Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 15:40 - Подслушването показа: Бебето е оставено да умре
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2347 Коментари: 1 Гласове:
4



http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-lekari-gorna-oryahovitza-7549637

Скандални разкрития за вината на арестуваните в Горна Оряховица лекари направиха министър Цветан Цветанов и Окръжната прокуратура във Велико Търново. Едновременно - в парламента и пред журналисти във Велико Търново, беше представен декласифициран запис с телефонни разговори, направен със специални разузнавателни средства, от които става ясно, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа и че за неговия живот не са положени никакви усилия от персонала на родилното отделение в горнооряховската болница, съобщи БТА.

Според наблюдаващия прокурор Светослав Калчев, разсекретяването на документите се е наложило поради обществения натиск, на който били подложени прокуратурата и полицията.
"Аз не съм Вишински, а полицаите до мен не са началници на наказателни команди или башибозук, но обвиненията, че едва ли не проявяваме "гестаповщина" ни идват в повече, добави Калчев.

Магистратът съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15.00 часа. Разговорите, които директорът на болницата д-р Миролюб Кожухаров е провел, са на другия ден. В първия разговор - в 14.44 часа, става ясно, че бебето е още живо. Кожухаров пита един от лекарите защо д-р Лазаров, който е израждал, не е извикал неонаталог. От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката 1000 лева, съобщи Дарик радио.
‘’Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим", казва директорът. Докторите обсъждат и дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор - в 15.24 часа, лекар пита д-р Кожухаров „дали да мята детето”. От записа става ясно, че бебето е било поставено в хладилника, но после е извадено. "Какво да го правим? В кофа ли да го удавим?...Аз се надявам до сутринта то да си е заминало...", са записали още СРС-та. Директорът пита как е умряло детето, а докторът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци. Кожухаров заявява: „Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул’’, съобщи "Фокус".

Част от разговорите, записани със СРС-та, които министър Цветан Цветанов изчете от парламентарната трибуна, гласят още: „Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло”, „Той си е виновен. Откъде на къде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?”, „Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?”, „Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!”, „То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим”.

Засега има безспорни доказателства от ехографа, който е направен при постъпването на 17-годишната майка, че бебето е било на 23 седмици и 6 дни. Министърът уточни, че бременността е била желана от момичето, въпреки че е я криело, и не изключи агресивно поведение, когато разбере какво се е случило.
"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс. Не трябва да говорим за полицейщина в страната, а да се стремим към правовия ред, а който е нарушил законите да понесе своите отговорности", категоричен бе Цветанов, който уточни, че информацията от СРС-тата е събрана и оповестена законно.
Вече беше съобщено неофициално, че директорът на болницата е бил подслушан по друг повод.

Според лекарите от болницата обаче в случая не става дума за раждане, а за изхвърляне на недоносен плод, който е тежал 600 грама, не е дишал, и не е проплакал. Те смятат, че не е имало шанс новороденото да оживее, но въпреки това половин час са правили опити да го съживят.

Здравният министър Стефан Константинов, който е гинеколог по специалност, обаче уточни, че ако плодът е над 600 грама и над 22 седмица, става дума за раждане, а не за аборт.
"Въпреки статистиката, според която тези деца живеят малко, става дума за това какво трябва да бъде човешкото отношение. Изпитвам чувство на срам", коментира той и заяви, че случаят е криминален, а не медицински.

На 1 декември в ареста за 24-часа бяха задържани д-р Димитър Сотиров, началник на родилното отделение, гинеколозите д-р Стефан Лазаров и д-р Михаил Милатович и педиатърката д-р Катя Гецова. След изтичането на полицейската мярка задържаните бяха освободени. До момента няма повдигнато обвинение по случая, поясниха от прокуратурата.



Тагове:   оставено,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. katan - Да, ама НЕ!
21.12.2010 17:42
Експертизата доказа, че "бебето" е мъртво родено и мисля, че можем да вярваме на специалистите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044202
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031