Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2020 15:07 - Проф. Чирков обясни как прониква К-19 и призна: Страх ме е, но още работя
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 13.07.2020

 

„Вирусът е много агресивен, той прониква през устата, тъй като там са белтъците, и после отива към белия дроб. Докато в носа има прегради, които не позволяват много да се отдават тези белтъци на вирусите, и затова трябва да се носят маските. Така можем доста да опазим хората. Мисля, че в някакъв момент, при вдигане на цифрата заболели, трябва отново да се въведат задължително маските.“

Това сподели проф. Александър Чирков, който също като останалите хора е притеснен от коронавируса, цитиран от 24zdrave.bg. „Е, как? Аз да не съм от желязо, и мен ме е страх, но си работя. Идвам тук, пътувам от Германия и дори мисля да взема част от семейството лятото да дойде тук, на морето във Варна“, сподели още медикът. Според проф. Чирков пандемията е създала паника у хората, но и ги е научила на човечност, повече внимание към ближния.

        image

„Много са гледните точки, които ни донесе този вирус. От една страна, ни направи някак по-меки, по-добри, от друга – вече се замисляме кого да прегръщаме, как да отдаваме енергията си, което също не е лошо“, смята кардиохирургът и допълва: „Мисля обаче, че този вирус бе изкуствено създаден. И това може много лесно да стане. Още през 70-те години знам за експерименти на учени във Франкфурт, когато работих там.

 

Затова си мисля, че всеки добър биолог или химик може да направи агресивен вирус, стига да иска. Това си е вид биологично оръжие. Отговаряли ли сте си на въпроса защо точно сега се появява този вирус? Може би иска да срине икономиките на развитите страни – Китай и САЩ например? В тази посока го мисля аз това“, сподели докторът.

      

Според Чирков, ако се говори за хубаво след вируса, то това е фактът, че вече ще изчезнат вътрешноболничните инфекции. „Така е. Ако не изцяло, то поне ще намалеят, което никак не е малко. Тъй като у нас хората, които умират по болниците, са много повече, отколкото тези, които не преживяват операции“, дава пример лекарят.

       image

Според професора сега, след като вече знаем повече за коронавируса, ще можем и да се предпазваме качествено. „Не може България, която винаги се е славила със своите дълголетници, сега да е толкова назад в тези класации. Трябва да се помисли за здравеопазването и сега е моментът това да се пренастрои.

Аз от години разправям, че здравното обучение трябва да се включи и в училищата. Както и религиозното. От първи клас децата трябва да знаят как да се предпазват от елементарни неща, как да дават първа помощ, да си помагат взаимно. Важно е и да бъдем добри християни, ако искаме да изграждаме едно цивилизовано и добро общество“, смята докторът.



www.tinyurl.com/yahj96jx



Тагове:   коронавирус,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056098
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930