Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2008 16:15 - Македонският език е диалект на българския език
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1118 Коментари: 0 Гласове:
0



v Командир Ходжа: Македонският език е диалект на българския език image От: Георги Савчев georgi.savchev@dnes.bg 19.03.2008 15:12   image 8
image
Джезаир Шакири. Снимка: sobranie.mk

Вчера, в интервю за вестник "Российская газета" (правителственият орган на Руската федерация), руският външен министър Сергей Лавров заяви, че и албанците в Македония вече искат такава степен на автономия, която е явна стъпка по пътя към независимостта.

Същевременно тезата, че провъзгласената независимост на Косово крие рискове за сигурността в Македония нееднократно беше лансирана в публичното пространство- от руски, балкански и някои западни медии, в анализите на експерти по сигурността на Балканите, в изказванията на политици и т.н. Това е причината да потърсим за разговор Джезаир Шакири- бивш командир от албанската Армия за национално освобождение (по-известен като командир Ходжа) през 2001, после депутат в македонския парламент.

Миналата година Джезаир Шакири твърдеше, че жителите на родното му село- Танушевци, ще организират референдум за присъединяване към Косово. Неколкократно той завяваше за местни и чужди медии, че разчита на подкрепата на негови въоръжени групи. Те били готови да действат в района на селата Гошинце, Брест и Малина маала.

Село Танушевци, разположено край границата с Косово, е с преобладаващо албанско население. Танушевци се свърза с началото на конфликта в Македония от 2001 г., приключил с подписването на Охридския рамков договор.

Това е вторият ни разговор с Джезаир Шакири- през ноември миналата година се свързахме с него по повод полицейската операция „Планинска буря” на македонското МВР, при която бяха убити шестима души, а повече от десет задържани. Тогава Джезаир Шакири заяви, че „командирите и бившите бойци на АНО се реорганизират спонтанно, за да бранят себе си и рамковия договор, както и местното албанско население от престъпници, които са в правителството“.

Подобно на предишното ни интервю, и този път имахме проблеми с телефонната връзка. Трябваше няколко пъти да избираме телефонния му номер, за да продължим интервюто.

Г-н Шакири, в интервю във вчерашния брой на вестник "Российская газета" руският външен министър Сергей Лавров каза, че и албанците в Македония вече искат такава степен на автономия, която е явна стъпка по пътя към независимостта? Според вас подобно твърдение отговаря ли на истината?

Мисля, че руският министър иска да види винаги проблеми при албанците, но няма да има това удоволствие. Имаме рамков договор в Македония- между албанците и македонците, и той е подкрепен от НАТО, САЩ, ЕС. Това са някакви измислици, някакви филми. Руската политика иска да види навсякъде проблеми, където ги няма или да крие проблеми, които не трябва да имат.

Възможно ли е обявената независимост на Косово да промени статута на албанците в Македония?

Знаете, че независимостта на Косово се отнася само за албанците в Косово, които пострадаха от сръбската страна. Албанците в Македония искат правата си в тази държава (Македония).

Питам ви, защото в предишното ни интервю през ноември миналата година казахте, че ситуацията в Македония е много тежка и сериозна. Според вас, подобрява ли се състоянието на човешките права на албанците в Македония или няма промяна?

Състоянието е същото. Но мислим, че македонската страна ще разбере, че по демократичен начин трябва да признае правата на нашите граждани в тази държава- правата на албанците, които са 25 % от местното население тук в Македония. Това не значи, че Република България, защото е независима държава, има и Македония така, като страна, която е... Мисля, според мен, македонският език е един диалект на българския език, сега да не влизам в друга тема, ама с каквото могат македонските граждани или българските граждани и политици да говорят за по-добрия живот на македонците тук в Македония или обратно. Вие ме питате, като един албанец от Македония, какво ще се случи след независимостта на Косово. Независимостта на Косово сега има свои проблеми- сега в Косово трябва да работят по демократичен начин да се подобри животът на гражданите там.

Казвате, че македонският език е един диалект на българския език...

Тук всички знаем (че е така). Как аз сега се разбирам с вас, не със сръбския или хърватския език, нали? Но това не поставя под въпрос съществуването на Македония. Мисля, че няма по-добро от това да съществува Македония. Македония има само един проблем, срещу който трябва да се бори- организираната престъпност, корупцията. Трябва да се върви към демократизация на страната. На Балканите трябва по мирен начин да се работи за демократизация.



Тагове:   език,   Македонският,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2061961
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930