Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2021 09:42 - Нови разкрития за убийството на малтийската журналистка Дафне
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 84 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 12.03.2021

Споделете !   В първото си изявление, след като се призна за виновен, Мускат се извини на членовете на семейството на Галиция

Мъж, който призна, че е участвал в убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Гацилия през 2017 г., вчера за пръв път разказа подробности за заговора и каза на съда как жертвата е била следена и убита, предаде Ройтерс.

През февруари Винс Мускат беше осъден на 15 години затвор, след като призна съучастието си в убийството, шокирало цяла Европа, в рамките на споразумение с прокуратурата.

В първото си изявление, след като се призна за виновен, Мускат се извини на членовете на семейството на Галиция, които бяха в съдебната зала, предаде БТА.

Мускат описа как първоначалният план журналистката да бъде застреляна бил изоставен и било решено да се използва кола бомба. Групата извършители наела автомобил, който приличал на този на Каруана Галиция, за да го проучат и да намерят начин да го манипулират.

Двама братя - Алфред и Джордж Деджорджо, са обвинени, че са работили заедно с Мускат по поръчковото убийство. Според полицията, поръчител е бил местният магнат Йорген Фенек.

Единствено Мускат се призна за виновен, а братята отричат да са извършили нещо нередно.
В показания в досъдебното производство Мускат заявил, че Алфред го привлякъл за участие и му обещал 150 000 евро за убийството.

Тримата следили Галиция седмици наред, а Джордж настоявал да заложат бомба в колата й, тъй като това лесно можело да бъде направено нощем.
Докато наблюдавали къщата на Галиция, те забелязали, че вечерта на 15 октомври 2017 г. тя е паркирала извън портата на дома си.

Мускат разказа, че взел бомбата, скрита в кутия за обувки, и се срещнал с двамата си съучастници.
Тримата поставили взривното устройство под шофьорската седалка.

В 5 ч. на следващата сутрин Мускат и Алфред се върнали на наблюдателния си пост при къщата. В ранния следобед те видели как Каруана Галиция потеглила и съобщили на Джордж, който бил в лодка край брега, готов да задейства бомбата от разстояние.

Той детонирал бомбата, преди още брат му да му даде сигнал да го направи.
В този момент колата била извън полезрението им и Мускат каза, че не са видели експлозията.

Няколко седмици по-късно Мускат бил предупреден от Алфред Деджорджо, че започват полицейски операции. Тримата знаели кога ще ги арестувал две-три седмици предварително.

Деджорджо казал на Мускат, че получава информация от Крис Кардона, по онова време министър и чест обект на материалите в блога на Галиция.
Кардона винаги е отричал всякакво участие в убийството и това да е знаел за него.

Тримата извършители са арестувани на 4 декември 2017 г. Те очаквали, че ще ги пуснат под гаранция, но тя им била отказана.


www.tinyurl.com/yz7gaoav



Тагове:   арест,   убийство,   присъда,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057127
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930