Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2007 11:47 - По повод изказването на доц. Огнян Аргиров за метамфетамините като изпитна задача в Пловдив
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2090 Коментари: 2 Гласове:
0



 

                                                                       ДО ДОЦЕНТ ОГНЯН АРГИРОВ

                                                                                              ПУ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” ПЛОВДИВ

 

               

                УВАЖАЕМИ ДОЦЕНТ АРГИРОВ,

 

 

Областния съвет по наркотични вещества Благоевград се обръща към Вас за да Ви поздрави за изразеното категорично мнение по повод кандидатстудентския изпит по химия в Университета в Пловдив, свързан със задача за метамфетамините.

Благодарим Ви за изразената от Вас позиция, както и за разбирането за опасността от манипулиране на нагласите на подрастващите по отношение на наркотиците. За нас има и още едно внушение в съвременното общество – мизерни са както заплатите на учителите по химия, така и на пенсионерите, които са упражнявали тази професия. Какво обаче е заплащането на химиците, които работят в нелегалните наркоцехове!? Разликата е огромна и за съжаление привлекателна. Тогава какво наистина възпитаваме в нашите деца, когато нито един от тях не е в затвора, не му е конфискувано имуществото. Тези факти оказват влияние върху поведението на индивида  и на обществото като цяло. Липсата на ценностна система провокира единствено и само  интереса към материалното облагодетелстване. Ето защо Вашата позиция е много ценна за нас и се радваме, че не сме сами в нашето трудно ежедневие в помощ на зависимите лица, семействата им и на тези, които до този момент не са опитали наркотици.

 

 

 

 

23. 07. 2007 година                                                 Председател на ОбСНВ...................

Благоевград                                                                        / д-р Т. Любенова/

 

 

 

 

 

 

 

СЛАБ (2) ЗА МЕТАМФЕТАМИНА!

 

Автор: Доц. Огнян Аргиров,ПУ “Паисий Хилендарски”

Дата на публикуване: 22.07.2007

 

1. СЛАБ (2) ЗА МЕТАМФЕТАМИНА!


 

СЛАБ (2) ЗА МЕТАМФЕТАМИНА!


Лято е и както обикновено има много вълнения около кандидатстуденските изпити. Скандални ситуации – както обикновено. Този път обаче има и нещо злокобно в пейзажа. Деканът на фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пловдив – доц. Л. Луканов, е решил да включи в кандидатстудентския изпит и задача за синтез на МЕТАМФЕТАМИН! Задачата води младежите стъпка по стъпка до получаване на “целевия продукт”. Дори тези, които не се интересуват от метамфетамин, от химичната структура на метамфетамин и от получаването на метамфетамин са принудени да напишат синтеза, ако искат да са бъдещи доктори, зъболекари или фармацевти. Метамфетаминът е един от най-опасните наркотици. Той се получава сравнително лесно от достъпни вещества. Процентът на тези, които се пристрастяват, след като са го опитали, е висок. Във всички случаи настъпва сериозно психическо и физическо деградиране на личността. Много от разпространените дроги като кокаин, морфин, марихуана се консумират основно не там, където са произведени. Не е случайно, че всички държави следят за вноса на наркотици. Граничният контрол обаче не работи за метамфетамина, защото той може да се произвежда практически навсякъде. Няма проблем  апаратурата за метамфетамин да бъде в нечие мазе, до кацата с кисело зеле например. Толкова е просто. И не е съкпо. Химията е полезна наука: лекарства, микро-чипове, пластмаси и много други продукти, които ползваме в ежедневието. Това е светлата страна. В същото време отровителството, газовите камери на нацистите, “българският чадър” също изискват познания по химия и са примери за тъмната страна на тази наука. През ХХ и ХХI век наркотиците се превърнаха в бич за човечеството, включително за българите. Тяхното получаване и пречистване е също химия – от тъмната страна. Болшинството от кандидатстудентите са непълнолетни или току що влезли в пълнолетието. Според автора на тази статия, решението да се тласкат младите хора към тъмната страна на знанието е глупаво, безотговорно и вредно! То ще повлияе и бъдещи кандидат- студенти, които ще се подготвят, решавайки задачи от предходни години. 

Целта на тази публикация е да предизвика реакция от страна на държавни структури, включително ръководството на Медицинския университет в Пловдив, граждански формации както и родителите на настоящите и бъдещи кандидатстуденти. Според автора на тази публикация обучаването на кандидатстуденти по синтез на амфетамин заслужава оценка от обществото – Слаб (2) ! Това наистина е предпоследната стъпка към наркотичния ад. Последната е да започнат лабораторни упражнения по синтеза с приетите вече студенти.

Гореизказаните мнения са лични и не ангажират Пловдивския Университет.




Гласувай:
0



1. анонимен - По повод статията и някои чиновници
11.08.2007 19:38
Същата статия на доц. Аргиров я публикувахме в списание "Коснос", http://www.kosnos.com/

Понеже са засегнати няколко човека и институции изпратих и-мейл до МОН и ректора на Медицинска академия за евентуален техен отговор или коментар. Вече повече от седмици няма никакъв отговор. Какво да коментираме?

Д-р Пламен Пенчев,
главен редактор на списание "Коснос"
цитирай
2. анонимен - Същата статия на доц. Аргиров я публикувахме в списание "Коснос", http://www.kosnos.com/
18.08.2007 13:22
Jalko za decata na Bylgarija!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2061086
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930