Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 22:33 - Роби на мафията "Винаги помни: ти си и оставаш мой роб, дори да станеш президент"
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
0



Винаги помни: ти си и оставаш мой роб, дори да станеш президент" - тези думи, отправени към италиански депутат в подслушан от властите телефонен разговор, разкриха мащаба на поредния политико-мафиотски скандал в Италия. ...
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5313025,00.html
Европа | 03.03.2010 Роби на мафията     GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Политиката и мафията -
ръка за ръка и в Италия
"Винаги помни: ти си и оставаш мой роб, дори да станеш президент" - тези думи, отправени към италиански депутат в подслушан от властите телефонен разговор, разкриха мащаба на поредния политико-мафиотски скандал в Италия.  

 

Интернет-компанията "Фастуеб" прала пари на мафията. Над 60 души се озоваха на мерника на италианското следствие, сред тях и един мениджър от Суиском. Досега са издадени 56 заповеди за задържане, в това число и срещу един депутат от Сената в Рим.

"Ндрангетата е представена в парламента", формулира един от следователите. Същото писаха италианските вестници. И публикуваха снимка, показваща сенатора Никола ди Жироламо ръка за ръка с един от босовете на мафиотската организация.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Да переш пари за мафията

Уликите срещу политика са смазващи

Особено подслушаните телефонни разговори с Дженаро Мокбел, индустриалец, известен с връзките си с крайната десница и организираната престъпност, направиха ди Жироламо нежелателен за партията на премиера Силвио Берлускони. Мокбел предупредил по телефона невоизбрания сенатор със следните думи: "Винаги помни: ти трябва да ни услужваш, ти си и оставаш мой роб, дори да станеш президент."

Повече морално устойчивост поиска Клаудио Скайола, министър на икономическото развитие в кабинета на Берлускони. Самият премиер бе подчертал, че не познава лично ди Жироламо и не знаел нищо за машинациите му. Ди Жироламо е депутат в Сената от едва две години. Беше се кандидатирал в задграничен избирателен район "Европа", за да представлява интересите на италианските емигранти в различни европейски страни. Възможността италианци, живеещи зад граница, да имат собствени народни представители, бе създадена с допълнение към Закона за изборите от 2001 година.

Актуалните обвинения, че изборът на Никола ди Жироламо бил манипулиран от членове на мафиотската организация Ндрангета, които събирали изборните бюлетини на италианци в Щутгарт и други германски градове и след това ги попълвали, както си искат, се проверяват понастоящем. За следователите е ясно, че ди Жироламо е бил избран като кандидат от мафиотската фамилия Арена и според думите на прокурора Джанкарло Капалда "сам е бил член на Ндрангета, където е отговарял за финансовите операции."

Точно тук се намесва името на италианската телекомуникационна компания "Фастуеб", както и името на една дъщерна фирма на Телекома. Основателят на "Фастуеб" и бивш шеф на компанията Силвио Скалио, както и председателят на Управителния съвет Щефано Паризи са обвинени, че посредством фиктивни покупко-продажби на телекомуникационни услуги през периода 2003-2006 г. са изпрали близо 2 милиарда евро за Ндрангета.

Новата афера - връхна точка в поредицата от скандали

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Непрогледни преплитания

Подобно нещо не може да остане дълго време скрито, смята една служителка на "Фастуеб", но не иска да каже на какво се базира подозрението й. Повечето работещи в компанията са обаче изненадани и шокирани от разследването: "Ние, работещите във "Фастуеб", винаги сме си имали работа с клиенти от страната. Прокуратурата говори за международни трансакции, но за тях нито аз, нито моите колеги знаем каквото и да било."

И арестуваните топ-мениджъри твърдят, че не знаят нищо. Същевременно обаче не отхвърлят отправените им обвинения. Политикът ди Жироламо подаде оставка и също ще трябва да отговаря пред съда. За опозицията случаят е досегашната кулминация на поредицата от скандали около връзките между политици от правителствената партия и организираната престъпност. Твърди се освен това, че списъците на кандидатите за предстоящите в Италия регионални избори съдържали имената на политици, осъждани вече от първоинстанционни съдилища за връзки с мафията.

 


Тагове:   мой,   Дори,   Оставаш,   мафията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2059782
Постинги: 4577
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930