Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 10:26 - А. Димитров: Македония в българската историческа съдба е една огромна драма
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2444 Коментари: 1 Гласове:
4



ОбСНВ Благоевград -- Ср., 16/11/2011 - 10:22 image

Македония в българската историческа съдба е една огромна драма. Това заяви първият български посланик в Скопие Ангел Димитров при представянето на новата си книга "Раждането на една нова държава: Република Македония между югославизма и национализма", предаде репортер на БГНЕС.

"Миналото се проверява в настоящето и точността на тази проверка ще ни даде шанс да имаме по-добро бъдеще", заяви Димитров. "Тази книга е написана не за да полемизирам с колегите от Република Македония или да изразя негативно отношение към много неща, с които не съм съгласен. Тя е написана, за да ни позволи да намерим допирни точки, чрез които да вървим рамо до рамо с Македония", каза още той. Нищо не може да отрече дълбоката, кръвната връзка между хората от двете страни на границата, категоричен е Димитров.

"Всеки, който прочете тази книга, ще разбере, че за мен Македония в българската историческа съдба е една огромна драма, която засяга не само изследователското поле, свързано с обособяването на Република Македония и нейните възможности за самостоятелно развитие, но и отношението на българите към самите нас. Затова смятам, че ако книгата бъде четена обективно и честно, ще работи за бъдещото сближение между нашите две страни и ще ни даде по-добри възможности да се развиваме по път, предначертан от историческата ни близост", допълни той.

Според проф. Георги Марков, директор на института за история при БАН, книгата на Ангел Димитров ще е полезна не само на историците, но и на българските дипломати. "Явно е, че не можем безусловно да подкрепяме един режим в Скопие, който продължава да сее омраза срещу България, който направи музей в Скопие тази година срещу българите окупатори монархофашисти. Тази книга показва, че трябва да си вземем поуки и от двете страни на границата, защото македонският въпрос все още не е решен – нито исторически, нито политически", смята проф. Марков.

Според проф.Светлозар Елдъров, научен сътрудник в Института по Балканистика при БАН, "да пишеш, издаваш и представяш научни монографии във времена на постни пици е научен подвиг". Той изтъкна, че книгата на Ангел Димитров е "сериозно научно изследване, което докосва националната душа и националното сърце". /БГНЕС





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. sande - Поздравления за хубавата информация за събитието!
16.11.2011 11:10
Защото излизането на книгата на Ангел Димитров е събитие не само сред научната общност, но и много по-широко.
Горещо препоръчвам на всеки тази книга.

Ангел Димитров е отличен познавач на българо-македонската темататика.Тази книга е плод на търпелива изследователска работа без прецедент. Зад нея стоят наблюдения и работа в продължение на близо 20 години.

Както навярно е добре известно, Ангел Димитров е първият български посланик /1992 -2001/ в Р Македония, непосредствено след придобиването на независимиост на новата държава.

Споделям изказаното мнение в постинга, че тази книга е от извънредно важно значение и за България, и за Р Македония. А задълбоченият подход на учения, респекта му към истината, органичната му несъвместимост с каквато и да било конюктура, безкомпромисната му позиция, безупречната му добронамереност, конструктивност и почтеност, я правят първостепенно събитие на днешния ден. И на утрешния.

Книгата е гласа на истината!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056383
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930