Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 11:40 - Калин Каменов: Няма друга европейска държава, в която форматът на „Биг Брадър” да се реализира с участието на деца
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
0



image Калин Каменов: Няма друга европейска държава, в която форматът на „Биг Брадър” да се реализира с участието на деца
image
26 февруари 2010 | 06:00 | Агенция „Фокус”
image
За участието на децата в семейната телевизионна игра „Биг Брадър Фемили” Агенция „Фокус” разговаря с Калин Каменов, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Фокус: Г-н Каменов, какви са рисковете, които крие участието на деца в подобен телевизионен формат, какъвто е „Биг Брадър”?
Калин Каменов: Становището на Държавната агенция за закрила на детето е, че участието на децата в такъв тип риалити формат не е най-удачната и добрата среда за едно дете, тъй като един такъв формат създава реална опасност за свободата и неприкосновеността на живота на всяко едно дете. Ние по-скоро сме притеснени от това, че все още няма яснота от самите продуценти, по отношение на това, дали наистина ще бъдат допуснати деца в самото предаване. В тази връзка ние още на 18 януари 2010 година излязохме със свое становище, адресирано до продуцентите на предаването, в което настояваме да бъдат спазени абсолютно всички правила на етичния кодекс на българските медии по отношение на това предвижда ли се специална отговорност свързана с децата. Също така дали екипът на „Биг Брадър” и „Нова телевизия” ще предоставят достъпна и пълна информация за възможните негативни ефекти върху здравото физическо и емоционално състояние на децата. Хората, които са гледали предишните издания на това предаване знаят, че имаше рискови ситуации, ако бъде допуснато участие на деца е важно да се знае, ще има ли такива ситуации, свързани с деца и до каква степен биха били избегнати такива. Държавната агенция за закрила на детето се обърна към Нова телевизия, която да гарантира възможността за информиран избор на родителите и децата, който да предотврати манипулативното и комерсиално използване на деца в този формат „Биг Брадър Фемили”. Ние ще настояваме родителите да бъдат напълно запознати с отговорността, която носят във връзка с неизпълнението на задължението им да осигурят нормални условия за правилно физическо, психическо и дори нравствено развитие на своите деца и най-вече да положат подпис за своето съгласие, защото в крайна сметка родителите са тези, които носят отговорност за своите деца. Ние изпратихме писмо до Съвета за електронни медии, в което настояваме за 24 часов мониторинг на това предаване, в случай че бъде осъществен такъв денонощен формат на предаването. Смятаме, че и там трябва да бъде осъществен необходимия контрол. На този етап ние не можем да коментираме самия формат на предаването, тъй като не знаем концепцията на предаването и не знаем, дали наистина ще бъде допуснато участието на деца. В случай, че това се случи, ние имаме готовност да се сезираме и да изпратим наши служители, които да се намесят, особено ако не дай боже стане неприятен инцидент.
Фокус: Продуцентите смятат, че с участието на децата, ще се покаже ситуацията в съвременното българско семейство, което щяло да бъде положително. Казахте, че трябва родителите да имат информиран избор, какво мислите положително ли е показването им?
Калин Каменов: Ние не смятаме, че това е правилната форма за показване на добрата среда в българското семейство, тъй като напоследък се говори само за отрицателната й страна. Едно показване на децата в този риалити формат смятаме, че ще се отрази негативно върху тяхното психологическо състояние, още повече след напускането на този формат. Родителите и самите деца, участвайки в един такъв формат, смятаме че няма да представят себе си в своите ежедневни функции, предвид създадените предпоставки и условия за състезание и огромната печалба, която е декларирана в това предаване. Ние смятаме, че участието на децата ще е форма, която ще предположи и ще предпостави не до там благоприятна среда за самите деца и те ще бъдат включени в един не особено приятен кръг в надпревара с всякакви методи и цели, имайки предвид огромната сума пари, която се предлага като награда. В тази връзка ние смятаме, че децата не трябва да бъдат използвани за тази цел. Ние нямаме нищо против да участват семейства и чрез тях да бъде показана добрата среда и добрия пример, но не на всяка цена това да бъде показано с участието на децата, което по един или друг начин сме сигурни, че ще рефлектира негативно върху тяхното здраве и психика.
Фокус: Какво смятат представителите на комисията, могат ли да се задължат по някакъв начин продуцентите, могат ли да се наложат санкции?
Калин Каменов: В българското законодателство няма механизъм, който да се намеси в правата на продуцентите, тъй като те самите са носители на авторски права на своя продукт, който създават. Ние не знаем, какъв ще бъде той, така че няма механизъм, чрез който ние да въздействаме. Ние по-скоро можем да изкажем своите препоръки и мнение по отношение на това, което може да бъде предизвикано като някакъв риск и опасност за децата. Ние в тази връзка изпратихме свое становище до продуцентите и телевизията, което бе публикувано и в медиите във връзка с това, което ни притеснява във формата, в който се очаква да участват деца. Няма механизъм, чрез който да се въздейства върху продуцентите, а по-скоро ние можем да се обърнем към тях с позиция и становище, какво не трябва да се прави в това предаване с децата, как не трябва да се показват техните ежедневни занимания, защото смятаме, че това по един или друг начин ще се отрази негативно върху тяхното развитие след напускане на предаването, защото те ще бъдат поставени в една изкуствена среда в разрез с тяхната ежедневна среда.
Фокус: Това, че децата са с техните родители, не е ли гарант за тяхната сигурност?
Калин Каменов: Няма гаранция за това. Аз ви казах, че нашата позиция е, че участвайки в това предаване родителите ще бъдат принудени да изразяват и да показват себе си в среда, която ще ги постави в изключителна конкуренция. Ще има и условия за нереални действия от страна на самите родители. Да от една страна може да е правилно те да са до родителите си, но от друга страна смятаме, че няма да е полезно за тях показването им в неблагоприятна среда, в която ще се пуши, ще се пие, ще се говорят не цензурирани изказвания, това няма да е благоприятно за тях като среда, дори бъдейки с родителите си.
Фокус: По какъв начин участието на децата би променило последващият им живот?
Калин Каменов: Би променило, защото в крайна сметка идеята на предаването в крайна сметка може да има и положителна страна показването на добри или лоши страни на българското семейство. В крайна сметка в корените на предаването е един материален интерес, от който стават част и децата. Участвайки в тези корпоративни цели, смятаме че по един или друг начин ще повлияе върху тяхната ценностна система. Нашето мнение е, че децата трябва да с в училище, да са в своята нормална и естествена семейна среда.
Фокус: Има ли такива примери в други европейски страни?
Калин Каменов: Поне според нашето проучване, което се опитахме да направим, не знаем да има друга такава страна, в която да е правено подобно нещо и подобен формат на това предаване.
Фокус: Ако в България се случи подобен формат, ставаме ли уязвими по линия на международните конвенции, които сме приели и ратифицирали?
Калин Каменов: Ще бъдем уязвими по отношение на Конвенцията на ООН за правата на детето и българското законодателство, където се упоменава, че всички органи трябва да спазват интересите на детето и на първо място и като първостепенно съображение във всички действия, всички органи трябва да се ръководят именно от правата и интересите на детето, дори и медиите. Още повече, че децата по никакъв начин не трябва да бъдат подлагани на произволна намеса в личния им живот и в семейството, както и на незаконни посегателства срещу тяхната чест и репутация, както е казано в чл. 16 за правата на детето.
Фокус: Вие какво бихте посъветвал родителите, които са взели решение да участват, заедно с децата си?
Калин Каменов:Ние бихме ги посъветвали да погледнат в бъдещето и да мислят до каква степен това предаване би било полезно за техните деца. Мисля, че всеки отговорен български родител може да направи преценка, кое е добро за неговото дете, но това, което досега ние получаваме като сигнали от десетки и стотици български граждани и семейства е, че това не е средата, в която би следвало да пребивава едно дете, независимо дали са две или пет седмици, колкото върви формата на предаването, тъй като това не е неговата нормална среда. Детето има нужда да е в своята си среда – да ходи на детска градина или на училище, да бъде там, където ще изгражда себе си, а не във формат, в който те ще бъдат принудени да не бъдат себе си.
Фокус: Възможно ли е провал на предаването?
Калин Каменов: Винаги има такива варианти, аз се надявам продуцентите, да се замислят наистина върху концепцията на предаването и да постъпят така, както би било полезно за българските деца.
Фокус: Какво положително виждате в този формат?
Калин Каменов: Аз не мога да кажа, какво ще е положителното и отрицателното, защото ние самите не знаем, каква ще е концепцията на предаването. Затова бихме искали да получим повече информация от самите продуценти, каква искат да бъде ролята на децата в това предаване, какво искат да покажат с участието на децата в това предаване и каква всъщност е идеята. Аз мисля, че не може като предтекст да се изказва единствено и само това, че показвайки целия състав на едно семейство ще се покажат неговите положителни страни. В крайна сметка е важно, каква всъщност е идеята, защо трябва да се покаже това нещо, при положение, че напоследък говорим непрекъснато само за проблеми в българското семейство, поне аз не виждам и не разбирам, как чрез този формат ще бъдат показани положителните страни.
Фокус: Предвид подписките и мненията, които получавате от родители и различни неправителствени организации, смятате ли, че гражданското общество може да спре участието на децата в този телевизионен формат?
Калин Каменов: Може да се стигне и до там, но това е преценка на самите продуценти, дали те ще се съобразят с гражданското мнение и стотиците неправителствени организации, които вече изразиха своето мнение против участието на децата в „Биг Брадър Фемили”.
Десислава АНТОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2043932
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031