Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2019 13:38 - Проклятията
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 461 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Втор. 28:15 „но ако не слушаш гласа на Господа твоя Бог, и не внимаваш да вършиш всичките Му заповеди и повеленията Му, които днес ти заповядвам, то всички тия проклетии ще дойдат на тебе и ще почиват на тебе.

В цялата тази глава Мойсей изброява проклятията - тоест негативните последици - които ще настъпят за Божия народ, ако се отклони от Неговите заповеди. Някои от тези проклятия са доста сурови - изгнание, глад, болести, смърт и т.н. В цялата история на Израел, ние всъщност виждаме много от тези проклятия, идващи върху Израел в резултат на тяхното непокорство. Това е невероятно трагична история. Израел е избран да бъде светлина за народите и да носи благословия и възстановяване в света, но отново и отново те не успяват в това призвание.

За тези от нас, които четем и Новия Завет обаче, знаем, че провалът на човека не е краят на историята. Месия Йешуа е победил греха и смъртта на кръста и е възвестил Ново творение, при което Божият народ е овластен от Светия Дух да спазва Неговите заповеди и да бъде светлина за народите. Прошка и възстановяване са на разположение на всички, които изповядват Йешуа като Господ.

Но като се върнем към нашата тема, когато четем тези проклятия във Второзаконие, човек може да бъде принуден да си зададе въпроса защо е необходимо Божиите хора да бъдат наказвани толкова остро заради непокорството си. Същият този въпрос може да бъде пренесен чак до първото проклятие за неподчинение, още в началото. Бог каза на Адам и Ева да не ядат от дървото на знанието. Ако ядат от дървото, със сигурност ще умрат. Когато Бог създаде природните и духовните закони на Вселената, защо Той позволи да има негативни последици за нашите действия? Защо Той просто не го направи така, че нищо, което правим някога, да не причини вреда или да засегне нещо? Може би тези няколко мисли ще помогнат за разбиране:

Може да си струва да обмислим алтернативата. Какъв би бил животът без последствия? Какъв би бил животът, ако наистина нямаше значение какво правим? Наистина ли си струва да живеем? Например, помислете за изневяра. Ами ако вие и съпругът / съпругата ви можете да изневерявате един на друг и това никога не би се отразило на отношенията ви? Това би направило брака ви крайно празен и безсмислен. Самата красота и особеност на брака е във факта, че това е един изключителен и мощен съюз, който е запазен, защитен и вярно поддържан. С други думи, благословиите, които идват от брака, са възможни само поради възможността за проклятия, които идват в резултат на апатия, неверност и пренебрежение. Стойности като отговорност, отчетност и дори благодарност не биха съществували в свят без негативни последици. Как човек би могъл истински да расте и да зрее без възможност да поеме отговорност, да оправя грешки или да получава прошка със смирено сърце? Нямаше да има чувство за цел или растеж - само безразличие. Ако нямаше последствия за нашия избор, добротата и моралът - като любов, саможертва и милосърдие - биха били безсмислени. Ако нямаше проклятия за правене на зло, какъв би бил смисълът да се стремим да правим добро? Нищо нямаше да има значение. Никой не би искал да живее в такъв свят.

За щастие, това не е светът, който Бог е създал. Стойности като любов, вярност, доброта и справедливост са верни. Причината да се борим срещу несправедливостта и потисничеството е, че знаем, че има значение. Причината да обичаме и живеем е, че изборът ни наистина има значение и цел. Така че, както виждаме, в благословението и проклятията има стойност. Ако не беше действителността на такива последствия, този живот просто нямаше смисъл.

Молим се да сте благословени от това учение. Запомнете, продължете да проверявате всичко.

Шабат Шалом и нека ГОСПОД да те благослови в изпълнението на цялото Слово на Бога




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67031
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031