Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 21:23 - Няма корупция в УНСС установи вътрешна проверка / 30 осъдени за корупция в университетите в Хърватия
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1165 Коментари: 1 Гласове:
2



Няма корупция в УНСС установи вътрешна проверка
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Комисията за вътрешна проверка на трудовата дейност на гл. ас. Петкан Илиев и на студентския статус на посочените от МВР 10 студенти от УНСС не е констатирала факти или допуснати нарушения на законовата и вътрешноуниверситетската нормативна уредба, говорещи за осъществявана корупционна дейност. Това се посочва в протокола на комисията, публикувана на сайта на висшето учебно заведение. Според комисията обаче тази проверка не е достатъчна, за да се установи дали има и други участници в схемата. При проверката е установено, че Илиев е изпълнявал трудовите си задължения в съответствие с одобрените учебни планове, няма допуснати нарушения при конкурса, назначаването му, както и в попълването на учебната документация, няма постъпили сигнали, уличаващи го в нарушение на академичната етика и др. От подадените от МВР 10 имена на студенти в УНСС е била извършена за всеки един поотделно тройна проверка от различни експерти. В досиетата на 9 от студентите всичко е изрядно нанесено, като не са установени никакви пропуски, поправяния, дописвания, неправомерно нанасяни оценки. За единия от студентите се е установило, че четири оценки, които са отразени в електронната система "Студент", не фигурират в изпитните протоколи, а само те и главната книга са документалното основание за нанасянето им в системата. Инспекторът, отговарящ за тази специалност, в писмените си обяснения твърди, че е нанесъл оценките въз основа на нанесени оценки в студентската книжка. Това обаче е забранено и тук е налице нарушение на инспектора. Комисията се е свързала със студента по телефона, за да изиска студентската му книжка. Той е отговорил, че в момента е на почивка и до края на месеца ще я представи за справка. Две от въпросните четири оценки обаче са нанесени в главната книга от титуляра на дисциплината. Комисията е установила, че няма допуснати нарушения по приема на сина на Илиев - Александър Петканов Илиев, за студент в УНСС. В протокола се посочва, че от миналата учебна година са констатирани три случая на явяване на изпит по време на редовна сесия на дубльори на истинските студенти с подправени документи. Истинските студенти, които е трябвало да се явят на изпита, са наказани с "отстраняване от университета за 1 година". Комисията предлага органите на МВР да проверят дали тези случаи нямат връзка с подправянето на документи и явяването на изпит по схемата "Петкан Илиев". Комисията няма да се разпуска и ще продължи своята работа по подадени сигнали и оказване помощ на органите на МВР и прокуратурата по случая. Предлага се на Катедрения съвет на катедра "Икономикс" да започне процедура по отнемане на научното звание "главен асистент" на Петкан Илиев. Организирана престъпна група за купуване на изпити в УНСС беше разкрита от антимафиоти миналата седмица. Илиев и неговият съучастник Боян Тренчев /37 г./ бяха задържани на 24 юли като организатори на престъпен механизъм за купуване на изпити в университета и в последствие бяха освободени срещу парична гаранция.

30 осъдени за корупция в университетите в Хърватия
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Съд в Загреб осъди 30 души, от които деветима професори, на затвор от шест месеца до две години и десет месеца във връзка с корупционна афера в академичните среди в Загреб, съобщи агенция Хина.

Други двама души, срещу които беше повдигнато обвинение по същото дело, включително един професор, бяха оправдани, допълва БГНЕС. Освен това на осъдените професори се забранява да упражняват дейност в областта на образованието за срок от пет години.

Те бяха обвинени, че са предоставяли улеснения на кандидат-студенти за влизане в Транспортния факултет независимо от качеството на изпитната им работи и са помогнали на други студенти да вземат изпити, понякога без дори да присъстват на тях, съобщи Националното бюро за борба срещу корупцията и организираната престъпност (USKOK). В замяна на това студентите и техните родители плащали подкупи до 2200 евро на студент, съобщи същият източник.

Скандалът, който хвърли петно върху университетските среди в Загреб, гръмна през септември 2008 г. От тогава USKOK повдигна обвинения срещу около 70 души, сред които около 20 професори от Факултета по икономически науки и по транспорт.

Преди дни скандал заради корупционна схема с изпити избухна и в България. Полицаи задържаха преподавател от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) като организатор на схемата. Днес след вътрешна проверка беше оповестено, че не са намерени данни за корупция във висшето учебно заведение.


Тагове:   университети,


Гласувай:
2



1. katan - Ами няма!:)
03.08.2009 09:22
Нали се убеди:"Няма корупция в УНСС установи вътрешна проверка"!
Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2058370
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930