Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2017 07:06 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 440 Демокрация и още
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 693 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 20:41


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 440 
Демокрация или още за управлението на обществото  / още към ескиз 341 

 image

Човекът и народът са суверените и … всичко, свързано с управлението на настоящето, на миналото, и на бъдещето им трябва задължително да защитава  техните права и интереси - нещо, което не се е случвало, никога до сега, при безбройните опити за реализирането им, но те не престават да се развиват и усъвършенстват.

1.
Специфичността на всяко управление, документирано от исторически факти, затвърждава, вечно живата, като че ли, зависимост на един човек от друг, на едно общество от друго  - винаги  по-силно, по-алчно и ненаситно.

Човечеството трябва, най-накрая, да вземе в ръцете си своето управление!Необходимо е да се намерят, по-съвършени форми на съществувалите до сега методи, норми и правила, използвани хилядолетия за неговото преотстъпено право на управление!
То трябва да намери механизмите за самоуправлението си!
Трябва да създаде оптималните си административни структури като се освободи еволюционно или революционно от всички, съществували и съществуващи, експлоатиращи го, форми!

2.
Дали, възможностите на дигиталната ера ще помогнат?
Или първо трябва да се реформира отделният човек, семейството и накрая общността, за да има добри резултати за  цялото общество?
Подобно на съществуването на отделния индивид, Обществото претърпява същите материални метаморфози и духовни превъплъщения, през неясната продължителност на своето съществуване – от раждането, до естествената смърт. Някои съществуват дълго, прекалено дълго и оставят своята лепта по време на апогея си – като българския етнос преди хилядолетия, а, след това умират, бавно и мъчително, неспособни отново, да стигнат върхове. Като етносите от Двуречието.
Други, дошли „отскоро“ сред обществото на хората – отдават приноса си днес. Като тия от Изтока и Запада на света около нас!
Приносът - като всичко, свързано с човека и управлението му, неминуемо, носи характеристиките на дарителя, носи и положителното или отрицателното си влияние, върху останалите.

Човечеството следва обикновено, закономерностите на своята еволюция, а революционните му достижения имат кратък живот - винаги, оставяйки рожденното си петно и опазвайки недостатъците, на изживяното преди! Оставя неизличимите расови белези на всички, съществували човеци. И днес, сред нас, отчетливо се виждат - наследниците на Изправения / хомо еректус/, на Работещия / хомо ергастер /, на Мислещия, модерен човек, носещ символичното мислене и изкуство!
Огледайте се! Нима, не виждате, около себе си, проплиопитека и кроманьона или неандерталеца,  а тук-там, и някой умен  homo sapiens?! От тях, едни са склонни да присвояват, биейки и борейки се със сила, защото само това могат, други – мислят, вместо тях и градят за тях!
Все пак, е необходимо, човекът да се усъвършенства по подобие на средата, в която живее, а не да потвърждава, непрекъснато, мисълта на Plautus / 251 – 184 г. пр. н. ера / Тит Макций Плавт /, на Бейкън и Хобс, взели я от него
Homo homini lupus!човек за човека е вълк!

3.
Общината трябва да бъде автономна и да се самоуправлява!
Регионът, би могъл да обхваща по-малките общини и, също - да се управлява сам! Той събира доброволно тези общини, които са му нужни и които желаят.
Общината трябва да се превърне в урбанизирана пространствена структура за самостоятелно управление на жителите си в гражданската им дейност, а Регионът – средище на федерирани, доброволно обединени, общини. Обединенията ще са динамични и би могло да се предизвикат, дори, от една, важна за всички,  задача или проблем, за чието решаване са необходими общи усилия, за да се постигнат общи ползи, заедно да се търсят средствата и пътищата към тях.
Организирането и управлението на обединенията, също ще е динамично, тъй като ще създават динамични структури, които, след реализирането на целта, могат да се кооперират в нови обединения, за други цели и неотложни задачи, в други форми на своето управленско ниво!
Динамичността на избора на Общините и Региона постепенно ще отстраняват съществуващите административни форми на централизираната държавна власт!

4.
Общините и Регионите, формирани на етническа основа, ще са сдружени на доброволни,  равнопоставени и равноправни принципи. Те ще са бъдещето на федеративното управление на всяка европейска страна, член на Европейския Съюз!
Нямат алтернатива в политическо, икономическо и културно отношение!
Предлагам на ЕС да направи първи, първите стъпки към реалното обществено управление! За пример на света, а той - ще го последва.
мп



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380831
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031