Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2017 10:10 - Викът на една майка срещу легализирането на наркотиците
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 

               



Мнение 
от Майка на наркозависим на 29 години

относно предаване по БНТ „Новата синтетична дрога и децата ни“ на 09.12.2017 г.

Майка съм на наркозависим и сме малко семейство аз, майка ми на 82 години и сина ми , който е с ясно оформени тежки зависимости - към наркотици , хазарт и алкохол.

От предаването излъчено на 9.12.2017 година става ясно от изказването на д-р Добринов , че:

1/при доста индивиди се развиват тежки психични отклонения още преди да са оформили зависимост към ПАВ;

2/ употребяващи развиват  тежки психози, наподобяващи шизофренна психоза, параноя и др. и представляват опасност за себе си и за околните;

3/ че се стига до тежка физическа агресия в семейството, най-вече към майката.

През юни по повод трагичната смърт на студентката Виола , д-р Цветеслава Гълъбова поясни в ефир, че хора попаднали в такова състояние , не трябва да употребяват ПАВ,включително и марихуана и че в конретния случай се е стигнало до качествена промяна на съзнанието вследствие на употреба на ПАВ.

В предаването „Новата синтетична дрога и децата ни“ много ясно се налага мнението , че свободен пазар на ПАВ, подкрепян от институциите би намалил ефекта им върху психиката на страдащите .Посочен е за пример Полша , която има силно рестриктивен закон като нашия и съответно  , че при прилагането на такъв закон се отчита ръст на престъпленията . Защо не се посочи за пример съседна Гърция например, която освен рестриктивен закон има и добри програми за рехабилитация включително и семейна ,изцяло финансирани от държавата, отчитайки зависимостта като семеен, обществен и криминален проблем.

Става ясно, че България има организация ,в която може да се занесе дрога от уличния пазар за лабораторни изследвания и съответно употребяващия може да бъде посъветван , че това може да го убие, и за да няма проблеми, може да бъде посъветван да употребява веднъж на три или четири месеца, за да  няма проблеми. Това не е ли склоняване за употреба на наркотици от ефира на националната ни телевизия БНТ? Това не е ли нарушение на законите? Това не е ли за прокуратурата?

Категорично това не отговаря на истината .  В САЩ отчитат ръст на престъпленията и епидемия на индивиди , злоупотребяващи с ПАВ в щатите, където марихуаната е била легализирана. Мои приятели през лятото ме информираха , че в Бостън  има настроения на институциите да не се легализира марихуаната , тъй като в щатите където е легализирана се отчита ръст на престъпността и пътно-транспортните произшествия . Повишаване на ръста на престъпленията се отчита и във Холандия , където марихуаната е декриминализирана. Може да се прочете в сериозни специализирани сайтове също и за  20 годишно изследване на английски и американски психиатри, в което злоупотребата  с марихуана се сравнява с руска рулетка и че лечението на зависими с марихуана се сравнява като тежест с лечението на зависимост към хероин . Какво остава да има свободен пазар изобщо . Накратко отчита се , че зависимостта е тежка рецидивираща болест, в която институциите активно участват .

Много добре би било на българската аудитория  да се обясни какво означава свободен пазар и какво се случва в държавите ,  където марихуаната е легализирана. В доста държави и щати има специализирани съдилища , легализирането се свежда освен за медицински нужди  и до отглеждане на един или два стръка марихуана и притежанието на определено количество , естествено не във вид приготвен за продажба. Над това количество следват глоби , други наказания включително и затвор. Ще разкажа за щатите , в които има специализирани съдилища .Ако си наркозависим нямаш право да виждаш детето си ,американският полицай има право да ти разпореди  или се лекуваш, или отиваш в затвора. Ако си наркозависим и си извършил престъпление следва по медицински стандарт 5 годишна рехабилитация и това се проследява от Съда. На практика българските наркозависими , които са с изявени други психични отклонения са дискриминирани ,тъй като едва ли ще стигнат дъното, след което ще решат да поискат помощ. Помощ, която се изразява единствено в детокс в психиатриите.

Трудно ми е да приема , че сме държава в която наркозависимите имат свободния избор да употребяват , а когато застрашават живота си и този на околните , най вече на  майките си , институциите са въвели „демократично“  формалното право за свободен избор. Трудно ми е да приема , че българските майки са бити в домовете си и по улиците, унижавани години наред,  и на практика наркозависимите са в “зоната на комфорта“ , оставени на себе си и на майките си. Трудно ми е да приема , че е нарушено правото на живот.  Трудно ми е да приема колективната човешка безотговорност, при която  обществото е наблюдател как двама души умират и не правят нищо, но точно уволняват майката от работа, защото се натоварват например или психиатриите отказват да го лекуват, защото отчитат характеропатия. Трудно ми е да приема, че се подпомага финансово създаването на приюти за кучета, но няма приюти за бездомни човеци.На практика хора с вече оформени психични проблеми, вследствие на употреба на наркотици, са оставени на собствен ход. На практика единствената възможност, която е финансирана от институциите  е детокс  в психиатриите, а това е първата  от многото стъпки , които би следвало да се случат за да има успех в лечението .  

image

image

image

image









 http://marihuana.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0/%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2045069
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031