Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 11:27 - Бременните жени, които пушат марихуана, увреждат бебетата
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0



 По време на своята бременност, тя никога не е пушила цигари или пила алкохол. Но почти всеки ден, Стейси, тогава на 24 години, пушила  марихуана. Със съгласието на годеника си, през първите три месеца на бременността започва да пуши, за да потисне сутрешното гадене преди да тръгне за работа. Когато ишиасът й прави непоносимо издържането на 12-часовите смени, тя слага канабисово олио в обяда си.

image

Често бременните жени смятат, че канабисът няма последствия за развитие на нероденото. Но изследвания сочат друго: основното психоактивно вещество в марихуаната – тетрахидроканабинола или THC може да премине през плацентата и да достигне до плода, казват експертите, и да увреди развитието на мозъка и теглото. THC може да се открие и в млякото.
Младите майки по-често употребяват марихуана: почти 7,5% от 18 до 25 годишните майки признават, че са пушили марихуана, в сравнение с 2% от жените на възраст от 26 до 44 години.
Доказателствата за ефектите от използването на марихуана са все още ограничени и понякога противоречиви. Най-обширната информация идва от изследователи от Питсбърг и Отава, които изучават децата, които са били изложени на THC в утробата.
В Питсбърг, 6-годишни деца, родени от майки, които са пушили по една или повече цигари през първите три месеца от бременността, показват намалена способност да разбират понятия при слушане и четене. На 10-годишна възраст, деца, изложени на THC в утробата са по-импулсивни в сравнение с другите деца и с по-малки възможности да съсредоточат вниманието си.
Най-тревожното е, че деца на майки, които много са употребявали марихуана през първите три месеца на бременността, имат по-ниски резултати по четене, математика и  правопис, на 14 годишна 
възраст в сравнение с техните връстници. 
“Пренаталното излагане може доста значително да се отрази на подрастващите”, казва д-р Лорън М. Янсон, директор на педиатрията в Центъра за зависимости и бременност в Факултета по медицина към Университета Джон Хопкинс. 
Няколко изследвания установяват промени в мозъците на зародишите от 18 до 22-та седмица, свързани с употребата на марихуана от майката. При мъжки зародиши, например, изследователите отбелязват анормална функция на амигдала, част от мозъка, която регулира емоцията. 
“Дори в начално развитие, марихуаната променя критични вериги и рецепторите на нервните импулси”, казва д-р Асмин Хърд, невролог и директор на Центъра по зависимости към Факултета по медицина Айкън в Манхатън.  “Те са важни за регулиране на емоциите, дори за двигателната функция и когнитивността”. 
Вече е научно доказано, че развитието на мозъците на тинейджърите може да бъде променено от редовната употреба на марихуана, дори и да намали IQ-то им. 
“Ефектите не са драматични, но това не означава, че не са важни”, казв а Джоди Гилман, асистент професор по психиатрия в Медицинския факултет на Харвард, който изучава юноши, употребяващи марихуана. 
Американската Академия по Педиатрия и Американския Колеж по Акушерство и Гинекология съветват да не се взима канабис, заради връзките му с когнитивни нарушения  и неуспехи в училище.


http://marihuana.bg



Тагове:   майки,   марихуана,   родители,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057865
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930