Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2017 10:43 - В България има 1000 свещеника и 4000 имама
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
По време на пости трябва да се възпитава волята, християните са длъжни да търсят доброто, а не да се вглеждат в дявола, казва свещеникът
Отец Силвестър Янакиев е на 43 години и е от Сливен. Светското му име е Станимир, завършил е текстилния техникум в родния си град. После учи 3 г. във Факултета по химия към СУ „Св. Климент Охридски“. Успоредно с това следва и богословие. През 1994 г. става дякон, а две години по-късно – свещеник в храма „Света София“ в Сливен. От 2004 г. е духовен надзорник на Сливенската епархия. Nbox го потърси, за да разкаже какво бива и не бива да правим по време на пости, както и да сподели неговото виждане за нашествието на бежанци в Европа.

– Отец Силвестър, от днес започват Великденските пости. Какво е разрешено и какво е забранено да се прави в този период?

– Днес започват Великите пости. Те съчетават два поста- 40 –дневният и постът през Страстната седмица, по този начин дните на пост стават 49. Постът е въздържане от определена храна, в случая- месо, месни продукти и млечни продукти. Това е основата. Оттам нататък, ако човек иска, може да надгражда по много начини- да ограничи още храната, да ограничи изказа си, да не казва остри и обидни думи.

– Тоест основата е само в ограничаване на месото и млечните продукти, а останалото е пожелателно?

– Точно така. Ако човек не ограничи изказа си и не внимава за лоши думи и действия, това не значи, че не пости. Неяденето и въздържанието не би трябвало да се възприема като диета, нито като пречистване на организма. Това не е целта. Целта на поста е да възпитава волята да се подчинява на личността. От край време, проблемът с волята е бил основен проблем на хората. Въздържанието е в основата на духовната борба. Ако човек е християнин, но не пости, значи нищо не прави. Ако свещеник не пости, той трябва да си хвърли расото. И тук задачата на свещениците и да говорим и да показваме верния път на хората. Защото дори свещеникът да живее по божийте заповеди, а неговите чеда гинат, той няма да се спаси. Това е отговорност. Много хора бъркат целите на християнския живот. Целта не е да се борим с дявола, целта е да придобиваме добро и да се доближаваме до Бога. А дяволът не пречи в това начинание. Не бива да търсим дявола, защото той е навсякъде. Затова нашата задача като християни е да се съсредоточим в търсене на доброто.

– Какво е отношението на младите хора към църквата?

– Въпреки зверските, неистови усилия на политиците на прехода да държат хората далече от църквата, все пак това не се случва масово. От колко години се опитваме да въведем вероучение в училищата, а политиците ни спират. В каквато и боя да се е оплескал даден политик, той не иска хората да са вярващи. За българския политик е най-добре младите хора да бъдат лентяи, неориентирани, да бъдат сводници, проститутки и разбойници. Човекът естествено се стреми към Бога. Много младежи се оповават на вярата. Разбира се, ако политиците ни помагаха, защото голяма част от тях са християни, нещата щяха да бъдат много по-добре. А те правят обратното- плюят ни. Не се замислят за това, че в България има 1000 свещеника и 4000 имама. Като се има прадвид, че имамите са добре платени, а свещениците получават заплати от порядъка на 400 лева. И това според тях са богатите, мазни свещеници. И в тази среда, ние трябва да градим авторитет, трябва да се срещаме с хората и да се опитваме да ги спасяваме. Част от нашата задача е да припомняме историята на хората, за да можем да се учим от нейните грешки. Който повтаря грешките на историята до никъде не стига.

– На по-мащабно ниво се води една друга война- тази между християнстовот и исляма. Тя вече се води и на територията на Европа. Какво според вас предстои на този фронт?

– Настина такава война се води. И наистина е страшно. Този либерализъм, който е функция на демокрацията. В самото си изкривяване обаче, той защитава извратеняците. В политически план, всички ислямски проповедници неистово проповядват, че те са против демокрацията и искат да наложат Шариат. Те идват в Европа и нямат никакво намерение да се променят. Политическият строй винаги се е сменял чрез война. Поведението на мюсюлманите в момента е като това по време на Баташкото клане- същото е. Те там са прилагали на 100% Шариата. Цялата им агресия е насочена към християните. Никой не си задава въпроса защо евреите, които са друга религиозна формация и са точно до тях, не ги атакуват тях, а се отправят към Европа. Философията на исляма никога не се е променяла, винаги е била еднаква. Бойко Борисов и нашите политици незнам си мислят, че ще царуват вечно, ама ако дойде ислямът, ще трябва да се обрежат. И наистина като се говори за мерки срещу бежанците, трябва да бъдат взети такива. На границата с Турция нямаме ограда. А ние сме най-южната граница на ЕС. Там, където има ислямисти, малко по малко се налага Шариата. Затова смятам, че тази религия трябва да бъде забранена. Да не говорим, че тя е наложена от човек, който без проблеми на 50 годишна възраст е имал сексуални отношения с 9-годишно дете, който е харесвал жената на сина си, който не се е съобразявал с никого и е клал масово. Това е създателят им. Нищо добро не можем да очакваме при това положение. / Деси Боцева, Nbox  
http://www.gudelnews.com/2017/07/1000-4000.html





Тагове:   свещеници,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056423
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930