Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 22:46 - ЩЕ РЕАГИРАТ ЛИ ИНФАНТИЛНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ - В БРЮКСЕЛ- МАКЕДОНСКИ СРЕДНОВЕКОВНИ РЪКОПИСИ
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2973 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 28.08.2012 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Това е най- малкото маждународен политически скандал не само межу нас и съседите, но и между България и Белгия! Това е такава показна пренебрежителна дипломатическа акция на ФИРОМ и Белгия срещу българите, която дори нота не би могла да заличи унизителното положение, в което ни поставят. Може би този път Европейския съюз начело с Белгия ще доведат македонски учители за нас, българите от Македония!
image

Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври изложба „Македонското ръкописно богатство през вековете” ?????!!!??? 

Това е най- малкото маждународен политически скандал не само межу нас и съседите, но и между България и Белгия! Това е такава показна пренебрежителна дипломатическа акция на ФИРОМ и Белгия срещу българите, която дори нота не би могла да заличи унизителното положение, в което ни поставят. Може би този път Европейския съюз начело с Белгия ще доведат македонски учители за нас, българите от Македония!

 

Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ), във връзка с изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври, предаде Фокус.

http://society.actualno.com/Bylgarski-reakcii-Srednovekovni-makedonski-rykopisi-njama-news_398532.html

Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език – каза Божидар Димитров. „В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма. Скопие, очевидно, с тази изложба, ще набеди една от тези групи за македонски. Вероятно ще бъдат българските ръкописи, които се откриват в Македония, паралелно със сръбски и гръцки ръкописи”, добави Божидар Димитров.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история. „Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието „македонски средновековни ръкописи” е нонсенс и очевидно няма”, заяви Димитров.

Българската държава би трябвало да протестира, както трябва да протестират и евродепутатите, тъй като не би могло да има македонски средновековни ръкописи, заяви Божидар Димитров. „Имаме хора, които много добре знаят, и са наясно с македонския въпрос, и с фалшификациите на българската история. Това са и Андрей Ковачев от ГЕРБ, Станимир Илчев от НДСВ и Евгени Кирилов от БСП, който е много наясно с всичко това. Би трябвало да направят колективен протест и да се срещнат с ръководството на музея, да му обяснят в какво се забъркват”, добави Божидар Димитров.

„Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро, но от мен, странно, никой не ги е поискал вече десет години. Ако има македонски средновековни ръкописи, това значи, че имат не едно, а много доказателства, но кой знае защо не ги представят”, каза още Димитров.

„Целият площад в Скопие е изпълнен с паметници, които са кражба на българската история, всички учебници по история, всички книги, които пишат, са кражби на българска история”, заяви Божидар Димитров.

Недопустима е промяната на историята със задна дата. Търсенето на артефакти и събития в античната или средновековната история, за да се аргументира сегашната национална идентичност на хората в Република Македония, не можем да приемем като нормално. Това каза от своя страна евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

„Имаме ясен отговор на това като български евродепутати: Трябва да престане манипулацията на историята. Не знам тази изложба какво точно ще представя, и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята”, добави Ковачев.

„Самият проект в Македония – „Скопие 2014” с тези мегаломански паметници на различни герои от различни етапи в историята от Античността и Средновековието до наши дни, показва огромен комплекс за това, че има какво да доказват и има нещо, което не е точно така, щом търсят своята идентичност в гигантски бетонни статуи”, каза още Андрей Ковачев.

В продължение на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство, заяви също така историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий” и водещ на телевизионното предаване „Час по България” по телевизия Скат. По думите на доц. Павлов твърдението за такова наследство противоречи на абсолютно всички сведения на чужди пътешественици, наблюдатели, кръстоносци, мисионери, търговци и представители на тогавашната средновековна обществена мисъл.

Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не за някаква митологизирана „македонска култура”, каквато през Средновековието не съществува. Със сигурност всички паметници, които ще бъдат представени там, са свързани с традициите на българската средновековна писменост; с тези български книжовни средища, които са поддържани от българските царе и българското общество през онези години”, каза той.

За пореден път ставаме свидетели на грозна кражба на старобългарско наследство, заяви доц. Павлов.

„За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо”, каза още доц. Пламен Павлов.

 

   http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5090651 Остри реакции за подготвяна македонска изложба в Брюксел Историците са категорични, че пред Средновековието няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство imageПаметникът на цар Самуил в Скопие

Български евродепутати и историци реагираха остро по повод готвената изложба "Македонското ръкописно богатство през вековете", която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.

Историците са категорични, че пред Средновековието няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

Според съобщения в македнските медии от 9 до 21 октомври т.г. в Кралския музей на Брюксел ще бъдат показани "Струшкият сборник" с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти.

"Недопустима е промяната на историята със задна дата. Търсенето на артефакти и събития в античната или средновековната история, за да се аргументира сегашната национална идентичност на хората в Република Македония, не можем да приемем като нормално", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

"Имаме ясен отговор на това като български евродепутати: Трябва да престане манипулацията на историята. Не знам тази изложба какво точно ще представя и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята", добави Ковачев.

Самият проект в Македония – "Скопие 2014" с тези мегаломански паметници на различни герои, от различни етапи в историята от Античността и Средновековието до наши дни, показва огромен комплекс за това, че има какво да доказват и има нещо, което не е точно така, щом търсят своята идентичност в гигантски бетонни статуи, каза още Андрей Ковачев.

Реакция на българското външно министерство или на посолството ни в Брюксел

поиска евродепутатът от БСП Евгени Кирилов.

Белгийски институции вероятно са предложили домакинство на изложбата вероятно без да се вгледат в чисто научната същност, предположи той.

Мегаломанските манипулации на историята вземат връх в нашата съседка, като главно се употребяват за вътрешнопартийни и вътрешнополитически спекулации, каза Евгени Кирилов. Според него масовият зрител на подобни прояви въобще не е запознат с подробностите.

Кирилов смята също, че трябва да се прави всичко възможно - да обясняваме и на братята македонци, че това не е в техен интерес.

"Така, както водят политиката си в последно време, не е в интерес и на обикновените хора в Македония. Напомпва се изкуствено тяхното съзнание с цел политическа експлоатация. Но това са краткотрайни ефекти и от това се губи", смята Кирилов.

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма,

тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма", каза директорът на НИМ Божидар Димитров.

Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език, добави той.

"В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват, вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма.

Скопие, очевидно, с тази изложба ще набеди една от тези групи за македонски. Вероятно ще бъдат българските ръкописи, които се откриват в Македония, паралелно със сръбски и гръцки ръкописи", смята Божидар Димитров.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история.

"Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието "македонски средновековни ръкописи" е нонсенс и очевидно няма такова", заяви Димитров.

Според него българската държава би трябвало да протестира, както трябва да протестират и евродепутатите.

"Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро,

но от мен, странно, никой не ги е поискал вече 10 години. Ако има македонски средновековни ръкописи, това значи, че имат не едно, а много доказателства, но кой знае защо не ги представят", каза още Димитров.

Историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" също е категоричен, че в продължение на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

По думите му твърдението за такова наследство противоречи на абсолютно всички сведения на чужди пътешественици, наблюдатели, кръстоносци, мисионери, търговци и представители на тогавашната средновековна обществена мисъл.

"Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не – за някаква митологизирана "македонска култура", каквато през Средновековието не съществува. Със сигурност, всички паметници, които ще бъдат представени там, са свързани с традициите на българската средновековна писменост; с тези български книжовни средища, които са поддържани от българските царе и българското общество през онези години”, каза той.

"За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл – отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо", допълни доц. Пламен Павлов.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. dinkov - Динков
28.08.2012 23:33
Ама, че майтап. МАКЕДОНСКИ СРЕДНОВЕКОВНИ РЪКОПИСИ, грешка по-скоро глупост.
Абе явно през средните векове македонци е имало. Само, че самите те не са знаели, че са македонци. Немедлено да се обадят на цар Иван Владислав, за да си промени Битолския надпис. От "Аз Иван Владислав - самодържец български" да се напише "Аз Иван Владислав - самодържец Македонски", а пък император Василий Българоубиец, да се прекръсти на Македоноубиец. Абе то бива, бива глупости, ама пък чак толкоз...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044129
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031