Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 10:24 - Прокурор Никола Гратери: „Коруцията и мафията- да продадеш душата си на дявола“
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
0



 image  

гр. КАТАНДЗАРО

 „Всички знаем, както и сме го казавали много пъти, че съществува много тясна връзка между феномена мафия и корупция. Но освен тези две явления, съществува още едно, непознато все още напълно явление в обществото . Това е така нар. „обществена среда“, която е тясно свързана  с мафията. Трудно е да повярваме в нейното съществувание, но тя наистина съществува. “. Това са дуите на Главния прокурор на Катандзаро по време на своята лекция в университета „Magna Graecia“ в  гр.Катандзаро на тема „Законност на административните дела  и контраст  с корупцията“, на чиято лекция взе участие и Министъра на правосъдието- Алфонсо Бонафеде. По време на лекцията си „Корупция и организирана престъпност“ прокурор  Гратери акцентира вниманието си върху четири подтеми: корупцията в тясна връзка с мафията, корупцията в политиката, счетоводен баланс: разходи-печалба от корупцията, отправни норми(плюсове и минуси). Гратери обясни как се заражда корупцията между „белите якички“ без да се използават методи на насилие , а чрез методи на взаимна изгода на двете страни.

КОРУПЦИЯТА В ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С МАФИЯТА

„За мафията необхомостта да изпере, да инвестира  и отново да изпере огромни суми пари е изключително важна, но  това  трябва да стане по легален път. Първоначалният път е този на рекета и контрабандата, след това  на отвличанията и дрогата. По време на акцията антимафия, през 2018 г.бяха конфискувани около 30 милиарда евро от дейността на Ндрангета, каза Гратери. Мафията развива своята дейност по легален път, тя има ясно изградена стратегия без заплахи, рекети и насилие.Мафията е завзела легалната икономика чрез своя нелегален капитал, за да се добере до „обществените поръчки “на северна Италия “

По този легален път мафията е достигнала до целта си.

НИКАКВА ЖЕСТОКОСТ, КОРУПЦИЯТА Е ДЕЙНОСТ НА „КАВАЛЕРИТЕ“

„Според Гратери, заплахите, жестокостта, отправени към „белите якички“ няма да доведат до желаните финансови резултати на мафията“. Белите якички трябва да бъдат третирани по един елегантен начин(с кадифени ръкавици), а не с агресия и заплахи, защото те няма доведат до никакви резултати.Тази политика бива следвана от мафията с цел да се постигнат по-високи печалби при ниски  разходи.

ДА ПРОДАДЕШ ДУШАТА СИ НА ДЯВОЛА

„Веднъж сключили това споразумение, политицита, „белите якички “ и други служители, получват големи лични финансови изгоди , но в същото време не могат така  лесно да излезнат от играта , защото ще им струва скъпо. Рискуват да загубят всичко.

Но днес наблюдаваме едно рядко явление:това на тихата корупция“

 

КОРУЦИЯТА СРЕД ПОЛИТИЦИТЕ И НЕЧЕСТНИТЕ ДЪРЖАВНИ  СЛУЖИТЕЛИ

„За политиците и за държавните служители  съществува един проблем, който е парадоксално да го дефинираме като такъв: искат да се утвърдят като политици и служители, да имат успех в кариерата си , искат да забогатеят. Преследвайки тази цел, те много често се „продават“ на криминални, нелегални сделки  или на т. нар. „криминални фирми“. От друга страна , държавните служители служат на тази криминални фирми . Така са зараждат мафиотските групи  ведно с адвокати, политици, магистрати и държавни служители (назначаване на роднини на високи постове, възлагане на обществени поръчки на познати лица, придобиване на луксозни имоти , банкови преводи на огромни суми от чуждестранни банки  и т.н.)  Въвлечените в тези корупционни схеми са напълно наясно, че имат участие в тях, ръководени от единствената цел да забогатеят бързо, макар и нелегално“.

 

СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС: РАЗХОДИ-ПРИХОДИ

„Става въпрос за ваимоотношения на взаимна изгода за двете страни. А раходите? Всички са за сметка на Държавата, на демокрацията. Но са скрити, и следователно е трудно да бъдат разкрити: ниско качество на инфрастуктурата, на услуги или на липсата на такива, изтичане на мозъци(предино млади хора ), свиване на пазара на труда и липса на качествени кадри. 

Приходи- постъпления? Почти всички шефове на Мафията прибират огромните постъпления и само една малка част от тях отиват за служителите, политиците, магистратите, предприемачите. Това е т. нар. сива икономика в Държавата “.

 

РЕФЕРТНИ НОРМИ (заслуги и дефекти)

“Гратери признава някои заслуги що се отнася до нормите на избирателния обмен. Чрез него се подкупва политикът, така че той да служи в интерес на мафията.  Този акт е обект на Наказателня кодекс и политикът трябва да бъде осъден за корупция.”

КОРУПЦИЯТА , ТОКЛОВА ПРЕСТЪПНА, КОЛКОТО МАФИЯТА

„Според прокурор Гратери, корупцията е не по-малко опасна и престъпна от мафията. Затова за нея трябва да се прилагат по-строги присъди, както тези за мафията. За съжаление корупцията обхваща ниските и високите етажи на политиката и публичния и частния сектор, където всеки участник се облгодетелства финансово(под формата на бонуси, договорени заплати , обществени поръчки) . Трябва да призная, че се срещам с този проблем всеки ден  и тази история бива пресъздадена с нормативни  интервенции на властта.“

 

ТРИ СТАДИЯ: “Корупцията е изградена на три стадия- по-малка , която има за обект малките фирми, средна- с обект единични дейности , различни от тези на малките фирми, и голяма- която има своите публични  агенти, които срещу заплащане служат на частни интереси (частни фирми). Именно тези трябва да бъдат разкрити и осъдени. “, посочва Гратери.

СТРОГИ ПРИСЪДИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В КОРУПЦИОННИТЕ СХЕМИ

Според Никола Гратери,  по-строгите присъди на участниците в корупционните схеми ще имат голямо влияние в политическите среди и в държавния  , и частен сектор. Така чрез подслушване на тел. разговори между страните-участници в корупционните схеми ще бъдат разкрити всички участници(политици, магистрати , служители и др.) в корупционните схеми.

АГЕНТИ ПОД ПРИКРИТИЕ

“Агенти под прикритие е нова мярка, която правителството обсъжда днес в борбата с корупцията. Министър Бонафеде  намеква също за тази мярка. Гратери изтъква следните твърдение: Корупцията в обществения сектор и организираната престъпност се зараждат в една малка група от обществото, където всички се познават.Трудно е да бъде допуснат някой външен човек.(агент под прикритие). Ако този агент, все пак, успее да бъде допуснат, той много бързо може да разкрие корупционните схеми. Могат да бъдат засечени тел. разговори на участниците в схемите и така да бъдат хванати. Мисля, че това е един ефективен начин  в борбата с корупцията “ изтъква  НиколаГратери.


www.tinyurl.com/y4hf48v2



Тагове:   наркотици,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2062695
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930