Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 15:08 - Воля за битка с дрогата може и да има, но няма резултати
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1723 Коментари: 0 Гласове:
1



0 гласа

image"По-добър доклад за страната ни, по отношение на борбата с наркотиците, досега не е имало". Така премиерът Бойко Борисов коментира годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за контрола на разпространението на наркотиците по света.

Но думите на премиера изобщо не трябва да се приемат за чиста монета. Защото положителното в доклада се изразява само в изтърканата фраза, че "правителството има политическа воля" за борба с наркотиците. Откакто този кабинет е на власт, от САЩ и ЕК чуваме само това. Но след две години в управлението подобна констатация започва да звучи съвсем различно. Посланието всъщност е - имате политическа воля, но къде са резултатите?

В действителност в последния доклад има твърде критични бележки по отношение на противодействието на наркотиците. Кой може да приеме за положителна оценка например това, че Държавният департамент забелязва промяна към приоритетно преследване на другите видове контрабанда за сметка на наркотиците по външните граници на страната? Това означава - "нищо не правите срещу дрогата, неглижирате проблема".

А и става ясно, че именно това управление е направило белята. В доклада се посочва, че причината са структурни промени, с които бяха закрити отделите за борба с наркотрафика в регионалните дирекции на митниците. Загубата на независимостта на тези звена "неблагоприятно е повлияла на способността на митниците да разследват контрабандата на наркотици и да извършват мащабни операции по граничен контрол за залавяне на незаконна дрога", се посочва в документа. След като наркозвената се вляха в отделите за митническо разузнаване в териториалните митници, естествено им се натрупа повече работа и трафикът на дрога остана на заден план.

След всичко това управляващите обещаха, че веднага ще направят едно ново звено в Агенция "Митници". Но ако и този път в него се влеят бивши служители на МВР или няколко действащи антимафиоти, ще лъсне истинската цел на реформата: МВР отново да превземе митниците.

А по повод факта, че още сме в списъка на страните, предизвикващи загриженост за пране на пари, правителството отговори с огласяване на нова стратегия срещу прането на пари, която вчера бе подробно разисквана в присъствието на американския посланик Джеймс Уорлик.

Има и още "положителни" констатации. Като препоръката за по-ефективен надзор над полицията и съдебната система, така че "тези, които компрометират разследванията, сами да бъдат разследвани и съдебно преследвани". Дори положително настроеният към това правителство американски посланик Джеймс Уорлик обяви, че "трябва повече да се направи в областта на борбата с трафика на наркотици и противодействието на организираната престъпност и корупцията".

Докладът, който очевидно е ползвал източници от София, прави и една изненадваща констатация - България вече е заобикаляна от т.нар. хероинов път от Афганистан към Западна Европа. Това изобщо не кореспондира с появилия се дни по-рано доклад на Международния съвет за контрол върху наркотиците към ООН. Според него България все още е основна дестинация за хероина, който се пренася от Афганистан. Изпреварва ни единствено Германия, а след нас са Македония, Румъния, Холандия и Гърция. Като причина за тази тенденция очаквано е посочен балканският път на дрогата, който от десетилетия определя централно място на страната ни в трафика от Азия към Европа. И тук логично възниква въпросът на кого да вярваме - на Държавния департамент ли да вярваме или на ООН? На правителството или на докладите?

Но докато властта интерпретира, както й е угодно, различните доклади, у нас заловените количества хероин стават все по-малко. И затова се дава доста нелогично обяснение - просто преминавала по-малко дрога. А защо да не си помислим, че нарочно се хваща по-малко? В същото време (през последната година и дори през последните месеци) МВР разбива нарколаборатория след нарколаборатория.

Истината е, че в България битката с дрогата се води само на думи, без да има видим ефект. Като се изключи един черногорец, който бе нарочен за някакъв наркобос, друг в затвора няма. Гърмят дребни пласьори, които обаче не намаляват. Българските наркобарони дори изпраха всичко, спечелено от дрога. И се ориентираха към контрабандата, която си върви по едни и същи канали и с наркотиците, и с оръжията. Нормално е все едни и същи хора да инвестират в мръсен бизнес, който ще им носи по-голяма печалба. И родното правителство им го даде - контрабандата на цигари. Постигнатите в момента рекорди в България са резултат от странното рязко увеличаване на акциза от това правителство. Без никой да го иска. Защо ли?

Затова крайно време е премиерът, МВР и митниците да се събудят от розовия си сън. Рано или късно партньорите ще спрат да ги потупват по рамото. Като видят, че няма осъдени наркобарони, нито пък са отнети техните печалби.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055380
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930