Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 16:46 - Курбанът е традиция още от турско робство 200 пернати под ножа за Петльовден
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
1



http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-02&article=311827

Курбанът е традиция още от турско робство 200 пернати под ножа за Петльовден
image
Леля Пейка се готви за традиционния курбан навръх 2 февруари
Фото "Стандарт" Петльовден е повод за майтапи и веселие в цяла България. За жителите на Голица обаче 2 февруари е най-големият празник в годината. Селото е сгушено в подножието на Балкана, на 70 км от Варна и морето. Курбанът за мъжка рожба е традиция при нас от векове, казва леля Пейка Лефтерова. След месец и половина жената ще навърши 70 години, но никога досега не е пропускала традицията. Дори когато през социализма забранили Бабинден и Петльовден, тя и жените от селото скришом от властта ги чествали. В дома й традиционно правят ритуала с коленето на младо петле и гощавка на всички. В над 200 къщи на селото ще теглят ножа на пернати днес. Точно по обяд ще бъде открит и първият и единствен паметник на петела. Лентата ще срежат областният управител на Варна Данчо Симеонов и Борислав Натов, кмет на Долни Чифлик, на чиято територия е Голица. Атрактивната идея за паметника е, разбира се, на варненския зевзек и председател на Партията на българските мъже Росен Петров. Той платил хилядарка за монумента, вдигнат на мегдана на селото. Автор е варненският скулптор Огнян Кръстев, а могилата е със събрани камъни, извадени от близката река Двойница. "Петлето трябваше да е по-червено, по-шарено. Иначе е наперено", казва мнението си за художественото изпълнение леля Пейка. Във всяка къща с мъжка рожба колят петел след 12 часа в полунощ, обяснява ритуала тя. На сутринта жената опича парен зелник и меси погача, докато мъжът обгрижва животните в двора. След това с шише ракия и котле с вино двамата отиват в къщата на жената, която бабува в селото. Докато тя мие ръцете си в копанка, всяка булка слага в шепите й стръкче босилек или стотинка. Най-младите поставят пък сапунче, за да им е лесно раждането. Бабата на селото ги орисва тази година за мъжка рожба, а догодина за женско чедо. Всеки преди да тръгне, оставя част от зелника, питата и задължително копан от петлето. След това празникът продължава в читалището, а до разсъмване - от къща на къща с много свирня и хора.
Мъжете в Голица са на особена почит и думата им на две не става. През вековете те са вършили най-тежката работа за прехрана на семейството - скотовъдство в Балкана. Може да има някой и друг под чехъл, но извън стените на къщата никой не разбира това. На двайсетина мъже пък един се пада много ревнив и не пуска жена си до друг на хорото, разказва леля Пейка.
Празникът Петльовден е тръгнал още от езическия период, но след християнството се отбелязва в деня на св. Евтим, разказва летописката на селото Златка Дойнова, която е пенсионирана учителка по история. Тя припомня и местната легенда, като казва, че в селото никога не са живели турци, цигани или друг етнос. Някога Голица е било освободено от най-жестокия кръвен данък девширме. Тогава бирниците събирали 170 кг ечемик, по една кокошка и една кола дърва от всяка къща. Но някои от местните ядосал черкезите и тогава те тръгнали да събират мъжки рожби за еничари. Преди да дойдат в селото, най-възрастната жена посъветвала булките да заколят петли и да нацапат порти и стобори с кръвта им, защото тя е досущ като човешката. Така майките изпокрили децата си и излъгали османлиите, че са заклали чедата си, само да не ги дадат живи в ръцете им.
Кметът на Голица Добрин Златев смята да прибави още два символа към петела. Това ще бъде нож, с който и досега се затъкват местните мъже, и един вардуляст (объл камък) във връзка със заваления и уникален архаичен диалект тук.
Кръстина Маринова


Тагове:   още,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044550
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031