Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2019 09:14 - Нещо невиждано се случи по улиците на Гданск и цяла Полша след зверското убийство на кмета Адамович
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 122 Коментари: 0 Гласове:
0



image 
Хиляди хора се събраха по улиците на полските градове след убийството на кмета на Гданск Павел Адамович. Те протестираха срещу насилието и езика на омразата, съобщава „Гардиън“.   В Гданск хиляди е събраха за минута мълчание пред статуята на Нептун на Дългия пазар в града, където се намира и сградата на общината. Там Адамович е работил като кмет повече от 20 години.  

Както БЛИЦ съобщи, Павел Адамович беше намушкан в гърдите многократно от криминално проявен мъж на сцената на благотворително събитие в неделя. Ден по-късно той почина в болница, въпреки усърдната работа на лекарите.  

Със сълзи на очи слово произнесе председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е родом от Гданск и който е дългогодишен приятел на кмета. „Мой скъпи Павел, ние сме тук с теб днес като твои приятели. Трябваше да чакаш толкова дълго докато се случи нещо толкова трагично, за да видиш отгоре колко много приятели имаш тук в Гданск“, обърна се той към него лично.   „Всички сме много тъжни и дълбоко наранени от това, което стана. Виждахме го как ходи на работа с костюм и куфарче, спираше и говореше с хората, искаше да е любезен с всички. Той и градът си пасваха идеално“, казва жителка на Гданск.

„Имахме такова хубаво празненство за голямата коледна благотворителна кампания, когато хората събират пари за деца и възрастни хора, това е момент, когато хората се свързват, и в следващата минута някой от тълпата се появява с нож“, казва през сълзи местен архитект.

"Такова вълнение в Гданск не сме виждали досега", коментират жители на града огромния брой хора, излезли по улиците.  27-годишният нападател е от града, имал криминално досие с тежки престъпления. Той е бил пуснат от затвора миналия месец. След като наръгал Адамович, той казал на тълпата, че обвинява неговата бивша партия „Гражданска платформа“ за това, че е бил вкаран в затвора през 2014 година.   Счита се, че Адамович е мразен от крайнодесните кръгове заради ревностната си защита на мигрантите и бежанците, както и направата на ЛГБТ общността. Засега, обаче, няма доказателства, че убийството е политически мотивирано.



www.tinyurl.com/yazngbc7



Тагове:   убийство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044892
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031