Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2009 16:54 - "Хагската конвенция" потъпкана при драмата в Асеновград?!
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1921 Коментари: 2 Гласове:
0



"Хагската конвенция" потъпкана при драмата в Асеновград?! Дата : 30 Май 2009 г. 11:07 ч. Последна редакция : 30 Май 2009 г. 11:27 ч. image image image
автор : Ивайло Кючуков, actualno.com
image 1 2 3 4 5 6 image
 

     
  image  image  image

Oт Посолството на Република Полша обявиха, че няма да водят публичен диспут относно скандала около семейната драма в Асеновград.  Отказът се основава на влязло в законова сила решение на българския съд за връщане на двете деца от Асеновград на майка им.

Преди година и половина Тодор Василев довел в България двете си деца Ники и Павел, тъй като по думите му майка им - полякинята Барбара Ядвигд, не се грижела за тях и денонощно пиела. Тя обаче го осъдила по Хагската конвенция с обвинение за международно отвличане, а Софийският апелативен съд постановил те да й бъдат предадени.

Излъчен запис как Николета в присъствието на полиция и съдия-изпълнител насилствено бива отвеждана с кола на полското посолство предизвика серия от протести.

От посолството на Полша благодариха на всички държавни инситуции на Република България за ”стриктните и професионални” действия по делото за връщане на "отвлечените" деца.

Те припомниха, че две инстанции на българския съд са решили, че децата трябва да се върнат на мястото, от което са били "отвлечени против волята" и в отсъствието на един от родителите. Решението на българския съд съответствал на предписанията та "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата", която е ратифицирана от Република България.

За да се убеди в достоверността на твърденията, Actualno.com направи справка с официалния документ, описващ споразуменията между държавите, подписали конвенцията.

Оказа се, че отказващото публичен диспут посолство, както и българските институции не се позовават стриктно към членовете на конвенцията.

Ратифицираният със закон, приет от 39-то НС на 21.02.2003 г. - ДВ, бр. 20 от 4.03.2003 г. Издаден от Министерството на правосъдието, обн., ДВ, бр. 82 от 16.09.2003 г., в сила от 1.08.2003 г., документ посочва, че интересите на децата са от първостепенно значение. (Сами преценете до колко интересите на децата бяха от първостепенно значение?!).

Къде се наблюдават обаче очевидни разминавания и къде буди недоумение твърдата убеденост на полското посолство в правотата на действията и спазването на "Хагската конвенция"?

Според Член 5, точка b, "правото на лични отношения" на родителя включва правото да се отведе детето за определен период от време на място, различно от мястото на неговото обичайно местопребиваване. (т.е. от Полша, където семейството е живяло, обратно в България, от където е родом бащата на Ники и Павел - Тодор Василев).

Според Член 10 централният орган на държавата, в която се намира детето, взема или способства да бъдат взети всички необходими мерки за осигуряване на доброволното връщане на детето. (Сами преценете от видео материала (ТУК) до колко бе осигурено доброволното връщане на детето?!).

Според Член 12 съдебният или административният орган, дори ако е сезиран след изтичане на периода от една година, посочен в предходната алинея, следва да разпореди връщането на детето, освен ако не се установи, че то се е приспособило към новата си среда (Сами преценете дали някой установи до колко детето се е приспособило към новата си среда).

Според Член 13 независимо от разпоредбите на предходния член съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:

            b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация. (Едва ли тази точка се нуждае от коментар).

Според Член 20 връщането на детето съгласно разпоредбите на чл. 12 може да бъде отказано, ако това противоречи на основните принципи на замолената държава в областта на защитата на правата на човека и основните свободи. (Сами преценете до колко бяха нарушени правата на малката Николета?!).

След разразилия се скандал в Асеновград Държавната агенция за закрила на детето се самосезира от публикация на вестник “Марица” на 27.05.2009г. До тази дата в Агенцията не е постъпвал сигнал нито от държавен орган, нито от родителите на децата, относно принудително им предаване.

От ДАЗД са изискали информация от Отдела за закрила на детето към Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Асеновград и в момента тече проверка на обстоятелствата по конкретния казус. Според ДАЗД се касае за съдебно решение на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, ратифицирана от Република България.

Изпълнението на влязло в сила съдебно решение се извършва от компетентен орган – съдия изпълнител, със съдействието на Дирекция “Социално подпомагане” и органите на МВР. В конкретния случай са присъствали: началник отдел и социален работник от отдел “Закрила на детето” към Агенцията за социално подпомагане – гр. Асеновград , психолог от МВР, частен съдебен изпълнител, представител на Министерство на правосъдието, консулът на Полша в България, служители на РПУ – Асеновград, представител на Районна прокуратура – Асеновград и юрист от Община Асеновград.

Съобразно резултатите от проверката и при установяване на нарушения от длъжностни лица в Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Асеновград ще бъде сезиран Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане за търсене на административнонаказателна отговорност на виновните лица съгласно Закона за закрила на детето.

Висшите интереси на детето следва да бъдат от първостепенна важност във всички действия на обществените и частни органи, в това число и на родителите, отнасящи се до децата, като един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето.

С това изречение оставяме темата отворена и ще следим нейното развитие!

30.05.2009 11:20 Анонимен : NJAMA LI MIGLENA KUNEVA-PRUMOIVA DA VZEME RESHENIE PO TOZI JASEN KAZUS!!!!!TVA NE E DOBROVOLNO A NASILSTVENO S POSLEDIZI
30.05.2009 11:27 Анонимен : Товва правителство е безкрупулно,грозно,лъжливо и антибългарско!ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ ТАКИВА СЛУЧАЙ.ПРОТЕСТИРАЙТЕ ЗА ДА ДОКАЖЕМ ЧЕ НАРОДА КОМАНДВА!Желанието на децата не беше чуто,а това е нарушение на всякакви закони.
30.05.2009 11:36 Анонимен : Посланикът на Полша трябва да бъде незабавно отзован от България по искане на нашето правителство за НЕДОПУСТИМО СЪУЧАСТИЕ В ТЕРОРИСТИЧНО ОТВЛИЧАНЕ НА ДЕТЕ С ИЗПОЛЗВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКА СИЛА. Има много други цивилизовани начини - убеждаване, разискване, предложения, очна среща между двамата родители. В КРАЙНА СМЕТКА - ПОСЛЕДНАТА ДУМА Е ЖЕЛАНИЕТО НА ДЕЦАТА !!! Не може един посланик да участва лично или косвено в тероризъм срещу деца. Как само пищяха горките. Освен това, този "посланик" НЕ Е ПРОФЕСИОНАЛН ДИПЛОМАТ. Професионалният дипломат никога не може да постъпи така. БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ИЗПРАТИ ПРОТЕСТНА НОТА И ДА ИСКА ПОЛША ДА СИ ПРИБЕРЕ "ШЛЯТИЧА". За България той е "персона нон грата". Трябва да се организират и протести пред посолството на Полша.
30.05.2009 11:37 Kostadinova : Nastojavame da se potarsi otgovornost na genite ,koito vla4eha dezata za fizi4esko nasilie nad maloleten !! Jasna e brutalnostta i gestokosta kam dezata pri tijanoto otnemane ot ba6tata ! Kakvo se protakvat ne6tata,,bez da sme juristi ,vigdame 4e e izvar6eno fizi4esko i psychi4esko nasilie sre6tu dezata .Predupregdavame balgarskoto prezidenstvo i balgarskite organizazii za za6tita na deteto, 4e ako do dni ne se varne deteto vav negovoto normalno obkragenie, 6te izpratim videoto vav svetovnite organizazii i medii!! Ot Germanija
30.05.2009 11:41 Анонимен : ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЕЦАТА СА ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ !!! Защо този свещен принцип постоянно се забравя и подменя от тъпоумните бюрократи? Какъв по-убедителен и красноречив израз на ИНТЕРЕС са дивите крясъци на ужасеното дете "ПОМОЩ ПОМОЩ!" докато го набутваха насила в колата, а то риташе, пищеше и се гърчеше като бясно? Или бягството от мястото на гнусния скандал на другото дете? Изобщо, защо тъпите чиновници просто не вземат и попитат децата при кой родител искат да живеят? Дали при майката-проститутка или при баща им, който ги е гледал заедно с баба им през цялото време, докато майка им е проституирала и продавала кокаин в Палма де Майорка? ЧИНОВНИЦИТЕ ВИНАГИ ИМАТ ПРАВО. ТЕ ВИНАГИ ЗНАЯТ ВСИЧКО. ЗА ТЯХ ЖИВИЯТ ЖИВОТ Е ПРОСТО БУКВА В СЪОТВЕТНА НАРЕДБА.
30.05.2009 11:41 dhtodorov : Срам ме е да се нарека Българин!
30.05.2009 11:44 Анонимен : ИЗОБЩО ХАГСКАТА КОНВЕНЦИЯ МНОГО ИМА ДА ИГРАЕ В АСЕНОВГРАД. И ЕКИП НА СКАТ БИХА ТАМ СКОРО.
30.05.2009 11:50 Анонимен : Това детенце викаше Помощ!!!!!!!!! И няма кой да му помогне Боже Боже какво да правим!!!
30.05.2009 11:50 Анонимен : Поздравявам хората, които легнаха пред полската дипломатическа кола, за да й попречат да отведе детето, и които бяха угоднически и зверски изритани от нашите тлъсти, мазни и потни ченгета. Тези доблестни българи, които се противопоставиха по мъжки на безумната човеконенавистна бюрократична машина, трябва да бъдат удостоени с най-високи отличия за гражданска доблест и смелост. Това са новите Ботев, Левски, Раковски! Разбира се, удостоени, но от някоя друга държавна администрация - съвсем не от осраната шайка бандити и изроди, която ни управлява в момента.
30.05.2009 11:58 Анонимен : НАПРАВЕТЕ ПЕТИЦИЯ И ОТСТРАНЕТЕ СЪСТАВА НА СЪДА, КОЙТО Е ВЗЕЛ ТОВА РЕШЕНИЕ
30.05.2009 12:01 Анонимен : В коя международна конвенция е постановено ДЕЦА ДА БЪДАТ ДЪРПАНИ КАТО ЧУВАЛИ С КАРТОФИ, ДА СЕ ЧУПЯТ НОКТИТЕ ИМ, ДА СЕ ХВЪРЛЯТ И ЗАКЛЮЧВАТ В АВТОМОБИЛ НА 30 - ГРАДУСОВА ЖЕГА И БЕЗ ВОДА. КЪДЕ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ КОДЕКС ПИШЕ, ЧЕ ПОСЛАНИКЪТ НА ЕДНА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА МОЖЕ ДА ТОЛЕРИРА И СЪДЕЙСТВА ЗА НАСИЛИЕ (ПСИХИЧЕСКО И ФИЗИЧЕСКО)- върху ДЕЦА ! Никаква цел не може да оправдае детската сълзичка и ужас. Този посланик трябва да бъде съден от международен съд. За цял живот да му бъде отнето правото да работи в дипломатическата сфера. Неговите деца да бъдат поставени под наблюдение - той може да е прикрит насилник, щом се отнася така с чуждите деца - НАГЛО, ГНУСНО И ПРЕСТЪПНО - ТОЗИ ПОЛЯК Е УВРЕДИЛ БЪЛГАРСКОТО МОМИЧЕНЦЕ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ - ЦЯЛ ЖИВОТ ТО ЩЕ ПОМНИ КАК ДЕСЕТИНА ВЪЗРАСТНИ, СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ПОСЛАНИКА, СА ГО ОТВЛИЧАЛИ - НАПРАВО КРИМИНАЛЕН ЕКШЪН - ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ ПОЗОР ЗА ПОЛША! СВЕТЪТ трябва ДА УЗНАЕ, как полският посланик е краднал деца в една европейска държава - цялата отговорност лежи върху него, нищо че не той е дърпал детето - но той е подбудителят и подкрепителят. Къде е ООН, къде са международните детски организации, само измислени "цигански" дискриминации ли ще защитават. Къде е Амнести интернешъл - какво се крие като ... бълха в ... Или само подбират случаи да клеветят България. Ето им истински случай на насилие и дискриминация ! Ама си мълчат - за друго им се плаща ...
30.05.2009 12:01 Анонимен : Абе къде е това правителство.Гаврят се с БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН в страната му и всички тия по върховете мълчат.Това е безумие.Посланикът на Полща трябва незабавно да бъде отзован,а тия мижитурки правителството- не бива повече да е на власт НИКОГА ПОВЕЧЕ.
30.05.2009 12:13 Kostadinova : PETIZIJATA dve-balgarski-detza E PODPISANA VE4E OT 3000 BALGARI I 4UGDENZI !!!!!!!!! HORA BALGARI , IZLEZTE NA MASOV NAZIONALEN PROTEST !!!OTNOVO UNIGIHA I RAZPLAKAHA BALGARIJA !!!IZLEZTE I ZARADI SOBSTVENITE SI SADBI !! IDVA VREME ZA IZBORI -IDVA VREME RAZDELNO !!! USPEH !!
30.05.2009 12:16 Анонимен : Това което си позволи посланикът на Полша е пълно безобразие. Дипломатически автомобил насила да откара деца! Не ме интересува какво е решението на съда! Единствено престъпници могат да бъдат отвеждани против волята! Тези действия потъпкаха правата и желанието на децата, които са гарантирани от конвенцията за защита на детето!
30.05.2009 12:16 Ne ste sami! : Кой е този съд?! Коя е тази/този съдия ?! Полицията при детски викове”Помощ!” охранява отвличането на децата пред татко им!? Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е обратното на името си?! Господ да пази дечицата и татко им – нали и Господ е Баща!
30.05.2009 12:24 Анонимен : Знайте всички беди идват от големите хора по възраст децицата не са покварени отговорноста е на възрастните!!!!!!!!!
30.05.2009 12:25 ахмед махмудов : Кадрите напомнят турските кръвожадни отвличания на деца за еничари на султана, но със съвременен привкус. Те онагледяват падението на българската социалистическа администрация и позора на прехваления и лицемерен Европейски съюз!
30.05.2009 12:26 дедо Йоцо гледа : БРАВО КЮЧУКОВ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЕНА ПОЗИЦИЯ! МОИТЕ АДМИРАЦИИ!ЖАЛКО, ЧЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА ПО ВСИЧКИ НИВА НЕ РАБОТЯТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И ТОВА Е ПО ВИНА НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ-СИЛИ ПОМИЯРИ, КОИТО ПОЛИТИЗИРАХА ЦЕЛИЯ НИ ЖИВОТ В ПРЕХОДА ,ПО ПОЧИНА НА БКП И СТАРАТА ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА. image
30.05.2009 12:27 Анонимен : За послед път се убеждавам че някои хора не имало смисъл да идват на този свят!!!!!!!!!!!!!!
30.05.2009 12:31 mak - bulgar : Така ли ще защитаваме България и българщината!?
30.05.2009 12:35 Анонимен : ГЛУПОСТИ!ТОВА Е ПОРЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ ЦИРК ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО ОТ НАБОЛЕЛИТЕ МУ ПРОБЛЕМИ!
30.05.2009 12:39 Анонимен : за пореден път доказахме ,че нямаме силно българско общество .Ако това се беше случило в нормална държава полското посолство щеше да е залято с хора и най малкото запалено.
30.05.2009 12:40 Анонимен : Кучето лае кервана си върви!!!!
30.05.2009 12:48 Анонимен : Mediite podpalvat cialoto tova naprejenie. Tazi psevdopodkrepa za bashtata v suchaya ne mu pomaga samu mu vredi i go nasarcava da varshii guposti...tova pokazva olko sa zagrijeni za decata. Bashata da dade deteto, stiga go e travmiral.
30.05.2009 12:51 Анонимен : АКТУАЛНООООО не ви ли е страм бе, каква петиция, тоя е за затвора , какви хора работят при вас. Отразявайте нещата найстина безпристрастно. Вредите на детето така, само и само да си правите имидж.
30.05.2009 13:04 Kostas : 1. СЪДА, КОЙТО Е ВЗЕЛ ТОВА РЕШЕНИЕ СПОРЕД МЕНЕ БЕШЕ ПОДКУПЕН ИЛИ ПРОСТО НЕ СА МОГЛИ ДА РАЗБЕРАТ ВЪЖНОСТТА НА СИТУАЦИЯТА 2. СИГУРНО БАЩАТА ИМА СЛАБ АДВОКАТ 3. БОЛКАТА И ТРАВМИТЕ НА ТЕЗИ ДЕЦА ЩЕ ГИ СЛЕДВАТ ЦЯЛ ЖИВОТ
30.05.2009 13:07 Гражданин : До 12:51 - май няма връзка с главния мозък. А?! Кой вреди на детето, кое вреди на детето. Или ти си от изродите, за които "правилното" за детето е да се влачи по паважа и да пищи. ИЗРОД!!!!
30.05.2009 13:11 EMIGRANT : BALGARIA MINA V TRETIA SVIAT ! TOVA E REZULTATA OT OV4EDUSIETO NA TOZI NAROD , KAM KOITO ,ZA SAJALENIE SE 4ISLIA I AZ ! GLASUVAITE ! GLASUVAITE !
30.05.2009 13:16 Анонимен : 12.48, 12.51 - платени от полското посолство - добре замислено, но плитко - едното на латиница, другото на кирилица. И едно след друго - бързате. Поне си изяснете фактите - децата са две. Ха-ха. Как започна да ви проличава гузната съвест ! Независимо от всичките ви напъни - ще бъдете наказани. И петицията, и протестите, и отзоваването на посланика, и инкриминирането на приятелката "рускиня"(колежка по професия на работещата в областта на интимните услуги майка на децата) - НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНАТ. Жалко, че срамът пада на ПОЛША, хората казват - кой разбрал, кой не разбрал - я, вижте поляците, как крадат деца в България.
30.05.2009 13:19 Balgar4e : Tova e niakakav ujas.Decata bivat psihi4eski naraneni.IZRODI image
30.05.2009 13:23 Анонимен : Ве дори и чуждо мнение не приемате. Освен че параноя ви гони...айде останете си и се подкрепяйте, ама вземет прочетете и в други форуми какво казват хората.
30.05.2009 13:23 човек : Цяла една агенциа за закрила на детето – никаква закрила; едно посолство с посланник сякаш паднал от небето, но изключително нагъл, което взима страна в семеен спор пред очите на всичките ни управляващи; една пропаднала явно жена, майка по документи; български полицаи (служители на МВР), сякаш попаднали случайно на мястото на събитието; един баща – действащ родител; двама афектирани и отчаяни възрастни родители; и хиляди надоволни и ужасени хора! Ужасени, защото видяха ОТВЛИЧАНЕ на деца! Чуха виковете им за помощ, към които никой не може да остане безразличен! А след виковете тишина! Мълчат си някои, явно тях не ги трогват, сещайте се сами, кои са тези “хора”.
30.05.2009 13:24 Анонимен : Позор за Софийския апелативен съд. Толкова много деца ли има в България бе, продажни изкуфели старци, че за ги даваме на жени със съмнително поведение да ни ги възпитават и да ги правят полячета, а не българчета. Позор за вас. Дано и на вашите внуци се случи така да ги влачат и отвличат.
30.05.2009 13:26 Анонимен : Тази статия ми показва колко е вярна поговорката, че ако с гледане можеш да научиш нещо, кучето щеше да е най добрия касапин...или казано с други думи - журналистите не разбират от закони... Ако съдът е казал, че децата трябва да се върнат, значи неговото решение трябва да се изпълнява. Дали е в интерес на децата или не - съдът вече е решил. Щом се е произнесъл на две инстанции в един и същи смисъл, значи това е правилното. Сега решението трябва да се изпълни... И не виждам защо разни хора се опитват от някаква дребна житейска драма на едно семейство да правят национален въпрос... Такива неща има винаги - хората се разделят и когато не могат да се разберат стават такива работи... А и никой не спомена чувствата на майката - как се е почувствала тя, когато бащата в нейно отсъствие е отишъл и отвлякъл децата...
30.05.2009 13:29 Анонимен : asdsadasdad
30.05.2009 13:36 иво : Що бе нормално.Все пак е бълхарски съд.Всички знаем как работи -я пари, я свирки .Кой квот даде.
30.05.2009 13:45 Анонимен : ushev na kafevo
30.05.2009 13:55 Анонимен : Всички и пишете на Меглена Кунева във facebook - влезте там и и потърсете личната страница, на която подканва да се гласува за нея! Вън от Бълграия тая Куневица, задето скри българските подписи в полза на АЕЦ Козлодуй!
30.05.2009 13:58 Александър Александров : Тотален побличен провал на съдебната и изпълнителна власт в отстояването на щастието и здравето на две деца!!! Грозно публично насилие над една крехка и ранима воля! Тотален провал на всички професионалисти, ангажирани с този казус. На моите колеги психолози също! Сравнявам ситуацията с издънката на държавата при задържането и малтретирането на медицинските сестри в Либия! Тогава те бяха мачкани с престъпното бездействие и съобразяване с чужди закони... докато хората реагираха... Ще се провалим ли сега и ние като родители, граждани и професионалисти!?
30.05.2009 14:05 Анонимен : ПОТРЕСЕН съм от това,което видях !!! Това е някакъв ужас,всички тези изроди,които причиниха това на тези деца са за затвора-от съда до дипломатите и техните подлоги! Това драги хора е Българската правосъдна система,това е най-срамното нещо,което съм гледал напоследък! ДА ИЗМЕТЕМ БОКЛУКА НА ИЗБОРИТЕ!
30.05.2009 14:39 Анонимен : Веднага да се уволнат дисциплинарно цялото централно и местно ръководство на тая Държавна агенция, която не само не закрили децата, а направи точно обратното, продаде ги по незаконен и нечовешки, нехуманен начин на чужда държава! Това са изроди, на които не съм съгласен да им се плаща от моите данъци! Същото се отнася и за тъпите полицаи, които упражняваха погрешно адресираното насилие. На съдията изпълнител да бъде отнето право да упражнява това занятие!
30.05.2009 14:52 Анонимен : Държава, която не си защитава гражданите е само едно ПЕТНО НА КАРТАТА!!!
30.05.2009 14:53 Анонимен : Много съм притеснена за тези деца. Аз самата съм дете на подобни родители - цялата злоба помежду им - върху децата. Моят миличик брат стана жертва на ненавистта между родителите ни, която минаваше през нашите невръстни глави. Днес изчетох подробно какво пише в полската преса за случая. майката със сигурност има проблем с депресии и алкохол, бащата се е държал неадекватно в съда и е загубил правата над децта си. Хора, живяла съм 6 години в Полша, това е свят много далечен от нашия. Жените там са уважавани, дори когато грешат. В БГ мъжете са "богоизбрана раза" и никой не може да им се "прави на интересен". И използва най брутално децата си за инструменти. Децата видимо са настроени, отровени от злобата между родителите. Боже, колко ми е жал за тези малки и невинни дечица. Много бих искала да ги видя и да се опитам да им дам опора. Техните родители не могат да им я дадат, кошмар.
30.05.2009 14:55 Анонимен : похвално, от няколко дни безразличието изчезна от българите. ама дано не е за 3 дни само. аз мога да кажа само, че майката и бащата на тези деца са дебили.
30.05.2009 14:56 Анонимен : BRUTALNO KAK MOJE DA NE GI PODGOTVQT PONE AMI POLICAITE KATO ENI4ERI VZIMAT DECATA NQMA LI PSIHOLOG PODGOTOVKA PTRESEN SAM image
30.05.2009 15:05 Анонимен : И бъдете сигурни, че ако мйката продължава да има проблеми с алкохола и не се грижи адекватно за детето си, полските власти сами ще й отменат родителските права. Защото поляците имат адекватна държава, а ние нямаме.
30.05.2009 15:22 Николай Николов : От мрънкане няма голяма полза! Пишете на Министерство на правосъдието: pr@justice.government.bg Пратих им следния мейл: "Уважаеми дами и господа, изразявам огорчението си и гражданското си несъгласие с -начина, -характера на взетите съдебни решения и -отвратителния начин на прилагането им по случая с децата Николета и Павел от гр.Асеновград и техния български родител. Вече е европейска практика при раздяла децата да могат да изкажат желанието си и в повечето случаи то се зачита. В Асеновград картината не говореше, че тази практика е позната на нашия съд. През 1979г.свирих на Асамблеята на ООН. Там Питър Устинов прочете приетата от Организацията Харта за правата на детето. Мислите ли, че детските права на Николета и Павел бяха спазени? Само Бог, нашият Баща е безгрешен. Настоявам да поправите тази хуманитарна грешка. Моля да бъда уведомен за мерките взети по случая Николай Николов"
30.05.2009 15:32 Анонимен : неделя, 20 image 0ч пред полското посолство! Стига писаници по форуми и групи. Време е за действия!
30.05.2009 15:42 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:42 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:42 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:42 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:42 Анонимен : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ТАЧЕВА, ГОУ ХОУМ!!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:42 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:43 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:43 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:44 ПРИЗИВ : ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ТЪПЧАТ - ИНСТУТУЦИИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, БАНКИ, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ?! СЪБУДИ СЕ, НАРОДЕ!!!
30.05.2009 15:48 Анонимен : В РБ законите и правилата се правят единствено и само за да обслужват власта и чиновниците. Никоя БЪЛГАРСКА "институция" няма да каже за себеси или за друга БЪЛГАРСКА "институция" че не си е свършила работата (гарван гарвано око не вади) според техните правила и закони. А посланника на Полша е взел страна и тя е Полша, ми да да си ходи в Полша да раздава правосъдие.
30.05.2009 15:51 Анонимен : В РБ законите и правилата се правят единствено и само за да обслужват власта и чиновниците. Никоя БЪЛГАРСКА "институция" няма да каже за себеси или за друга БЪЛГАРСКА "институция" че не си е свършила работата (гарван гарвано око не вади) според техните правила и закони. А посланника на Полша е взел страна и тя е Полша, ми да да си ходи в Полща да раздава правосъдие.
30.05.2009 15:56 Анонимен : ЦИГАНСКИ РАЗПРАВИИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО!!!!!!!!!!!!
30.05.2009 15:58 Анонимен : Има една такава притча: Две жени спорели за едно дете - на коя от двете е то. Не могли да решат спора и отишли при местния съдия. Съдията ги изслушал и казал: "Ще разсечем детето на две и всяка ще получи своята половина. Така е справедливо!" Тогава едната жена се съгласила, но другата веднага се отказала от детето....Съдията присъдил детето на нея! Мисля, че притчата е хубава и много съотносима в асеновградския случай, излъчен вчера по новините на Нова тв! .......................... И понеже не мога да стоя безпристрастно поради 2 причини – моите деца и поради една трета – че по убеждение и призвание съм юрист тук е мястото да се опитам да разясня основни моменти в казуса за нечуваното Асеновградско клане на детски души: 1. Служителите на отзела за закрила на детето са към Дирекция "Социално подпомагане" при Агенция за социално подпомагане. Тя е изпълнителна агенция. Тези служители са присъствали на предаването на двете деца на майка им. 2. Държавна агенция за закрила на детето е отделен орган на изпълнителната власт към министерски съвет и е държавна агенция. Няма нищо общо тази агенция с Агенция за социално подпомагане, чиито служители от отдела за закрила са оказвали съдайствие на съдията-изпълнител в Асеновград. Служителите на ДАЗД конролират действията на служителите от отдела за закрила на детето към АСП. В момента се извършва проверка там. 3. Когато има постановено съдебно решение от чужд съд и то е признато от български съд (казва се екзекватура), чуждото решение има сила на територията на Б-я, със сила на "присъдено нещо" (неотменимо) и подлежи на изпълнение по всяко време. Способите и средствата за съдебно изпълнение са изчерпателно описани в раздела "Изпълнително производство" от българския ГПК. Орган, който фактически извършва това изпълнение е съдията-изпълнител (независимо дали частен или държавен). В случая става дума не за екзекватура, а за НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ на съд.решение, постановено от български съд по чл.12 от Хагската конвенция. 4. Децата са били доведени от баща им в България на 02.04.08 г. Заявлението на майката в българското Министерство на правосъдието, че децата й са отвлечени е подадено (забележете) ДЕСЕТ ДЕНА след това!!!!! През м. октомври 2008 г. влиза в сила съд.решение на Софийски градски съд, с което децата следва да бъдат върнати в страната на обичайното им пребиваване - Полша. На делото е бил призоваван бащата. бил е разпитван и той, и полската майка, и децата, и българската им баба. Така, че още през м.октомври 2008 г. г-н Тодор Василев е знаел, че незабавно следва да предаде децата на майка им за да се върнат в страната на обичайното си местопребиваване!!!! Решението още тогава влиза в сила и подлежи на изпълнение! През м.януари 2009 г. влиза в сила друго постановено решение на български съд - Софийски апелативен съд (втора и окончателна инстанция), което потвърждава това на първоинстанционния съд. И в двете решения се изяснява обстойно и детайлно фактическата обстановка, а бащата през цялото време не е възразявал за нищо пред съда!!!! Нещо повече - съдът не е констатирал твърдяното от бащата, че майката е алкохоличка, но е констатирал, забележете, децата сами разказали пред съда, че играли в къщи с баба, дядо и татко на "театър" и разигравали как да разкажат, че майка им е алкохоличка! (за да подкрепя думите си, ще публикувам и двете решения!). Междувременно социални работници са изготвяли социални доклади пред съда, като още на първото дело - лятото на 2008 г. са посещавали г-н Василев, който веднага е бил уведомен от тях, че има заявление в Министерство на правосъдието от съпругата му за отвличане на децата й по Хагската конвенция и именно за това те - социалните работници са дошли при него, за да проверят как всъщност се чувстват децата...Той нищо не предприема!...Така, че в един момент - през м.януари 2009 г. децата вече са били изискуеми и е трябвало да бъдат доброволно предадени от баща им! Той не го е направил! Стигнало се е до издаване на изпълнителен лист от съдия-изпълнител.... 5. По закон съдията-изпълнител приканва длъжника (защото към този момент бащата има точно такова качество) да изпълни ДОБРОВОЛНО влязлото в сила решение...Той не го е направил!....Пристъпило се е към ПРИНУДИТЕЛНО изпълнение по чл.528 от ГПК. 7. При поискване от съдията-изпълнител, органите на полицията и социалните работници от Агенция за социално подпомагане са длъжни да окажат съдействие. 6. Съдебното решение има приоритет пред всякакви други актове на изпълнителната власт (каквито да речем биха могли да бъдат някакви индивидуални административни актове на Агенция за социално подпомагане или друг орган). В този смисъл, всяка държавна служба няма как да не изпълни съдебното решение - то е със задължителен характер за всички граждани. Ако съд.решение не бъде изпълнено - това е престъпление. Деянието е криминализирано в Наказателния кодекс и за него е предвидено съответното наказание. Следователно ако някой от страните по това съдебно решение не изпълни неговия диспозитив - това е престъпление. Бащата на децата се е опитал да предотврати изпълнението на съдебно решение!!!! 6. Къде е бил бащата повече от 1 година? Защо не е предприел всички дадени му от закона процесуални възможности за да защити интереса си и този на децата си? Например - да възбуди бракоразводен процес, да инициира съд.процес за лишаване от родителски права майката и пр. Къде е дремал? Презумпцията във всеки закон е, че всеки гражданин има законни права и интереси, които априори са защитени от държавата, но за всеки отделен случай (ad hoc), гражданинът сам решава дали да се възползва от дадените му възможности да дири правата и законните си интереси. Държавата в този смисъл не защитава служебно!!!! Обратното би противоречало на цялата правна доктрина! 7. Държавна агенция за закрила на детето наистина не е знаела за случая , но вчера се е самосезирала след новините по Нова ТВ. За съжаление, правомощията й не надхвърлят тези на Агенцията за социално подпомагане или друг орган. Както останалите и тя е длъжна да се съобрази със съдебното решение. 8. Правата на децата - винаги се защитава най-висшия интерес на детето, но има и друг принцип в правото, основополагащ и при създаването на ХАГСКАТА КОНВЕНЦИЯ на ООН за правата на детето - НЕ ВИНАГИ ИНТЕРЕСЪТ НА ДЕТЕТО СЪВПАДА С НЕГОВИТЕ ЖЕЛАНИЯ, особено ако тези желания са провокирани и обработени от някой възрастен!!! В този аспект най-вероятно съдът е направил необходимите си проучвания, за да постанови това съд.решение, като е установил, че интересът на децата е да бъдат при майка си, въпреки, че желанието им е да останат при баща си! Изслушването на детето в съда се прави с оглед да се спази правото му на свободно изразяване и правото му на мнение. Но е близо до човешката логика, че едно дете на 8 не винаги изразява своето мнение по свое желание, а може и да е по свое желание, но от позицията на малката си възраст изобщо не разбира интереса си. Дееспособността се приравнява на малолетието (респ. на пълнолетието) и на способността да разбираш свойството и значението на нещата и да ръководиш постъпките си. Всяка нормална държава знае, че само пълнолетни граждани са дееспособно неограничени, защото само те разбират свойството и значението в пълнота и са способни да ръководят постъпките си пълноценно. 9. Драмата, показана по Нова тв вчера е плод само и единствено на бездействието на един българин, наричащ се баща, който както повечето бг-граждани е сметнал, че няма нужда да се възползва от гражданските си права за защита! Това още веднъж доказва, че българската нация е правно-неграмотна и въпреки това не ползва специализирана помощ (адвокат) когато трябва. СЕ ЛА ВИ! Хагска конвенция на ООН за правата на детето: Държавите, подписали тази конвенция, твърдо убедени, че интересите на децата са от първостепенно значение при упражняването на родителските права, в желанието си да гарантират международноправна защита на децата от вредните последици на незаконното им прехвърляне или задържане и да установят процедури, осигуряващи тяхното незабавно връщане в държавата на обичайното им местопребиваване, а също така да гарантират защита на правото на лични отношения, ... да осигури незабавното връщане на децата, прехвърлени незаконно или задържани в някоя от договарящите държави; и b) да гарантира ефективното спазване на законите, свързани с упражняването на родителските права и правото на лични отношения, на една договаряща държава от другите договарящи държави. .... Прехвърлянето или задържането на дете се счита за незаконно, когато: а) е извършено в нарушение на правото на упражняване на родителски права, предоставено както съвместно, така и поотделно на лице, институция или друг орган, съгласно законите на държавата, в която детето е имало обичайно местопребиваване непосредствено преди прехвърлянето или задържането му; и b) по време на прехвърлянето или задържането това право е било ефективно упражнявано съвместно или поотделно или би било упражнявано по този начин, ако не е било извършено прехвърлянето или задържането. Правото на упражняване на родителски права, посочено в т. "а" по-горе, може да произтича по силата на закон или по силата на съдебно или административно решение, или по силата на действащо споразумение съгласно законодателството на тази държава. Член 4 Конвенцията се прилага по отношение на всяко дете, което е имало обичайно местопребиваване в договаряща държава непосредствено преди да бъде нарушено правото на упражняване на родителски права или правото на лични отношения. Конвенцията престава да се прилага, след като детето навърши 16-годишна възраст. ...."Тази конвенция има за цел: а) да осигури незабавното връщане на децата, прехвърлени незаконно или задържани в някоя от договарящите държави; и b) да гарантира ефективното спазване на законите, свързани с упражняването на родителските права и правото на лични отношения, на една договаряща държава от другите договарящи държави. " "За целите на тази конвенция: а) "право на упражняване на родителски права" включва правата, свързани с грижите за личността на детето и по-конкретно с правото да се определя местопребиваването му; b) "право на лични отношения" включва правото да се отведе детето за определен период от време на място, различно от мястото на неговото обичайно местопребиваване." "Прехвърлянето или задържането на дете се счита за незаконно, когато: а) е извършено в нарушение на правото на упражняване на родителски права, предоставено както съвместно, така и поотделно на лице, институция или друг орган, съгласно законите на държавата, в която детето е имало обичайно местопребиваване непосредствено преди прехвърлянето или задържането му; и b) по време на прехвърлянето или задържането това право е било ефективно упражнявано съвместно или поотделно или би било упражнявано по този начин, ако не е било извършено прехвърлянето или задържането. Правото на упражняване на родителски права, посочено в т."а" по-горе, може да произтича по силата на закон или по силата на съдебно или административно решение, или по силата на действащо споразумение съгласно законодателството на тази държава. " Граждански процесуален кодекс: Чл. 528. (1) Когато пристъпва към изпълнение на задължение за предаване на дете, както и на задължението за последващо връщане на детето, съдебният изпълнител кани длъжника да изпълни доброволно в определеното място и време. Поканата за доброволно изпълнение трябва да бъде връчена на длъжника по възможност две седмици, но не по-късно от една седмица преди определеното време за предаване на детето. (2) В тридневен срок от връчването на поканата длъжникът трябва да съобщи на съдебния изпълнител: 1. готов ли е да предаде детето в определеното място и време; 2. какви пречки за своевременното изпълнение на задължението съществуват; 3. в кое място и време е готов да предаде детето. (3) За неизпълнение в срок на задължението по ал. 2 съдебният изпълнител налага на длъжника глоба по чл. 527, ал. 3 и при необходимост постановява принудителното му довеждане. (4) Съдебният изпълнител може да поиска от дирекция "Социално подпомагане" съдействие за отстраняване на пречките за своевременното изпълнение на задължението и за разясняване на длъжника, а при необходимост и на детето, на предимствата на доброволното изпълнение и неблагоприятните последици от неизпълнението на съдебното решение. Съдебният изпълнител може да поиска от дирекция "Социално подпомагане" да предприеме подходящи мерки по чл. 23 от Закона за закрила на детето, а при необходимост - от полицейските органи - вземането на мерки по чл. 56 от Закона за Министерството на вътрешните работи. (5) Ако длъжникът не изпълни доброволно, съдебният изпълнител със съдействието на полицейските органи и кмета на общината, района или кметството отнема детето принудително и го предава на взискателя. Задържане при препятстване на изпълнението Чл. 529. Ако длъжникът препятства изпълнението, полицейските органи го задържат и уведомяват незабавно прокуратурата. защото.... Наказателен кодекс: Чл. 296. , ал. 1 от НК Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита срещу домашното насилие, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Опитът за извършване на престъпление се наказва като довършено престъпление. Това е! Колкото до морала на нацията - законодателството е огледален образ на поведението на обществото. Един закон се "твори" под натиска на обичая, морала, добрите нрави и необходимостта от него. Ако нашето законодателство, съотносимо в този казус е много "сгрешено", вина за това има обществото, което е издигнало някакви аргументи и е формулирало мотиви за необходимостта от приемането му. И още нещо - юристите по цял свят имат един принцип: "Законът макар и лош, е закон!". Това означава, че за да има някакъв ред в една държава, то следва правните норми да се съблюдават и ненарушават, макар и да не са съвършени. Противното би означавало хаос и анархия.Аз съм зрител както всички вас. Само, че имам малко повече познания в областта. И констатирам! Ако бащата е бил завел дело за родителски права в Б-я е имал възможността да спечели родителските права. Тогава делото по Хагската конвеция, заведено от майката е могло да бъде обречено на неуспех и децата да си останат в Бг. Но понеже си е пипал ушите толкова време...резултатът е налице. Трябва да спрем да разсъждаваме първосигнално и да си мислим, че „сами ще се оправим” при всеки конкретен случай. Считам, че има достатъчно специалисти, които са могли да помогнат на този баща от Асеновград. Защо още със стъпването си в България не е потърсил юридическа помощ, за да предприеме действия. Или и той като много от нас като си счупи крак или ръка, или заболее от нещо - не ходи на лекар, А НАМЕСТВА КОКАЛИТЕ СИ И СЕ СЕ ГИПСИРА САМ! Имам наблюдения, че масата българи се смятат за експерти - „доктори”, „съдии”, „шлосери” и „водопроводчици”, знаят и могат всичко, включително и при подобен казус - да се оправят сами на финалната права без специализирана помощ! От това резултатът е един – ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА!!!!

Actualno.com се обръща към всички граждани, които искат да вземат отношение по създалия се скандал да ни пишат на editors@webground.bg или ivaylo@actualno.com. Обръщаме се специално и към всички читатели с правни познания или работещите в съдебната система за съвети и информация как може да се процедира в случая. Очакваме вашите идеи и предложения за инициативи!







Тагове:   общество,


Гласувай:
0



1. skribezium - Полския посланик създаде антип...
30.05.2009 16:57
Полския посланик създаде антиполски насроения в България и това е началото на края на неговото пребиваване в България.
цитирай
2. apollon - това е защото първо на полякините им ...
08.06.2009 21:30
това е защото първо на полякините им харесва секса, а после се сещат че имат гордост и започва да им харесва само детето, може би след родоразширението
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055925
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930