Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2019 11:43 - Наградени творби от конкурса през учебната 2018 -2019 година
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 127 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата..."

                                                                            Христо Ботев

Свободата и независимостта на човека са най-висшите ценности. Равностойни са на живота. На истинския живот! Не просто на биологичното съществуване. Не просто на физиологичното оцеляване! Не! За да живее истински, човекът трябва да бъде свободен и независим. Свободен от предразсъдъци, свободен от обсебване, независим от чуждо мнение и от страхове.

Свободата обаче не е свободия. Някои хора разбират свободата като липса на ограничения, дори като възможност безнаказано да нарушават правилата и законите на обществото. Такива са тези, които се чувстват над другите, над законите, над Бога дори. Тези, които искат да разполагат с живота на някои, тези, които търгуват със свободата на другите, тези, които са подвластни и зависими от парите, тези, за които житейското верую е „Парица е царица”. Това са дилърите. Наркодилърите!

Образът и животът на наркодилърите в съвременния свят често са мечтани от млади хора, които искат бързо и лесно да забогатеят. Техни кумири, техни идоли не са светли образи от историята ни, не са герои, дали живота си за свободата на родината ни. Много често днес пример за подражание сред младежта са каращите скъпи коли, носещите оръжие в себе си, предизвикващите страх - продаващите дрога. Те мислят себе си за свободни, създават впечатление, че са силни, смели, независими. Но не са! Крият се в интернет под чуждо име, зад телефонен разговор, зад посредник, зад корумпирани служители на закона. Силни са пред слабите - техните клиенти, зависимите от наркотиците, които могат лесно да манипулират, да ги унижават, да държат живота им в ръцете си.

Не са свободни и независими наркодилърите! Не може да бъдеш свободен и независим, ако продаваш смъртта. Не си свободен и независим, ако заради теб страдат майки и бащи, братя и сестри, любими и приятели на тези, на които помагаш да съкратят живота си. Не си свободен и независим, ако си причинил океани от сълзи, безсънни нощи, разбити животи. Не си свободен и независим, ако си човек, загубил човешкото в себе си.

Не са свободни и независими и тези, които са попаднали в капана на дилърите. Не са свободни, защото са се отдалечили от мечтите и целите на живота си. Не са свободни, защото са забравили, че са имали право на избор в миналото си, а трудно виждат в настоящето бъдещето пред себе си.

Не са свободни и независими и близките на злоупотребяващите с наркотиците хора. Не са свободни и независими, защото често живеят в къщи без мебели, работят без заплати, спят с отворени очи, а сърцата им са разбити.

Свободни и независими смятам, че са полицаите. Сигурно не всички полицаи. Да, някои от тях често работят с опасност за своя живот и за живота на близките си, но са свободни и независими, защото са направили своя избор - да се противопоставят на злото и да печелят битки в страшната война с производителите и разпространителите на наркотични вещества. За такива полицаи става дума.

Свободни и независими са и магистратите. Сигурно и между тях не всички са такива. Но има прокурори и съдии, които разбират върховенството на закона и го спазват стриктно. За тях става дума - за направилите своя избор: въпреки, че често работят под заплаха за живота си, да не се поддават на страха, защото, както отбелязва убитият през 1992 г. от сицилианската мафия италианския магистрат Джовани Фалконе, „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж!“

Свободни и независими са и журналистите. Сигурно и между тях не всички са такива. Но има сред хората на словото направили своя избор - да възприемат работата си като мисия. За тях става дума. Те често с риск за живота си по примера на ирландската журналистка Вероника Герин, убита по поръчка на криминалния свят в Ирландия, отразяват без страх, а със сърце проблемите, свързани с наркотиците, и спомагат за ограничаване на разпространението и употребата на вредните вещества.

Да, има корумпирани служители на закона и на словото, но вярвам, че има много свободни и независими полицаи, магистрати и журналисти, които са символ на храбростта и достойнството, които са хора на честта в един безчестен свят, какъвто е светът на дрогата, които всеки ден в работата си доказват, че свободата и независимостта на човека са най-висшите ценности, равностойни на живота. На истинския живот! Не просто на биологичното съществуване. Не просто на физиологичното оцеляване! Не! За да живее истински, човекът трябва да направи най-стойностния житейски избор - да бъде СВОБОДЕН и НЕЗАВИСИМ и да не се страхува да бъде ЧОВЕК.

                                                       Зара Борисова Милушева - VI клас, II ОУ                             

                                                       „Димитър Благоев“, гр. Благоевград

                                                        I награда за есе – V – VII клас



www.tinyurl.com/y4kl347u




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055698
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930