Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 15:14 - Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2408 Коментари: 3 Гласове:
5



Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина : "Магистратите взеха решение по казуса "

Три години след като бе излекуван от рак на окото, Георги Елчинов от Благоевград може да разчита, че ще си върне 25-те хиляди евро, които семейството му е платило за операцията в Германия.

Това ще стане по силата на решение на Съда на Европейските общности в Люксембург, който във вторник задължи магистратите от Софийския административен съд да осъдят Здравната каса за отказ да плати лечение в чужбина.

Делото стигна до Люксембург, след като съдия Николай Гунчев поиска мнението на най-висшите евромагистрати дали българското законодателство за здравно осигуряване е съобразено с европейското.

Поводът е случаят на Георги Елчинов. През 2007 година 57-годишният мъж получил диагнозата рак на дясното око. Българските офталмолози го посъветвали, ако иска да си спаси зрението, да потърси лечение в чужбина. У нас при подобни заболявания се прилага отстраняване на окото.

Елчинов сам открил, че лекарите от клиника в Берлин могат да го спасят, като му поставят радиоактивни пластини или чрез лечение с насочени протони. Той се поинтересувал от цената и преценил, че след като редовно си плаща здравните вноски и следователно е здравно осигурен, може да поиска направление от касата за лечение в чужбина.

Събрал си документите и подал молба до НЗОК да му издаде формуляр Е 112 за лечение в Германия.

Понеже състоянието му било тежко, той не изчакал разрешението на касата и се оперирал.

По-късно получил писмо от директора на Здравната каса, че молбата му е отхвърлена, а заедно с това и покриването на разходите. Мотивът е, че пациентът може да се лекува и в България, а операцията в Германия не се покрива от нашите здравни пакети.

Елчинов обаче не се обезсърчил и завел дело в Софийския административен съд. Магистратите отсъдили в полза на ищеца, но касата обжалвала и делото стигнало до Върховния административен съд.

Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция. Съдия Гунчев от 36-и състав на Административния съд – София-град, се решил да се допита до европейските си колеги.

И те отсъдиха: разрешение за лечение в чужбина не може да се отказва, ако в страната, в която се осигурява пациентът, не се предлага алтернативно и в същото време еднакво ефикасно лечение.

Европейските магистрати преценяват, че загубата на зрението, която би настъпила след отстраняване на болното око, не може да се приравнява с възможността за пълно излекуване.

Използваният у нас метод на лечение официално се признава за не еднакво ефикасен с медицинските практики в други европейски страни.

Тъй като мнението на европейския съд е задължително, сега софийските магистрати трябва не само да осъдят касата да плати предвидената от клиничните пътеки у нас сума, но и разликата до платената от Елчинов цена в Германия.

Благоевградчанинът може да разчита да си получи обратно всичките 25 000 евро, платени в Берлин по лечението на онкологичното му заболяване.

Запитването по делото "Елчинов срещу Здравната каса" е третото искане за становище от съда в Люксембург от влизането на България в ЕС. Преди това беше търсено тълкуване за електронните технологии и за акцизите за стари автомобили, по които българските магистрати вече се произнесоха, съобразно препоръките на европейските им колеги.

Освен че е задължително за всички български съдилища, то може да се използва и като прецедент в другите страни от ЕС.




Тагове:   чужбина,   Да,


Гласувай:
5



1. doriana - Рядко, обаче, български съдии ч...
05.10.2010 15:49
Рядко, обаче, български съдии четат точно тази съдебна практика и поради това - рядко я прилагат! нищо, ще свикнат. Рано или късно. И късно пак е добре. Някога, когато...
цитирай
2. milady - imam vapros...
05.10.2010 16:03
Moje li da mi dadete savet..kak ad lekuvam moya maj , ima diagnoza BAR-bipoliarno afectivno razstroistvo..Ve4e 8 g iam tazi diagnoza ,a zdraveto mu ne se e podobrilo..Imam namerenie da podam isk kam Zdravno ministrestvo..S pozdrav --JULIA .
цитирай
3. drlubenova - Потърсете адвокат във Вашия град. ...
13.10.2010 15:15
Потърсете адвокат във Вашия град. Той ще Ви обясни какво да направите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2045077
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031