Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 10:26 - На канабиса се дължи всяко седмо заболяване от шизофрения
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 4966 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Изпушването на само една цигара канабис увеличава опасността от умствено заболяване с 40%. Съществува огромен риск да се пуши канабис, разкрива ново изследване.

Само една цигара канабис увеличава риска от шизофрения с повече от 40%.

Това изследване, поръчано от правителството на Великобритания, установява също така че приемането на наркотика редовно увеличава повече от два пъти риска от сериозни умствени заболявания.

Най-общо може да се каже, че на канабиса се дължи всяко седмо заболяване от шизофрения и други съсипващи живота умствени заболявания.

Жестоката статистика — да се свързва използването на канабис в тийнейджърска възраст с умствените заболявания в по-напреднала възраст—идва само дни след като Гордън Браун нареди да се преразгледа решението за понижаване на канабиса до клас С, най- безопасната категория.

Канабисът се смята, че е причина за поредица от жестоки убийства, включително и това на модния дизайнер Луси Брахам.

Авторите на това всеобхватно и задълбочено изследване, поръчано от Министерството на здравеопазването, казват: законодателите трябва да предоставят на хората информация и съвети за този широко използван наркотик.

„Ние вярваме, че сега има достатъчно доказателства, за да информираме хората, че използването на канабис може да увеличи риска те да се разболеят от психически болести по-късно в живота.”

Анализът не разглежда въпроса в коя възраст шизофренията е най-вероятно да се развие.

Но други предишни изследвания твърдят, че използването на наркотика в тийнейджърска възраст повишава риска от развитие на шизофрения на 20 или 30 годишна възраст.

Изследователите, от четири британски университета, са анализирали резултатите от 35 проучвания за използването на канабиса в целия свят. Така те са стигнали до извода, че използването на канабис само веднъж е достатъчно, за да се увеличи с 41 % риска от шизофрения. Разбира се, с най-голям риск са тези, които употребяват канабис много повече от веднъж, като например тези, които са използвали наркотика над 100 пъти, увеличат риска повече от два пъти.

С убеждението, че повече от 40% от тийнейджърите и младежите във Великобритания са опитвали канабис, изследователите отчитат, че този наркотик може да е отговорен за 14% от заболяванията от шизофрения и други психични заболявания.

Д-р Стенли Замит от университета в Кардиф добавя:  Ние съветваме хората да избягват или да ограничат употребата на този наркотик, особено ако започнат да развиват умствени здравословни проблеми, или ако имат роднини с психични заболявания.

В придружаваща редакционна статия в Лансет, холандски психиатри подчертават, че с фокусирането си върху хероин, кокаин и други наркотици от клас А, всъщност се подценява опасността от канабис.

Потенциалният дългосрочен негативен ефект на канабиса по отношение на психозата е дълго подценяван, затова се налага обществеността да бъде информирана за тези опасности, както и да се установи лечение за млади хора, ползващи канабис.

Предишни изследвания показват ясна връзка между използването на канабис в тийнейджърските години и ментални заболявания в по-късна част от живота.

Изследване, проведено от водещия психиатър Професор Робин Мъри в 2005 г. , показва че за тези, които са пушили канабис на 18 години, вероятността да страдат от сериозен психиатричен проблем, включително шизофрения, е 1.6 пъти по-голяма в средата на 20-те им години.

Тези, които са били редовни консуматори на 15 г. са даже с повишен риск — 4.5 пъти по- голям от нормалния.

Смята се, че използван през тийнейджърските години, този наркотик може да причини трайни повреди на развиващия се мозък.

Професор Робин Мъри от Института по психиатрия в Лондон предупреди, че рисковете се увеличават поради увеличената употреба на мощния скунк - канабис.

„Моят личен опит показва, че риска при употребата на скунк е по-висок. Следователно, констатацията, че 14% от случаите на шизофрения в Обединеното кралство се дължат на употребата на канабис може да се окаже подценена“.

Марджъри Уолъс, Изпълнителен директор на Благотворителната организация за ментално здраве САНЕ, казва: „Този анализ трябва да послужи за сериозно предупреждение за опасностите от редовната употреба на канабис, при която се удвоява риска от развитие на шизофрения—състояние, при което човек може да чува гласове, да има странни мисли или параноични заблуди.

Дебата за класификацията не трябва да се основава на статистика, а да се вземат предвид потенциалните вреди нанасяни на стотици хора, които ако не употребяват канабис, не биха развили умствени заболявания.

Въпреки че мнозинството от хората могат да вземат канабис без да получат мозъчни изменения, смята се, че все пак 10% са в риск това да се случи с тях.

Достатъчно е да видите само един човек, чиято умствена дейност е накърнена и живота му безнадеждно ощетен и да разговаряте с неговото семейство, за да разберете, че заглавията не са, за да ви плашат, а отразяват ежедневна трагедия, която би могла да бъде предотвратена. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057141
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930