Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 15:00 - Любчо Куртелов от Охрид: Отговорност за трагедията трябва да се търси от най-долу до най-горе Мария Филева
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове:
0



Любчо Куртелов от Охрид: Отговорност за трагедията трябва да се търси от най-долу до най-горе Мария Филева

Любчо Куртелов е създател и председател на сдружението на българите в Охрид “Хоризонти”. По професия е книжар. Книжарницата му е в центъра на Охрид и пръска знание така, както и прадедите му братя Миладинови, родени в съседния град Струга. Прадядо му Стефан Куртело е водач на охридските въстаници в Илинденското въстание през 1903 година и загива в прочутата битка при Рашанец. От няколко години Любчо Куртелов е български гражданин. Участвал е в редица научни експедиции, посветени на проучване на българското културно-историческо наследство в Македония.

Г-н Куртелов, какво се случва в Охрид – три дни след трагедията в Охридското езеро?

Вчера казаха (б.ред.- интервюто е взето в понеделник), че най-рано във вторник ще транспортират телата на загиналите. Изваждането на кораба бе отложено за сряда, причината е, че има доста вълни.

Как охридчани приемат това, което се случи? От македонските медии разбрахме, че местните са оставяли цветя и свещи на брега на езерото, погълнало 15 български туристи?

Да, да, много е трагично. В неделя, знаете, в Македония официално бе ден на траур, но в Охрид траурът продължава и неофициално. Хората само за това говорят и са много разтревожени и опечалени.

Разбрахме и че в Охридското езеро не плават кораби.

Няма и днес.

Предполагам, че освен състраданието, което изпитват, жителите на Охрид трябва да са притеснени и за туризма, тъй като се препитават от това.

Тепърва ще се почувстват негативните ефекти от тази катастрофа. Ще има вреди за целия туризъм, но по-специално ще го почувстват тези, които се занимават с транспорт през езерото.

Има ли групи, които са се отказали от предварително направени резервации?

Не знам, не се съобщава. Но аз лично очаквах, че повече ще се откажат, но изглежда ще си идват хората. Това още веднъж доказва, че животът си продължава въпреки голямата трагедия.

Отношенията между България и Македония неведнъж се обтягаха през последните години. Дали тази трагедия не ни обедини?

Вчера слушах Камен Ситнилски, зам.-главният прокурор, който дойде в Охрид, той каза, че може би в мъката си ще се обединим. И аз мисля така – да не се правят ненужни изявления, които да ни конфронтират. Напротив, тази трагедия трябва да ни сближи. Прочетох в някои македонски медии, които цитират български вестници, а и на мен ми се обадиха приятели от България, които да ме питат дали това не е някаква провокация. Абсолютно не е така.

Ясно е, че няма такова нещо. Несериозно е да се твърди това.

Спекулациите са безполезни. Журналистите трябва да са по-отговорни, когато твърдят подобно нещо.

От министър Божидар Димитров разбрахме, че ще спасителите на давещите се българи ще бъдат наградени. Знае ли се кои ще са те, колко македонски граждани ще получат наше държавно отличие?

Вчера в 12 часа имаше сесия на Общинския съвет и на кмета на Охрид. И аз присъствах там. Там беше и консулът на България в Битоля г-н Наум Кайчев, той още е в Охрид. Макар и нескромно, ще отбележа, че аз направих моите предложения. Казах го пред бТВ, ще го повтаря – във всяка драма има жертви и герои. В тази драма също има герои. Ако не бяха те, числото на загиналите щеше да бъде много по-голямо. Това са екипажът на кораба „Александрия”, след него корабът „Кристина”, екипажите на няколко лодки и на една моторна лодка. Може би десетина човека са това, но те наистина те са много заслужили и нека това бъде един мост, който да ни сближи, да ни свърже в тази трагедия.

Разбрахме, че министърът на транспорта Миле Янакиевски е подал оставка. Премиерът Никола Груевски обаче ще обяви на 8 септември дали ще я приеме. Очаквате ли да не я приеме?

Да, каза, че след празника днес.

А какъв празник е днес?

8 септември е национален празник на Македония, деня на независимостта. 1991 г., когато се разпадаше Югославия, имаше референдум дали да се отделим. Та след това премиерът каза, че ще реши.

Има ли вероятност оставката да не бъде приета? Какви са настроенията в обществото?

Обществото, конкретно хората в Охрид търсят отговорност не само от капитана на кораба, който най-вероятно ще понесе отговорност и ще си носи кръста, но ясно е, че той не е единственият виновник. Отговорност трябва да се търси от най-долу до най-горе и трябва да има виновници. Мисля, че ще я приеме. Аз лично очаквам, че ще я приеме.

Но все пак е проява на мъжество от транспортния министър да поеме отговорност.

Той предложи оставката си. Тук има една интересна традиция и вече за втори път се повтаря при нас. През 1995 г., когато беше атентатът срещу Киро Глигоров (президент на Република Македония по това време. Всъщност той два пъти е бил държавен глава на страната. След атентата на 3 октомври 1995 г. не може да изпълнява президентските си функции до 1996 г. – б.а.), тогава известният вътрешен министър Фръчковски (Любомир Фръчковски два пъти е бил министър последователно на вътрешните работи и на външните работи, някогашен съветник на президента Борис Трайковски. През март т.г. той бе кандидат за президент на Македония, но загуби от настоящия държавен глава – б.а.) си предложи оставката на премиера Цървенковски (Бранко Цървенковски два пъти е бил премиер на страната, президент е от 2004 до 2009 г.- б.а.). Сега се случва същото, ново повторение. Той не е дал оставка, той я предлага. Не знам дали в България има такава практика. Според мен това не е точно оставка.

Ние пък разбрахме, че си я е подал…

Не, не е точно така. Янакиевски се е обадил по телефона на Груевски и му е предложил оставката си. Ние казваме „понудил”, т.е. предложил. Сега решението е в премиера. Той може да я приеме, може и да не я приеме. Това е точната обстановка по въпроса.

Как мислите, че трагедията в Охридското езеро ще се отрази на случая „Спаска Митрева”? Ще повлияе ли по някакъв начин?

Онзи ден Бойко Борисов даде едно изявление, че македонските власти са се изложили също като при случая със Спаска Митрева, нали така? Моят отговор е, че не трябва да смесваме баби и жаби. Защото колкото и да е голяма тази трагедия, тя не е предизвикана от правителството и властите, това е катастрофа. Не виждам връзка и според мен не трябва да се прави връзка между тези два случая. Напротив, важно е, че изявленията на българските чиновници тук са, че срещат съдействие от страна на македонските власти.

вторник, 8 септември 2009



Тагове:   езеро,   охрид,   Мария,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055404
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930