Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2007 12:17 - Марихуана=шизофрения
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 10425 Коментари: 19 Гласове:
0



Изследване доказа пряка връзка между употребата на канабис и шизофренията

Наркотикът предизвиква халюцинации, фантазии и загуба на контрол.

Някои проучвания доказаха, че употребата на канабис увеличава риска от шизофрения с 30%. Холандско проучване доказа, че половината от пациентите, лекувани от психични разстройства, свързани с марихуана, развиват напълно шизофрения. Наркотикът е много по-вреден, отколкото е прието да се мисл, пише в. Телеграф.

Д-р Тревър Търнър, вицепрезидент на Кралския колеж по психиатрия твърди, че душевното заболяване само по себе си може да стане причина страдащият да се обърне към наркотиците. Смяташе се, че канабисът предизвиква шизофрения в душевно лабилни хора.

 




Гласувай:
0



1. chris - ne , ti ne si normalna ..
18.07.2007 13:11
ne moje da viarvash na tova ! v nego niama nishto viarno ..
obzalagam se , che nikoga ne si pushila marihuana ..
цитирай
2. анонимен - hm
18.07.2007 15:54
Izviniavaite, ama podobni tvyrdenia sa poveche ot manipulativni. Dr.Tyrnyr dali e spomenal kak naprimer se otraziava rafiniranata zahar na bolnite ot shizofrenia? Ama zaharta ne e zabranena, nito pyk naprimer alkohola, kojto btw predizvikva dosta po-byrzo i dosta po-tejka zavisimost ot marihuanata...
цитирай
3. duhovnost - Браво на Вас !
18.07.2007 16:27
Най-сетне някой да напише нещо за истината за това колко вредна е Марихуаната(Канабиса). Само искам да добавя, че вредата дори само от една изпушена цигара е необратима, тъй като активното вещество - канабиола се свързва необратимо с мозъчните липиди и остава за винаги в организма. С всяка нова изпушена цигара уврежданията върху нервната система се задълбочават и натрупват. Така че нищо чудно, че крайният резултат е шизофрения. Освен това не бива да се забравя, че вече е доказано, че марихуаната прогресивно намалява интелекта !!! Още веднъж - поздравления за постинга!
цитирай
4. nik666 - за пореден път абсурдизми
18.07.2007 16:42
Канабинолите се синтезират по естествен път в мозъка, точно както ендорфините, допамина и кортизола. Тетрахидроканабинола няма нищо общо със спекулативните "изследвания" описани по-горе, освен това преди години имаше огромен скандал с щатите, поради щото се оказа че подобни изследвания са били преднамерено манипулирани, за да се получат резултати, каквито да се харесат на правителството.
цитирай
5. duhovnost - niki666 това което говориш са пълни ...
18.07.2007 16:50
niki666 това което говориш са пълни глупости!!! Не съществува такова нещо! Името Канабиол идва от латинското име Канабис (съответно Сатива или Индика), което означава коноп - къде в мозъка се синтезира коноп??? Добре ли си??? Май някой теб те е манипулирал за да му купуваш тревата. Аз съм медицинско лице и си служа само с факти, които са проверени от независими лица по цял свят и чиято достоверност е безспорна! Останалото за което говориш е параноя.
цитирай
6. nik666 - Дали е възможно да предоставите фотокопие на медицинската си диплома?
18.07.2007 16:58
Защото на базата на написаното от Вас съм склонен да се съмнявам в компетентността ви. А освен мен и целият холандски народ и правителство.
http://en.wikipedia.org/wiki/Anandamide
http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoids
цитирай
7. duhovnost - Странно обаче излиза, че...
18.07.2007 17:03
Целия Холандски народ и правителство здраво заобикалят науката в името на това да докажат, че са прави. Странно защо това все пак е единствената страна в света, която има подобна политика по въпроса... Аз лично бих се доверил на други изследвания проведени от достоверни лаборатории в Европа. Eто, който иска да чете подробности:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4396911.stm

На всички сериозни учени по света е ясно, че канабисът може да доведе до психози(вкл.Шизофрения).
цитирай
8. nik666 - "Науката" за която г...
18.07.2007 17:06
"Науката" за която говорите е плод на селективно търсене на манинпулативна информация. Може ли да видя въпросните изследвания, проведени в независими европейски лаборатории?
цитирай
9. duhovnost - В посочената статия е видно, че и...
18.07.2007 17:18
В посочената статия е видно, че изследванията са проведени от Швейцарска лаборатория в университета Лозана.
цитирай
10. анонимен - ъъъ,
18.07.2007 17:34
да ама там пише че изследването е показало че THC води до раздразнение и психоза. На мен ми се е случвало да получа раздразнение и психоза сутрин след кафе и две цигари сутрин на гладно. Освен това, защо не пише в какви количества е проведено изследването, сред колко хора и прочее?
цитирай
11. duhovnost - Хехе...
18.07.2007 17:39
Анонимен 10, явно нямаш и най-бегла представа какво означава термина "психоза"... Явно изобщо не си даваш сметка колко сериозни са нещата. Освен това, ами защо просто не пишеш на Би Би Си ??? Те с удоволствие ще ти пратят координатите на изследователите и лабораториите и така, ако си достатъчно любезен ще можеш лично да се сдобиеш в най-кратки срокове с резултатите от изследването. Или май не ти се занимава??
цитирай
12. nik666 - GW Pharmaceuticals, the firm gr...
18.07.2007 17:41
GW Pharmaceuticals, the firm granted a UK licence to develop cannabis-based drugs, said: "The levels of THC used in this study would not be used in our medicines.

Представям си с какво са били тъпкани експерименталните организми. Това ми напомня за броженията срещу аспартама, когато една лаборатория обявила, че "изследванията показали, че консумацията на аспартам може да доведе до нежелани отклонения и евентуално повишаване риска от рак". Като тактично пропуска да спомене, че лабораторните плъхове са били тъпкани с толкова аспартам, колкото може да стигне за цял ден в производствения цикъл на Pepsi Light. Стига с тези манипулативни статии, няма уважаващ себе си учен който да подкрепя тези измишльотини. Разбира се всички казват че в определени количества може да предизвика отклонения, но защо всички пропускат да споменат че LD50 на тетрахидроканабинола е 40000 пъти по-висока от това на алкохола (който вие - драги ми незнайковци, употребявате почти всеки ден) ?
цитирай
13. agresorr - Не четох коментарите, но искам да ...
18.07.2007 17:59
Не четох коментарите, но искам да ВИДЯ доказателството. Ама НЕ разни графики и статии.
Нищо лошо за никой не казвам. Просто лични вижадния за нещата. Не вярвам на това което пише в поста. Не мисля че някой от нас е достатъчно специалист да спори, но не вярвам че даните са правилно и коерктно представени. Нито в това което се опитват да докажат. Причини винаги мога да дам, но не и доказателства.

Поздрави и лека вечер на всички :D

П.П. Поздрави за nik666 :)
цитирай
14. анонимен - Глупости на търкалета....а и не си показахте дипломата
18.07.2007 23:13
Щото ако го говори някой,който си няма грам понятие-иди дойди-ще кажеш-не разбира човека,прочел нещо-де чел,де недочел,къде разбрал,къде не разбрал..Но вие имате титла доктор пред името си...ако не сте един от многото шарлатани скрити зад анонимността на интернет и представящи се за доктори.
Защото когато човек който е учил 6 години сипе дезинформация вече е грозно.И смешно...
За етиологията (причините за възникването) на шизофренията има много хипотези и много преки и косвени доказателства.
Основните теории са няколко но водят най-вече към
--->генетичните предпоставки на заболяването
--->автоимунна генеза
--->автоинтоксикация от продукти производни на индола и други
--->вирусна генеза
--->увреждания на мозъка още по време на вътреутробното му развитие
и други...Няма да ви ги изреждам-в учебника ви по Психиатрия ги пише-ако кажете по кой сте учили навремето-ще ви кажа и на коя страница точно...
Като ви гледам набора-вероятно жълтия учебник на проф. Темков.
В крайна сметка всички тези хипотези водят до един и същи изход на микрониво-"класическата допаминова теория" за развитие на шидзофренията на клетъчно ниво.А на макрониво-функционални увреждания около 3тия вентрикул ,substantia nigra и хипокампа
Такаам-да се върнем на етиологията на шизофренията.
Първия пристъп на шизофренията е поначало най-често в периода около началото на пубертета.Тогава се наблюдават първите т.нар. "шубове".До 17-18 години огромната част от случаите вече имат изкристализирана и чисто-оформена клинична картина.При простата и хебефренната форма това е на практика едно 90% от случаите...
При кататоннната и халюцинаторно-параноидната форма вече е преминал най-вероятно първия пристъп.
За ранния детски аутизъм,който се счита също за най-ранна форма на развитие на шизофренията-до 17-18години вече болеста е навъртяла 10 и повече години развитие и има отчетлива негативна симптоматика.
Както знаем пика на употребяемостта на марихуана не е в тия възрастови диапазони,нито дори и деца на тази възраст да употребяват марихуана-тя би имала необходимото като продължителност време за действие за увреждане на ЦНС,че да предизвика шизофрения или да катализира развитието и...
Както всеки психиатър много добре знае -дали даден човек ще заболее от шизофрения се решава още в генома на зародиша от който произлиза и по време на вътреутробното му развитие.
И след раждането-малко неща могат да повлияят върху вероятността от развитие на болестта.
Статистиките върху заболеваемостта през периода от 20-30 години са също красноречиви...
За съжаление са ми на книжен източник,но ако толкоз напирате мога като намеря скенер да го снимам книжлето...
Та безспорно употребата на марихуана след заболелите от шизофренна психоза е по-голяма отколкото сред нормалните хора...Оттам си вадите и вашите заключения ,по тертипа по който и дявола чете Евангелието...
Вместо да размахвате плашила на децата-вземете се замислете над нещо сериозно-защо 98% от шизофренно болните пушат и изпитват благоприятно влияние от никотина и също така защо голяма част от тях употребяват марихуана...
--->НО сега правим корелация-процента новозаболели от шизофрения сред групата на употребяващите марихуана е равен на прозцента заболеваемост и за останалите хора...
Всичко висшеказано,го казвам като човек,който не прокламира употрабата на дрога (и никога не съм употребявал какъвто и да е наркотик,дори и разните там треволяци).Но пък като човек,който обича истината и мрази когато някой плаши хората със капраконджо,торбалан,Карабас Барабас ли други несъществуващи чудовища и разчита на тяхното незнание за да ги впечатли и уплаши с гръмки слова щото видите ли "Марихуана=Шизофрения".
--->Както виждате аз си изигравам картите добре,точно и ясно-подкрепен с много аргументи...Както виждате съм и човек който е близо до тези неща и има доста знания в областта,които ги подкрепя с факти,а не съм поредния фен на дрогата-чул недочул нещо си...
Ще се радвам и вие да затвърдите вашата теза с факти...
цитирай
15. анонимен - шизофрения и марихуаната
15.09.2007 09:09
Съгласна съм,че употребата на марихуана не винаги води до шизофрения. Но означава ли,че така придобитото заболяване има различно лечение от класическите случаи?
цитирай
16. анонимен - 09:09 - шизофрения и марихуаната
15.09.2007 17:44
Има описани случаи и на лекари в България, при които независимо от преустановяване употребата на марихуана, шизофренията не е отзвучала. същото се отнася и за случаи при употреба на синтетика.
цитирай
17. drlubenova - neznam
19.09.2007 16:47
neznam
цитирай
18. анонимен - hi
18.02.2010 04:03
Moga da vi kaja che narkoticite pri xora koito da sa gi upotrebqvali vsekidnevno vodqt do uvrejdane na psihikata i mozaka toest shizofreniq ! Ako pu6i6 4 godini vseki den pone po 2 3 jointa naistina mnogo e vredno i mnogo mladi deca gi pu6at i e ujasno !!!
цитирай
19. анонимен - 123
19.09.2011 23:39
Здравейте,

Изпитвал съм и забавното и мрачното влияние на THC върху мозъка и смея да твърдя, че всеки сам за себе си трябва да си преценя, дали да употребява марихуана. На мен лично ми влияе доста депресиращо и на моменти дори съм получавал психотични откъси. Лично за себе си реших да започна със спорт. Първия месец бях като ударен с чук, но сега съм доста по-свеж. За тези, които употребяват, защото страдат от комплекси и искат да се отпуснат само ще им кажа да внимават, защото това е нож с две остриета. Някои хора наистина развиват шизофрения или заболяване близко до шизофренния спектър и тогава нещата за болния и за семейството стават кошмарни. С тези психотропни вещества шега не бива!

ПС: Не съм шизофреник, но отивах натам. Мой приятел е с такава диагноза (параноидна шезофрения) от вече близо 4 години и му е много трудно да се пребори с това. Трябваше ми доста време преди да осъзнае, че наистина е болен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044281
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031