Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2009 10:44 - Добро утро ООН!ООН: Трафикът на кокаин все по-често минава през Балканите
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове:
0



ООН: Трафикът на кокаин все по-често минава през Балканите

Западна Африка остава обаче идеалното място за прехвърлянето на дошлата от Южна Америка дрога към Западна Европа, сочи нов доклад на Международния съвет за контрол над наркотиците

Западна Африка и Балканите са новите пътища на кокаина, пътуващ от Латинска Америка за Западна Европа. Тези заключения се съдържат в годишния доклад на Международния съвет за контрол над наркотиците, базиран във Виена орган на ООН, съобщават агенциите.

В документа се уточнява, че около 25% (40 тона кокаин), консумиран всяка година в Европа, преминава сега през Западна Африка. Там той е доставян с товарни кораби от Южна Америка, преди да бъде отправен към Западна Европа.

На Стария континент кокаинът най-често е транспортиран с редовни самолетни полети от наркотрафиканти, способни да погълнат до килограм от наркотика и да го пренесат в червата си.

Понякога за транспортирането на дрогата се използват също и летища в Северна и Източна Африка, се посочва в доклада. Западна Африка остава обаче идеалното място за прехвърлянето на дошлата от Южна Америка дрога към Западна Европа.

Причината не е само географското й положение, но и фактът, че местните власти не са способни да залавят пратките с наркотици.

Освен това все повече количества кокаин достигат до европейците през Балканите, въпреки че това отклонение излиза по-скъпо.

"В трафика на кокаин се очертава нова тенденция. Той все по-често преминава през Балканите - път, който обикновено се използва за трафик на наркотични вещества на базата на опиумни култури", се казва в доклада.

През 2007 г. македонските власти например са заловили 480 кг кокаин, което показва за какви количества става дума, припомня Франс прес.

В Европа, втория пазар в света за кокаина след Северна Америка, консумацията на този наркотик продължава да расте. Най-засегнати са страни като Франция, където 2,6% от населението го приема редовно. Това е два пъти повече в сравнение с броя на хората, употребяващи кокаин през 90-те, се отбелязва в доклада.

Пет нови афганистански провинции са се отказали от култивирането на опиум през изминалата година, става ясно още от него. Така площта в Афганистан за опиум, от който се произвежда хероин, е намаляла с 1/5 до 157 хил. хектара, а провинциите, в които не се отглежда тази култура, стават вече 18.

В Афганистан има 34 провинции. Усилията за изкореняване на маковите полета са насочени главно към седем провинции в Южен Афганистан, където силите на НАТО и на оглавяваната от САЩ международна коалиция се опитват да потушат талибанския бунт.

Смята се, че в тях е съсредоточено почти цялото производство (98%) на опиум в Афганистан. Трафикът носи годишно по 200-300 млн. долара на талибанските бунтовници,

В Афганистан несигурността и трафикът на наркотици са взаимосвързани и е много трудно да се посочи кое от двете е причината и кое следствието, каза на пресконференция в Лондон Хамид Годсе, президентът на Международния съвет за контрол над наркотиците.

Повече от седем години след началото на войната в Афганистан там се отглеждат все още 90 на сто от нелегалните опиумни култури в света. През 2007 г. бяха добити рекордните 8200 т опиум. През 2008 г. добивът спадна с 6% до 7700 т, се посочва още в доклада.



Тагове:   Утро,   минава,   ООН,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044716
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031