Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2019 09:33 - Най-богатите организирани престъпни групи в света
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 125 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 22.07.2019

Начело на класацията е руската солнцевска мафия с годишни приходи 8.5 млрд. долара

Последиците от организираната престъпност върху икономиката са осезаеми. Да се оценят точно щетите обаче е трудно. Също така "организирана престъпност" е концепция с много широки граници - всичко, от огромна верига за контрабанда на наркотици до дребни крадци на автомобили, може да бъде класифицирано като организирана престъпна група, а сплотеността на организациите по света варира. Някои групи като японската Yakuza са силно организирани и йерархични, което позволява на икономистите в Япония да приписват много по-високи приходи на тази група, отколкото на други по света. Fortune класира петте престъпни банди с най-високи годишни приходи. Разберете кои са те долу:

Солнцевская братва - 8.5 млрд. долара 

Руските престъпни групи са пълна противоположност на японските по отношение на организация. Тяхната структура е силно децентрализирана, смята пpoфecopът пo ĸpиминoлoгия oт yнивepcитeтa в Oĸcфopд Фредерико Варезе. Групата се състои от 10 отделни автономни "бригади", които оперират повече или по-малко независимо една от друга. Групата обаче обединява ресурсите си, като средствата се управляват от съвет от 12 души, които се срещат редовно в различни части на света, често прикривайки срещите си като празнични поводи.

Смята се, че групата има над 9 хил. членове и че основните й дейности са концентрирани в разпространението на наркотици и трафика на хора. Руската организирана престъпност като цяло се свързва с търговия с хероин, която произхожда от Афганистан – смята се, че Русия консумира близо 12% от световния хероин, докато населението възлиза на едва 0.5% от световното.

Yamaguchi Gumi – 6.6 млрд. долара 

Най-голямата известна престъпна група в света - японската Yamaguchi Gumi, е една от няколкото групировки, които са познати под общото наименование Yakuza в Страната на изгряващото слънце. Според бившия шеф на националната полиция на Япония Хиромицу Суганума групата осигурява средствата си предимно от трафик на наркотици. Тя също така се занимава с хазарт и изнудване. 

Yakuza датира от стотици готини и според автора на "Икономическа история на организираната престъпност" Денис Маккарти групите под шапката й са сред най-централизираните в света. Докато други източноазиатски престъпни банди като китайските триади са свързани предимно по семейна линия, структурата на Yakuza се базира на сложни йерархични отношения, а след като бъдат включени, членовете трябва да прекъснат останалите си връзки. 

Camorra - 4.9 млрд. долара

Макар итaлиaнскo-aмepиĸaнcĸaтa мaфия да е знaчитeлнo по-слаба пpeз пocлeднитe дeceтилeтия блaгoдapeниe нa зaĸoнoви пpoмeни, чиcтaтa итaлиaнcĸa ĸpиминaлнa opгaнизaция пpoдължaвa дa e cилнa в poднaтa Итaлия. Въпреки дългогодишните усилия на граждани, журналисти и правителствени служители местните власти в Италия продължават да бъдат свързвани с различни мафиотски групи и да ги предпазват. Проучване от 2013 г. на Universitа Cattolica и Съвместния изследователски център за транснационална престъпност показва, че италианските престъпни организации генерират приходи 33 млрд. долара годишно. Тази сума се разпределя между четирите най-големи мафиотски групи в страната.

Camorra е най-успешната от тези групи с годишни приходи близо 4.9 млрд. долара. Основно се занимава с трафик на оръжие, наркотици, хазарт, лихварство и изнудване. Групата е базирана в Неапол и историята й датира от XIX век, когато е сформирана като затворническа банда.

Ndrangetha - 4.5 млрд. долара

Базирана в Калабрия, Италия, групата е втората по приходи криминална организация в страната. За разлика от Camorra Ndrangetha си създава имидж чрез изграждането на международни връзки с южноамерикански дилъри на кокаин. Групата контролира голяма част от трансатлантическия пазар на наркотици. Престъпната организация разширява дейността си и в САЩ, като подкрепя фамилии като Гамбино и Бонано в Ню Йорк.

Смята се, че калабрийската мафия контролира 80% от търговията с кокаин в Европа и има 6 хил. членове. Наркотиците се пренасят предимно под прикритието на търговия с цветя, а незаконните суми се перат през италиански ресторанти и сладоледени къщи. Миналата година близо 90 членове на калабрийската мафия бяха арестувани по време на голяма международна операция в няколко европейски държави и Латинска Америка.

Картелът Sinaloa – 3 млрд. долара 

Sinaloa е най-големият наркокартел в Мексико и е една от няколкото бандитски групи, които тероризират мексиканското население, тъй като служи като посредник между южноамериканските производители на наркотици и американския пазар. Службата за контрол на наркотиците в Белия дом изчислява, че американците харчат близо 100 млрд. долара за наркотици всяка година, а RAND Corporation смята, че 6.5 млрд. долара от тази сума отива при мексиканските картели. С приблизително 60% пазарен дял Sinaloa събира около 3 млрд. долара годишно.



www.tinyurl.com/y6c8gttl



Тагове:   наркотици,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057755
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930