по 50-60 души.

В 99% от случаите са мъже. Все повече нараства броят на лицата от Афганистан“, обясниха гранични служители пред „Телеграф“.

Групите пресичат браздата пеша през зелена граница, като им дават координати по GPS. Вече на наша територия във вътрешността ги чака каналджия, който има за задача да ги заведе до София, където е втората точка от маршрута им към Западна Европа.

Значително по-малко мигранти пробват да влязат у нас през българо-гръцката граница. Около 200-250 човека биват връщани от униформените още преди да навлязат на наша територия.

Все по-често униформените се натъквали на „лятното“ прикритие на бежанците – сред дини и пъпеши и друг зарзават като тапа в тирове и микробуси. „Колкото са по-големи групите, толкова рискът да ги хванат е по-голям. Има и такива, които се разделят на по две и три по-малки групи от по десетина човека. Хващат и таксита“, разказват униформените.

По думите им цената на човек не се е променила и е около 1000-1200 евро, но понякога се правели отстъпки. Имало и доста случаи на цели семейства, които отивали директно на границата и се предавали. Тях настанявали в лагера в Харманли, който е от отворен тип.

„Такива хора с малки деца не ни правят проблем, но има много мъже, които безконтролно се разхождат, подвикват, гледат особено, не е приятно на никой“, коментират хора от Харманли.

Те искат по-строг контрол в лагера. Въпреки че по правилник мигрантите трябва да се прибират в 22 часа, това не винаги се случва.

„Виждаме ги в центъра на града, обикалят по улиците, ходят и на гарата, носят някакви багажи, торби“, разказват местните. Служители пък споделят, че редовно се случвало бежанци да спят няколко нощи в лагера и после да изчезнат.

В Любимец пък лагерът е от затворен тип. Неговият капацитет е запълнен 95%. От 660 места заетите са 500. Там се настаняват бежанци с по-различен профил, на които не сме разрешили да пребивават у нас.

Профил на чужденеца, влизащ нелегално: Мъж от Афганистан, на 20 г.

Гранични полицаи и служители от „Миграция“ са направили профил на нелегалния бежанец. Според него това е мъж, в 90% от случаите от Афганистан, на около 20 години. „В момента размириците в тази държава провокират много хора да бягат на Запад.

Ясно е, че пътят им минава през България. Не знаем обаче целите им. Броят на хората от Афганистан нараства. Такава тенденция има и на мароканци“, коментираха разследващи. По думите им хората не изглеждали агресивни, но след по-дълъг престой в планинските райони без храна и вода нещата се променяли. Целта на мигрантите са Франция, Белгия, Германия, Швейцария.

Даваме 1 милион за бегълците в Турция

Правителството одобри финансова помощ за бежанците в Турция в размер на 1 089 777 лева. Парите са по бюджета на външно министерство за 2021 и са за плащания по Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Средствата ще бъдат изплатени на две вноски. Общият размер на средствата на ЕС по Механизма за периода 2016-2023 г. е 6 млрд. евро. Българският принос е 9 075 527 евро за целия период, или 0,15 % от общата сума.

Кабинетът одобри още да се включим с почти 40 000 лв. помощ след ковид вълната в Намибия. На Международната организация по миграция в Ирак ще бъдат предоставени 97 792 лв. за изпълнение на Стратегията за включване на хората с увреждания.



www.tinyurl.com/yhksr3y2



Тагове:   бежанци,   разследване,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056709
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930