Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 07:59 - Бум в продажбите на кокаин по баловете
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2043 Коментари: 0 Гласове:
0



татията е публикувана преди 8 ч., 37 мин. на 21 май 2009 г, и е видяна 132 пъти
По материали от: www.novinar.net Публикувана от bg-history

 

Бум в продажбите на кокаин по баловете

70 лева струва половин грам от белия прах

Георги Тошев, Огнян Марков

„Нема лошо родителите да знаят и да им дават повече джобни да може да вземат нещо по-качествено. Бело, например. Сега покрай баловете има промоции за абитуриенти... над 3 грама обаче кеш енд кери. Нема да забравя, на моя бал как се освежихме с петица компанията. Три дена не сме мигнали, бате.

Като пернеш 2-3 линии, четвъртата вече не я усещаш и те кара на още и още. Мегапауър, смучеш „Джони" като змей, немаш спирка за нищо... къртиш пички яко, брато - абе ставаш робокоп. А това дето го пишат вестниците, че коката станала 20 лева - голем смех. 20 паунда на Острова - може ама, 20 лева тук нема как да стане - тва да не е сирене?! Анфетки - може на тая цена. Коката обаче е яката работа... от скъпите неща. (Част от автентичен разговор с млад и добре облечен таксиметров шофьор, който е и дилър на кокаин)

Публична тайна е, че в последните години кокаинът стабилно навлезе в битието на подрастващите, особено на по-заможните и почти измести най-масовите дроги - тревата и хероина. В по-големите градове забраненият прах е доста актуален в нощните заведения и употребяван предимно от младежи и девойки между 17 и 34. По време н абаловете продажбите на кокаин се увеличават, а дилърите не могат да смогнат да задоволят търсенето.

Пазарът в България

В България пазарът на дрога е доста динамичен. Две трети от босовете на наркотиците у нас през изминалите няколко години са отстранени поради различни причини. Едни са убития други - в чужбина, а трети - в ареста. Така че в момента картината на пазара на дрога у нас няма нищо общо с тази от 2003 година, например. Пазарът на хероин почти изчезва, въпреки твърденията на част от ръководството на МВР, че този вид наркотик остава най-проблемният в България.

Това е очевидна грешка. Към настоящия момент най-проблемният наркотик в страната са амфетамините, като те се продават и употребяват най-често дори и от подрастващи, които нямат зависимост към наркотиците. Оказва се, че амфетамини се продават навсякъде - и на улицата пред заведенията, и в самите нощни клубове, а цената им, за разлика от кокаина, е достатъчно ниска, за да зариби всеки, тръгнал на клуб и искащ да се забавлява тийнейджър - амфетките са „кокаина на бедните".

Хероин вече се предлага на ограничени места в големите градове, най-вече в ромските гета, а цената му през последните месеци е паднала няколко пъти, като причината за това е намалелият интерес от страна на зависимите. Големият бум обаче в продажбите е кокаинът, макар цената на този вид дрога от 2000-та година до сега непрекъснато да се покачва.

Грам кока преди години струваше 100, а сега е около 140. В повечето случи наркотикът се продава на „половинки" по 70 лева. Според докладите на Центъра за изследване на демокрацията в последните години у нас кокаиновите наркомани са се увеличили поне двойно, като повечето от тях спадат към заможната част на населението у нас. Най-честите клиенти на белия прах, идващ от Колумбия, Венецуела и Месико, са млади юпита, които карат скъпи коли и носят луксозни дрехи.

Според полицаи точно кокаиновите наркомани са най-трудно откриваеми, тъй като нищо в държанието и във външния им вид не издава, че са пристрастени към дрогата. Точно обратното: повечето са доста подържани хора, немалко са звезди от шоубизнеса, адвокати, футболисти, научни работници, доктори, служители във висшата администрация или... просто скучаещи милионери. Както сподели най-чистосърдечно Ицо Хазарта във „Вип брадър": „Аз, като имам пари, се обсипвам с едноцвенен прах от Колумбия." Нещо повече: според инфо от „Вип кухнята", Хазарта „повече е чертал, отколкото пикал" в тоалетните, където няма камери, просто нямало начин толкова време той „да не пипне прах".

Пътят на дрогата

България вече не е на пътя на наркотиците - това сочат част от докладите на вътрешното ни министерство, представени пред обществеността в България. Според тях каналите за трафик на различни видове наркотици са се изместили през последните години в резултат на добрата работа на българските власти. Неофициално обаче от ГДБОП разказват, че в действителност каналите наистина са други, но това не се дължи на работата на местната полиция, а по-скоро на волята на наркобосовете.

Преди 2 години нещата в този вид бизнес изглеждаха така: хероинът минаваше по така наречения „Балкански път". Пратките се изпращаха от Афганистан или Пакистан - това са две от държавите с най-голямо производство на този вид дрога. След това хероинът минава през Турция, където най-често са и организаторите на каналите. От Турция дрогата влиза в България, а от там достига до Европа и САЩ, където пазарът е най-голям.

Пътят на другия основен вид дрога - кокаина, започваше най често от северното пристанище на Колумбия - Баранкиля, след което дрогата минава през Испания. От там с контейнери, замаскиран като кашони с банани или картофено пюре, например кокаинът стига до българското пристанище Варна. След неколкодневен престой в складове под митнически контрол кокаинът излиза от България и поема със самолет или кораб към Холандия.

По пътя обаче документите на контейнерите с кокаин са сменени няколко пъти и така следите на практика се губят от властите в Европейския съюз. Точно в обратната посока пък пътуват синтетичните наркотици, които са най-разпространени в момента. Те се произвеждат най-често в лаборатории в Близкия изток - Йордания, Сирия или Ливан, или пък в тайни складове в Западна Европа. Пътят обаче на амфетамините винаги завършва в арабския свят където е и най-голямо потреблението на такъв вид дрога. Количествата, които влизат и остават в България, са малки, но стигат за задоволяване на вътрешното потребление, a и у нас вече има достатъчно производство и лаборатории.

Кокаинът минава вече не през България, а през Западна Африка - става дума за Нигерия и Сиера Леоне, а оттам дрогата стига до Мароко и така влиза в Испания и Холандия. Според статистиката, в трафика на кокаин през Западна Африка масово участват българи. Те са най вече в ролята на мулетата, които гълтат по няколко капсули с дрога и така я пренасят през граница. Този път на кокаина обаче е доста опасен, тъй като за разлика от България в повечето африкански държави за пренос на дрога наказанието е смърт.

Кой кой е в света на дрогата

Експерти твърдят, че точно трафикът на дрога през България определя и облика на българската наркопрестъпност. Групировките се създават или изчезват в зависимост от волята на големите босове, които най-често са зад граница. След смъртта на Георги Илиев и разпада на империята ВИС, търговията и трафикът с дрога се поемат от хора, които са били преди време в близкото му обкръжение.

Според запознати с този бизнес обаче, вече няколко месеца пазарът в София се контролира от нов бос, след ареста на Баретата, „спасяването" на Таки в ЮАР и осъдителната присъда на Демби. Районите, където се продават наркотици са регулирани и разпределени до послединя метър. Според разработка на Центъра за изследване на демокрацията, в бизнеса с дрога в София участват и хора на другия застрахователен колос от преди години - СИК.

Всъщност вече ясна граница между двете групировки няма, като дилъри и босове на средно ниво в София често минават на страната на различните по-големи играчи, стига да получат по-добри условия. В ромската част на столицата пък бизнесът с наркотици от нова година насам поема новия бос Сако от хора на простреляния преди време Кирил Кирилов - Японеца. Дилъри на Сако вече работят не само в ромските квартали в столицата (единственото място където се продава масово хероин), а и в някои от по-престижните райони - „Младост" и „Дружба".

Цената на дрогата в София в момента е доста по-ниска от останалите по-големи градове в страната, като Варна и Бургас. Поради това масово дребни дилъри от други градове идват в столицата и пазаруват, след което продават наркотиците в родните си градове, а печалбата прибират в джоба си. Точно тази статистика беше потвърдена и от Центъра за изследване на демокрацията, които обявиха, че според техни данни цената на наркотиците във Варна е по-висока от тази в София. Тези ниски цени в София са в резултат от различните играчи на пазара, които продават на различна цена.

Закономерно, голяма част от наркоразстрелите в столицата са именно заради подбиване на цените на дрогата. Има и негласна конкуренция между отделните групировки за това кой да продава дрога в различните заведения. За да придобие право да продава дрога, наркодилърът е длъжен да плати на собствениците на заведението еднократна такса от десетина хиляди лева, след което получава правото да пласира дрога, без да бъде гонен и бит от охраната.

Уличните пласьори пък са следени от силови бригади на босовете, които при най-малката проява на своеволие пребиват дилъра и го изключват от бизнеса за няколко месеца, което всъщност е по-горямото наказание. Такъв беше случаят, станал по-миналата година в столичния квартал „Младост", където на дилър на кокаин бяха отрязани ушите заради това, че е прибирал част от печалбата от дрогата за себе си. Все още полицията не е открила нито извършителите, нито поръчителите на наказанието.

Често по-едрите дилъри на дрога притежават и някакъв друг вид дребен бизнес, с който оправдават нереално високите си доходи пред властите. Това най-често е или заложна къща или участие в малка лизингова компания. Така парите от дрогата могат да бъдат изпрани най-лесно без въобще някой да се усъмни в произхода им. Често дори подобни съмнителни заложни къщи купуват наред вещи и имоти, без дори да направят и най-малката справка за произхода им или за състоянието им. Просто защото парите, с които са купени, са придобити от наркотици или друга подобна дейност и просто трябва да бъдат изпрани.

2500 са наркорапространителите у нас

Общо в цялата страна наркоразпространителите са около 2500 души, според статистиката. В Бургас картината е не по-малко динамична от тази в София. След като през месец март 2007 година полицията задържа най-големия бос по южното Черноморие Димитър Желязков - Очите и цялата му наказателна бригада, на пазара на дрога в Бургас известно време нямаше човек, който да контролира дребните дилъри. Дълго време това правеше известният на полицията Янко Гюров, известен като Янко Помориеца.

След като и той попадна в ареста, заедно с началника си Митьо - Очите, обаче наркоразпространителите в Бургас се оказаха без шеф за дълго време. Пазарът вече не е единен, като Несебър и Слънчев бряг, от една страна, и Бургас, от друга страна, се държат от различни хора. Едно излизане на Очите от ареста обаче ще доведе до нови улични стълкновения в Бургаско между отделните групи, се казва в изследване на „Дарик радио".

Подобно е и положението на пазара на наркотици в останалите по-големи градове на страната. Дрога продават различни дилъри, които не са подчинени на един-единствен бос, а работят за различни хора. Това често води до побои и опити за убийство. Експерти прогнозират, че този пазар все повече ще се раздробява на отделни независими един от друг райони, които няма да са подчинени на общ бос.

„Фирменият материал" в София се продава само на „половинки" - по половин грам, в сгънати на писмо матрични опаковки с щампа „S-оригинал" (преди) и VIP (сега), т.е. по 70 лева в момента.

Интересното е, че тези опаковки, изпълнени на висококачествена хартия с цитирания по-горе воден знак, се променят обикновено на четири години и това съвпада с парламентарните избори и идването на власт на управляващата партия. В последно време обаче нещата в това отношение като че ли се поизмениха, защото последната опаковка се появи... след последната смяна на вътрешния министър.

Кокаин всъщност може да се намери и на по-ниски цени - от „шанаджиите" (нелегалните дилъри, които подбиват цените, пласират в забранени за тях райони, поради което съответните наркобосове им налагат глоби, или - в по-тежки случаи наказателните бригади на фирмите им вземат ушите или им трошат крайниците). Но няма никаква гаранция за качество и дали не е основно холандска мешилка (органична добавка) или „пълен жмел с примеси". И дали няма да се събудите в интензивното, ако, разбира се, изобщо се събудите.


bruja1 каза: image
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D отдавна не се бях смял така
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 45 мин.


blues_woman каза: image
може би ако прочетеш цялата статия няма да ти е толкова смешно...
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 42 мин.


bruja1 каза: image
не аз се смея заради начина по които започва статията а не на статията.хареса ми как е на писана.смея се защото си написала точните думи които съм чувал от познати.иначе ако мислиш че проблема е голя в българия ела да видиш какво става тук в испания.сигурно вече и на десет години е друсат.а полицаите като те спрат за проверка за алкохол ти правят и полеви тест за наркотици.така че има по едно отношение по което задминаваме запада -използваме малко наркотици ;)
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 17 мин.


blues_woman каза: image
мислиш ли, че са малко? ела да видиш пред училището на дъщеря ми какво дебнене пада... :(
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 6 мин.


penko каза: image
Прочетете цялата стаия преди да гласувате отрицателно !!! Аз гласувам +. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАКАВА Е ИСТИНАТА в повечето големи градове на България.
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 3 мин.


bruja1 каза: image
немога да разбера защо гласуват с - кое не им харесва
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 1 мин.


blues_woman каза: image
:)аз не им харесвам
Виж оригинала...

публикуван преди: 8 ч., 1 мин.


hatanasov каза: image
Така е. Премиерът каза, че има "раздвижване на бизнеса". А това е един от основните им бизнеси.
Виж оригинала...

публикуван преди: 5 ч., 34 мин.


lonati каза: image
Че сме част от Европа-част сме/поне така се мъчат да ни убеждават/.Но мене не ме интересува дали има наркотици нито в Испания,нито в Холандия,нито-никъде! Аз искам тук в България да няма!!! Но кой ли изобщо ме пита мене?! Аз им трябвам само за....избори!!! За нищо друго!!!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2054153
Постинги: 4552
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930