Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2020 10:25 - Шефът на ГДНП Николай Хаджиев: Издирваме Янек и с дронове и термокамери
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

дата: 31.08.2020

Споделете !   Братя, които имат хотел и склад за дограма, са задържани за двете наркооранжерии в Летница, явно е семеен бизнес, казва главният комисар пред ТЕЛЕГРАФ Разбитата в Ямбол най-голяма нарколаборатория у нас беше изградена по модела на цигарените, с кухня и баня за работниците, споделя шефът на ГДНП в интервю пред ТЕЛЕГРАФ днес 

-         Главен комисар Хаджиев, какви са версиите за изчезналия Янек Миланов – убийство, отвличане?

-         За изчезналия Янек Миланов има образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура-Кюстендил. Само тя може да предоставя информация. Това, което МВР прави е свързано с издирването му. Виждате, че от няколко дни започна претърсване на много голям периметър – 120 кв. км. Това са изключително мащабни действия с участието на доста служители, включително кучета и технически средства.

-         Казвате тенически средства, това включва ли дронове, термокамери?

-         Да, всичко, което МВР има на въоръжение и е позволено от закона се използва за прочистване на определени терени. Направихме анализ, определихме дадени терени в околията на Дупница и започнахме претърсване. От утре (б.р. днес) в издирването ще включим и полицаи с коне за по –труднодостъпни райони. Предстои да извършим още много процесуално-следствени и оперативно издирвателни мероприятия.

-         Братът на Янек – Марио Миланов посочи, че основния заподозрян е Каплата. Той ли ви насочи към терените, които претърсвате?

-         По никакъв начин лицето не съдейства на органите на МВР. Това, което правим, е на база на анализите, които ние сме направили.

-         Главният прокурор Иван Гешев се срещна с Марио, ангажира се лично да следи случая. Миланов изрази надежда, че брат у е жив. Има ли надежда според вас?

-         Вижте, мога да ви кажа само едно, органите на МВР и прокуратурата ще работят до завършване на случая, дори да има минимална надежда.

-          Идва 15 септември – първият учебен ден. Стана ясно, че заедно с прокуратурата започвате операции срещу наркодилърите около училищата. Какво ще предприемете?

-         Във връзка със старта на новата учебна година се предвиждат масови проверки и полицейско присъствие около училищата с цел противодействие разпространението и употребата на наркотици особено сред децата – най-важната част от обществото ни. Голяма част от мерките ще бъдат явни, друга част ще бъдат чисто оперативни. МВР ще върли необходимия ресурс за ограничаването на наркоразпространението край училищата, а и не само там, а в цяла България. Децата са най-важни, затова правоохранителните органи ще бъдат съсредоточени там.

-         Какво се случва на пазара на наркотици след като само за около месец ударихте трите най-големи и модерни нарколаборатории за трева у нас?

-         В края на юли проведохме съвместна операция между ГДНП и ОДМВР-Ямбол, която започна по една оперативна информация, която разработихме. Така в бившата сграда на Топлофикация –Ямбол открихме модерна, вискотехнологична оранжерия за коноп. Самата сграда се състои от 3 етажа и 15 помещения. Мащабна, модерна. В хода на операцията бяха иззети над 2300 бр. растения, отделно 8 кг готова продукция. Има повдигнати обвинения от прокуратурата и случаят продължава.

-         За тази лаборатория главният прокурор и полицаите казаха, че не са виждали и е най-ммодерната и голямата откривана у нас в последните години. Кое ви изненада в нея?

-         Действително, колеги, които работят по наркотиците, казаха, че до сега не са се натъквали на подобна организация. Самият механизъм на изграждане на оранжерията и етапите на отглеждане на растенията – от семена в разсад, вече след това от разсад в растения, всяко в отделна саксия с капково напояване, с необходимата вентилация, осветление от специални лампии, таймери, които регулират подаването на вода и охлаждане, много рядко се срещат. В самата сграда има и санитарни помещения, предвидени за настаняване на работниците, които са отглеждали продукцията.

-         Искате да кажете, че нарколабораторията е направена по модела на разбитите големи нелегални цигарени фабрики, в които имаше кухни,  бани, дори фитнеси за работниците?

-         Да, абсолютно. Намерени са 10 легла, дюшеци, завивки, кухня, храна, бани, всичко необходимо за живеене. За да се докаже цялата престъпна дейност, продължават оперативните дейсвтия, защото имаме още работа и събиране на още доказателства, които да докладваме в прокуратурата, затова не искам да давам повече информация.

-         Колко време е работила тази фабрика?

-         По наши данни поне от половин година. Тя е в индустриалната зона, външно нищо не навежда на мисълта, че вътре се отглеждат растения от вида на конопа.

-         Какъв е капацитетът й?

-         Един цикъл на производство отнема близо 6 месеца-от семената до готовата реколта.

-         Да разбирам, че сега е предстояло на пазара да излезе първата реколта от най-голямата наркофабрика у нас?

-         От това, което установяваме на място, да. Не мога да кажа обаче колко е трябвало да бъде готовата продукция.

-         Закъде е трябвало да отиде тревата, за Ямбол и областта ли?

-         Няма как област Ямбол да поеме толкова голямо количество марихуана. Най-вероятно е била за цялата страна, проверява се и дали е имало намерение да се изнесе зад граница.

-         Миналата седмица бяха разбити 2 големи и също много модерни наркооранжерии. Едната беше скрита в склад за дограма, другата в района на хотел. Там какво беше характерното?

-         ОДМВР-Ловен проведе операция в град Летница, където са утановени нарооранжерии, като в специално изградени халета бяха намерени 200 саксии с различен стадий на растеж. Там имаше и помещения, определени за сушилни и пакетиране на готовата маса. Иззети са и 11,5 кг марихуана, готова за продажба. До хотел „Прованс” пък беше открита сграда с помещения, оборудвани с инсталации за отглеждане на марихуана. Там имаше около 500 растения и готова продукция от 10.5 кг.

-         Тези две лаборатории свързани ли са или са на различни групи?

-         Образувано е едно досъдебно производство за тях, което е под наблюдението на Окръжна прокуратура-Ловеч. Задържани са две лица, на едното е определена мярка „задържане под стража”, другото е под гаранция от 5000 лв., но етапът на разследване е много ранен, говорим за една седмица все пак.

-         Видяхме, че едната оранжерия е скрита зад склад за дограма, но не се произвеждат врати и прозорци, а дрога. Другата сграда е в двор на хотел, не прави ли впечатление на собственика, че сметките за ток са твърде големи?

-         Задържани са собственикът на хотела и жена му. За втората оранжерия е задържан брат му. Виждате, че става въпрос за един вид семеен бизнес. Предполагаме, че са го движили поне от няколко месеца с оглед големината на растенията, които открихме на място.

-         Имало е и готова продукция, която общо е около 22 кг. Колко струва по цени на улицата?

-         Един грам средно на улицата е между 15 и 30 лв. в зависимост от качеството.На едро килограм върви по 4000-5000 лв. , което показва, че готовата стока е за около 110 000 лв.

-         В момента кое е най-извършваното престъпление у нас, след като отчетохте, че почти няма кражби на коли както и телефонни измами?

-         Забелязва се сериозен спад при всички видове престъпления – кражби, грабежи, автокражби. Най-големият спад обаче е при телефонните измами с близо 90% предвид успешните операции на МВР и прокуратурата. Знаете, че бяха неутрализирани 3 групи, под чиито удари попадаха най-уязвимите представители на обществото – пенсионерите, които всъщност са нашите майки, бащи, баби и дядовци. Мога да ви кажа, че от началото на  годината  до момента бележим спад с близо 7000 престъпления, спрямо същия период м.г., а всъщото време имаме 5% ръст при разкриваемостта. В момента най-често се извършват домови кражби и такива от магазини. Затова и се провеждат ежедневно операции срещу битовата престъпност и се хвърля сериозен ресурс и усилия в малките населени места.

-         Кражбите особено от самотните възрастни хора са много брутални, придружени и с насилие. За тях една тава или буркан от мазето е голямо нещо. По това ли работите приоритетно?

-         Да, защото за едни хора тавата или зимнината може да нямат стойност, но за един пенсионер е много ценно. Всяко посегателство за МВР е предизвикателство и се стреми да го разкрием. Целта на операциите по селата е именно такава-хората да се чувстват защитени, както и тяхното имущество и живот. Паралелно правим и операции по пътищата, за да се намалят ранените и загиналите. Анализираме в кои области има повече произшествия и там насочваме усилията си.



www.tinyurl.com/yym96c8m



Тагове:   арест,   убийство,   присъда,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057076
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930