Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2019 09:46 - Мистериозна епидемия, свързана с цигарите с изпарител в САЩ
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 326 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image От индустрията, произвеждаща електронни цигари с изпарител, обаче твърдят, че продуктите са безопасни

Щатските и федералните здравни власти в САЩ разследват почти 200 случая на мистериозни белодробни заболявания, свързани с употребата на електронни цигари с изпарител. Много от заболелите са тийнейджъри или младежи.

Голяма част от тях са хоспитализирани, като някои са приети в интензивни отделения с тежко увредени бели дробове. Медицинските власти съобщават, че не е ясно дали пациентите ще се възстановят напълно.

Симптомите включват затруднено дишане, задух или болка в гърдите преди хоспитализация.

Здравните власти в САЩ посочват, че пациентите са съобщавали също за температура, кашлица, повръщане и диария.

Има десетки потвърдени случаи в пет щата - Калифорния, Илинойс, Индиана, Минесота и Уисконсин. Проучват се поне 193 възможни заболели в 16 щата.

До момента не е ясно какво причинява увреждането на белите дробове. Не е открито инфекциозно заболяване. Проучва се дали случаите са свързани със самото устройство на електронните цигари, със специфични съставки или със замърсители.

Най-вероятна изглежда първата възможност, тъй като заболелите са пушели разнообрази тютюни и дори марихуана. Лекарите обаче са категорични, че заболяването е свързано с електронните цигари с изпарител.

image

 

От индустрията, произвеждаща електронни цигари с изпарител, обаче твърдят, че продуктите са безопасни и подозират, че тежките случаи на белодробни заболявания са причинени от устройства – менте или пълнители съдържащи незаконни наркотици вместо тютюн.

В последните години употребата на цигари с изпарител придоби епидемиологични размери в САЩ, най-вече сред младите хора и тийнейджърите.  Този тип продукти като цяло не са незаконни, но нямат и разрешение от Федералната агенция по храни и лекарства. В момента тече проучването им, като процесът трябва да завърши през 2023 г. Най-новите изследвания сочат, че този вид пушене вероятно увеличава и риска от сърдечносъдови заболявания.

До скоро се приемаше, че употребата на електронни цигари с изпарител е сравнително безопасна, но истината е, че лекарите знаят твърде малко за ефектите от използването на тези устройства върху човешкото здраве.


www.tinyurl.com/yyhgzrj3



Тагове:   наркотици,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2061276
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930