Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2007 15:08 - Българският елит е лишен от всякакво съзнание за обществена отговорност
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 3063 Коментари: 3 Гласове:
0



Нойе цюрхер цайтунг": Българският елит е лишен от всякакво съзнание за обществена отговорност
Статията цитира анонимен източник, според когото видни представители на старата комунистическа система все още дърпат конците задкулисно 25.10.2007

Девет месеца след влизането на България в ЕС страната все още не се е трансформирала в образцова демокрация. Случаи на корупция и сензационни убийства помрачават картината. Това пише швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг".

Статията припомня проблема с многото неразкрити поръчкови убийства у нас и цитира анонимен източник, според когото видни представители на старата комунистическа система все още дърпат конците задкулисно.

Дали тази теория е вярна, е трудно да се каже - коментира изданието и припомня, че една от фигурите, които са били добре информирани в тази връзка, бившият шеф на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев, през миналата година се е самоубил, като обстоятелствата около смъртта му така и не са били окончателно изяснени.

По-нататък в статията се обръща внимание на работата на следователи и прокурори, като мимоходом се споменава за катастрофалното състояние на съдебните разследвания по времето на бившия главен прокурор.

"Нойе цюрхер цайтунг" припомня голям брой дела, които са били съзнателно точени в продължение на години, в зависимост от хрумванията на подкупни магистрати.

Цитирана е говорителката на главния прокурор Маргарита Попова, според която от началото на годината досега са открити 28 следствия срещу прокурори, а четирима магистрати вече са били уволнени.

Още по-впечатляващи са данните за борбата срещу корупцията, коментира изданието, но обяснява, на практика официалната статистика не дава представа за качеството на водените съдебни следствия, тъй като в тях се съдържат данните и за най-дребните прегрешения.

Според швейцарския вестник независими източници атестират добра воля в действията на главния прокурор Борис Велчев. Дали обаче той ще съумее да спаси имиджа на българското правосъдие не е ясно, още повече, че това не зависи единствено от личните му усилия, се казва по-нататък в статията.

Според автора за да стане това, са нужни честни и по-добре платени магистрати, както и структурни промени в съдебната сфера.

Първото искане беше осъзнато наскоро: Висшият съдебен съвет взе решение за удвояване на заплатите на всички съдии и прокурори, които в бъдеще ще получават средно по 1500 евро на месец. Подобен доход би ги направил по-неуязвими от опитите за подкупване, смята изданието.

Според "Нойе цюрхер цайтунг" в България освен това има нужда от създаването на специален отдел на Главната прокуратура, който да се занимава само с разследването на случаи на корупция.

В Румъния имало подобен отдел, който работел с голям успех - за голямо неудоволствие на части от политическата класа, която се опитвала да саботира работата му.

В последната част на публикацията се обръща внимание на проявите на корупция, включително и на онези, които евентуално са вдъхновени от поведението на чуждестранните инвеститори.

Големите западни инвеститори могат не само в България, но и в цяла Източна Европа напълно свободно да плащат подкупи и то без да подлежат на наказание, пише вестникът и допълва, че едновременно с това правителствата на същите западни страни са трогателно ангажирани да разясняват смисъла от етични действия в условията на капитализма.

Тази противоречивост на европейските партньори разбира се не е останала скрита и за България и страната твърде добре се възползва от това, отбелязва швейцарският вестник.

Изданието цитира чуждестранен наблюдател с голям опит, който твърди, че в България се е утвърдил корумпиран елит, които всеки ден наново се убеждавал на практика, че с пари може да се купи всичко.

Българският елит, според същия източник, бил лишен от всякакво съзнание за обществена отговорност.

В тази връзка швейцарският вестник пита дали по-късното приемане на страната в ЕС всъщност е можело да помогне за отстраняването на проблемите.

Вместо отговор "Нойе цюрхер цайтунг" използва метафората за къща, изградена върху гнили основи, която всеки момент може да се срути.

В заключение вестникът пише, че членството в ЕС при всички положения може да се разглежда най-малкото като укрепителен елемент.




Гласувай:
0



1. анонимен - Посоветуйте сайт где можно посмотреть фильмы бесплатно
30.08.2011 11:26
Почему многим нравится сходствовать <a href=http://newfilmak.org/>скачать сериалы</a> без смс и без каких-либо других дополнительных процедур? Во-первых, нередко ремесло смс бывает платным, и снимаемая со счета мобильного телефона собрание в итоге оказывается совсем не маленькой. Мы же решили эту проблему, невзыскательный позволив каждому из наших пользователей <a href=http://newfilmak.org/>скачать сериалы</a> без смс, и присутствие этом совершенно представленные у нас фильмы онлайн в хорошем качестве, с отличным переводом и четким изображением – никаких бегающих пропорционально экрану теней, невразумительных любительских переводов, дергающейся картинки либо кусков без перевода, который неоднократно бывает ради других порталах, предлагающих бесплатные фильмы онлайн без регистрации. Мы заботимся о своих посетителях, предлагая им не простой <a href=http://newfilmak.org/>скачать сериалы</a> , всетаки и выбирать из обширной фильмотеки картины воеже какойнибудь смак: самые разные жанры – чрез комедии заранее ужасов и триллеров, помощью приключений прежде боевиков и детективов, помощью психологических драм перед фантастики и мистики; самые разные страны-производители – Америка, Европа, Россия; самые разные актеры – мегазвезды как исключительно начинающие принадлежащий дорога в вершине… Если вы уже определились со своими предпочтениями, то можете воспользоваться поиском и смотреть новинки онлайн именно те, которые наиболее вас заинтересовали, будто же, буде вы сами не знаете конкретно, чего именно хотите, то можно скотина <a href=http://newfilmak.org/>фильмы в хорошем качестве</a> новинки пропорционально очереди, пока, конец, что-либо вас ейей не заинтересует. Ведь подобный фильмы онлайн без регистрации и смс – это даром безнаказанно и мирской, вас ничуть не ограничивает, перед вами недостает никаких запретов и преград. Довольствоваться подобно вы и восхитительный мир полнометражного кино, в какой запрещается не влюбиться. А мы со своей стороны сделаем совершенно, чтобы вы получили самое лучшее: помогать примечать фильмы онлайн без смс, нежить фильмы онлайн без регистрации, без материальных затрат и временных задержек. Бесхитростный и конечно: самые интересные фильмы онлайн бескорыстно без смс. Присоединяйтесь ко всем, кто уже успел оценить предлагаемые нами преимущества! Выбирайте в каталоге те фильмы онлайн в хорошем качестве, которые считаете самыми интересными, приглашайте своих друзей, рассказывайте им о возможности подобный фильмы онлайн без регистрации и смс, собирайтесь весь и не пропускайте ни одной премьеры. Всетаки как в ваших руках – а наша пособничество вовек достанет максимально полной, вовек нацеленной для то, ради дать вам мочь смотреть фильмы онлайн в хорошем качестве, в самом лучшем качестве!
цитирай
2. анонимен - Как вы относитесь к стартапам?
26.09.2011 21:38
Не беспричинно давно нарвался для нераздельно небезынтересный сайт в узы, для котором нашел много интересного ради себя <a href=http://softmuzik.ru/>ноты</a>, <a href=http://softmuzik.ru/>ноты</a>, <a href=http://softmuzik.ru/>знаменитости</a>,
<a href=http://softmuzik.ru/>видео-ролики</a>, <a href=http://softmuzik.ru/>софт</a>, <a href=http://softmuzik.ru/>тексты песен</a> и щас хочу поделиться с Вами этим интересным и классным порталом. Надеюсь и вы на нем найдете массу интересного и нового дабы себя.

Модераторов просьба не отгонять занятие, написан человеком единственно, не СПАМ
цитирай
3. анонимен - Доска
17.02.2012 12:27
Классный сайт, давно искал подобный, щас сижу часто тут <a href=http://pifb.ru/>доска объявлений</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056368
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930