Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2011 14:13 - Патриаршеско обръщение към новоръкоположения Мелнишки еп. Серафим
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1639 Коментари: 0 Гласове:
1



Патриаршеско обръщение към новоръкоположения Мелнишки еп. Серафим 18 декември 2011 17:00, Българска Патриаршия image

†МАКСИМ, Патриарх Български

Преосвещени епископе Серафиме,

Днес Бог те призова на още по-високо служение в светата Църква. Чрез ръковъзлагането, при което призоваваме низшествието на Светия Дух, ти бе удостоен с пълнотата на свещенството. Това е потребно за самия те6; това е необходимо за жизнеността на Църквата, която е тяло Христово; това е най-действеното благовестие. Чрез подвижничество се благовествува, защото светлината на подвига огрява мнозина, прониква в сърцата и ражда порив.

Епископът е повикан да бъде най-близък съработник на Великия Пастиреначалник и Негов воин в царството на духовния живот. Великият Апостол на езичниците, божественият Павел, така назидава своя ученик Тимотея, когото бе поставил строител на Божията Църква: „Никой воин се не заплита в житейски работи; и това прави, за да угоди на военачалника. Ако пък някой се и състезава, той не бива увенчан, щом се не състезава по правилата” (2 Тим. 2:4-5).

Епископът е призован да бъде воин Христов, а ето че с всеоръжието Божие, според думите на Апостола, трябва да бъде и строител. Така е в духовния живот: който воюва с оръжието, което Господ Ииcyc Христос му дава, той строи.

Достойният и безукорен работник трябва вярно да преподава словото на истината. Той трябва да бъде неуморен проповедник на вярата и на учението за доброто. Да проповядва не само със слово, но и с проява на сила, чрез дела на благочестието на неподкупната съвест, на дълбоката и искрена убеденост. Не ни ли увещава към това и свети апостол Павел, когато за себе си пише: „Във всичко се препоръчваме за служители Божии, със слово на истина, със сила Божия, чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка” (2 Кор. 6:4,7).

Преосвещени Владико, отиваш за викарен епископ на опитен архиерей, който е и твой духовен старец. Възприемай внимателно съветите му, за да се възползваш поучително от знанията, усърдието и вещината му в църковните дела. Бъди му усърден помощник както в административните работи, така и в църковните богослужби! Ти само не отпадай духом, а усърдствай, и тогава ще можеш безбоязнено да вървиш по новия път на дълг и отговорност; като винаги ярко блестят пред тебе лъчезарните думи, които ап. Павел, превъзмогвайки планини от трудности, с удовлетворение и благодарност към Бога изрече: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Фил. 4:13). Амин!

Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” 18 декември 2011 17:15, Българска Патриаршия image

С нов епископ се сдоби Българската православна църква в Неделята пред Рождество Христово. Досегашният игумен на Роженския манастир, архим. Серафим (Динков), бе ръкоположен с титлата „Мелнишки” за викарен епископ на Неврокопския митрополит. Хиротонията бе извършена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по време на неделната св. Литургия, в която взеха участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, архиереи и свещенство на БПЦ.

Решението за хиротонията бе взето на заседанието на Светия Синод на Българската православна църква на 1 декември по молба на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Наречението на новия епископ бе извършено на 12 декември.

За да вземат участие в светата Литургия и в хиротонията, в катедралата се събраха високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Деволски Теодосий, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Агатоникийски Борис, игумен на Бачковския манастир, Браницки Григорий, игумен на Троянския манастир; както и схиархим. Амвросий, игумен на Зографската св. обител, архим. Епифаний, игумен на Хаджидимовския манастир, архим. Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, архим. Лукилиан, протосингел на Неврокопска митрополия, игумен Филип, представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в България, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, и свещеници и дякони от Софийска и от Неврокопска епархия.

За да влязат в радостта на архимандрит Серафим и да присъединят своя глас към възгласа „Достоен”, в храма бяха дошли свещеници, монаси, монахини и миряни от Неврокопска епархия, сред които от години принася на Бога своето служение новонареченият за епископ, както и свещенослужители и миряни от родния му гр. Ямбол, от София и страната.

По решение на Светия Синод на БПЦ св. Литургия и хиротонията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, който е и духовен старец на архим. Серафим. След началото на светата Литургия нареченият за епископ, воден от архим. Епифаний и протодякон Любомир Братоев, застана пред досточтимите архиереи, во главе с митрополит Натанаил и, след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията. След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Серафим. коленичи пред него и архиереите възложиха върху наречения светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ.

След ръкоположението при възгласи “Достоен!”, потвърдено от църковното изпълнение, митрополит Натанаил последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейската власт: сакос, омофор, енголпие и митра.

След ръкоположението Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

В края на богослужението Неврокопският митрополит Натанаил произнесе напътствено слово към новия архиерей. В него той припомни обещанията, които е дал новоръкоположеният при хиротонията си, и го напъти как с Божията помощ да носи достойно кръста на епископското служение. Като изтъкна високата отговорност на архиерея и изискванията на нашето време, митрополитът призова еп. Серафим да носи достойно епископското служение с послушание и смирение и му пожела Божията помощ да го укрепява.

В отговор на това Мелнишки еп. Серафим изрази своето вълнение на прага на новото си служение и надеждата си, че Бог ще го укрепява в неговата немощ, та да може с усърдие и достойнство до края на дните си да носи бремето на архиерейското служение.

След светата богослужба архиереите и близките на новоръкоположения епископ се отправиха към приемния салон в Синодната палата, където към Мелнишкия еп. Серафим бяха отправени приветствия и поздравления. Пръв към него се обърна Българският патриарх, чието отеческо слово-напътствие бе огласено от Знеполския еп. Йоан. (Публикуваме пълния текст на Патриаршеското слово тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=57306 )

 





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2062173
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930