Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2020 09:54 - Сериен убиец и изнасилвач, известен като „Убиецът от Голдън Стейт”, Калифорния се призна за виновен
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 30.06.2020

„Убиецът от Голдън Стейт” се призна за виновен за 13 убийства и десетки изнасилвания. Възрастен бивш полицай призна в понеделник, че е серийният убиец, известен като „Убиецът от Голдън Стейт“. Той се призна за виновен за 13 убийства и десетки изнасилвания и нападения, които са тероризирали Калифорния през 70-те и 80-те години на миналия век.

Джоузеф Джеймс ди Анжело, на 74 години, сключи сделка с прокурорите,  за да се спаси от смъртна присъда в замяна на признаването му на всички престъпления, в които е обвинен.

Съгласно условията на споразумението, одобрено от съдията Майкъл Бауман от Върховния съд, Ди Анжело може да получи доживотен затвор без замяна, а не смъртна присъда.

image

Прокурорите заявиха, че сделката гарантира, че на оцелелите и роднините на жертвите ще им бъдат спестени по-нататъшни съдебни производства, които вероятно ще продължат 10 години.

Ди Анджело, облечен в оранжева затворническа дреха, седеше с провиснала челюст в инвалидна количка през цялата 7-часова процедура.

Със слаб глас, отговаряше само с „да“ или „не“ на процедурни въпроси, а по-късно отговори с „виновен“, когато съдия Бауман го попита за 13-те убийства от първа степен.

Той отговори „Признавам“ на десетки обвинения за изнасилвания, грабежи и други престъпления. Неговите признания обхващат общо 161 неразкрити престъпления, заявиха прокурорите.

 

Източник: https://www.reuters.com/article/us-california-goldenstatekiller/ex-police-officer-pleads-guilty-to-golden-state-killer-murders-in-california-idUSKBN2400XT
  Ето как през 2018 г. залавят най-зловещия маниак в САЩ - разкрит чрез сайт за генеалогия

44 години след зловещи серийни убийства и изнасилвания, следователи успяват да намерят ДНК на „Убиеца от Голдън Стейт“ (Калифорния).

Джоузеф Джеймс ди Анжело е бивш полицай. През 70-те и 80-те години нахлува посред нощ в домовете на жени и момичета между 12 и 41 години, завързва ги и ги изнасилва, а понякога и ги убива.

123 страници документи по делото, макар и значително редактирани, станаха публично достояние по искане на адвокат, представляващ „Таймс“ и други медии, въпреки възраженията на защитниците на Ди Анжело, съобщава „Таймс“.

От документите в съда става ясно как разследващите са използвали ДНК материал, намерен на местопрестъпленията и са го сравнили с онлайн база за генеалогия, за да намерят далечни роднини със съвпадащи генетични профили. Така те стигат до роднини на Джоузеф Джеймс ди Анжело.

После намират човек на възрастта на заподозрения маниак – 72-годишен от Сакраменто, където са били атаките през 70-те години на миналия век. Въпреки че има заподозрян, разследващите трябва да докажат, че неговата ДНК съответства на намерената на местопрестъпленията.

Тогава те вземат образец от ДНК на ди Анжело от публично място – от дръжката на колата му, докато той е на пазар в магазин на веригата „Хоби лоби“, и стигат до извода, че той съвпада с намерения при 10 неразкрити убийства в цяла Калифорния. Следователите изследват взетия образец от ДНК за съответствие с генетичния материал в сперма, събрана от стари местопрестъпления, съобщава „Лос Анджелис таймс“.

След това експертите получават и втора проба от тъкан в боклук извън дома на Ди Анджело според „Таймс“ и го арестуват. Джоузеф Джеймс ди Анжело е „много изненадан“. В момента на ареста си той живее  с дъщеря си и внучка си като скромен пенсионер на тиха улица в Сакраменто.

Става ясно, че е бил уволнен от полицейското управление на Обърн през 1979 г. заради кражба от магазин. Също така е работил като полицай в Ексетър, Калифорния, където в периода 1973-1976 г. са извършени редица престъпления. Полицаи претърстват дома му и изземват документи, включително сватбени снимки и ленти. Засега тези доказателства остават запечатани. Срещу Ди Анджело са предявени 12 обвинения за убийства и 45 изнасилвания.

Как престъпникът успява да се укрие 40 години

Вечерта на 3 май 1986 г. Джанел Крус остава сама у дома си, след като родителите й заминават на почивка. 18-годишното момиче кани вкъщи приятеля си. По-късно той си спомня, че те не обърнали внимание на странни звуци, идващи от улицата и гаража.

Около полунощ приятелят на момичето си отива. На следващата сутрин агент по недвижими имоти, дошъл в дома, за да го покаже на потенциални купувачи, намира трупа на Джанел в спалнята. Тя е изнасилена и пребита до смърт, зъбите й са натрошени, а лицето й – окървавено до неузнаваемост.

До къщата има следи от тенис обувки, а от градината зад къщата е изчезнал тежък гаечен ключ. Първоначално подозрението пада върху хората, които последно са се виждали с жертвата. Между тях има нейни ухажори, но разследването стига до задънена улица, пише Би Би Си. Полицията събира биологични образци от местопрестъплението и тялото на жертвата, но по онова време анализът на ДНК за доказателство за извършени престъпления е в начален етап.

Биоматериалите се съхраняват години наред. Семейството на Крус, майка й и сестра й, живее 32 години в изолация и в постоянен страх.

Източник: https://www.168chasa.bg/article/6912219






www.tinyurl.com/y9jcf47u


Тагове:   арест,   убийство,   присъда,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055801
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930