Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2018 09:14 - Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ в отговор на писмо от ОбСНВ Благоевград
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 146 Коментари: 0 Гласове:
0



image





















„На кафе” с кекс с марихуана и текила с буби

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ

Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия , излъчено на 14 ноември т.г. В него „ гостуващата готвачка” (Божана Кацарова) представи като много екзотични и ефектни кексчета по рецепта от Холандия с марихуана, а водещата (Гала ) ги похвали като много вкусни, при това в комбинация с алкохол. Авторите на сигнала  поискаха от СБЖ да изрази своето становище по случая.

Комисията по журналистическа етика на СБЖ оценява професионалната и гражданска позиция на Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тревогата на авторите на сигнала е напълно основателна. Шокиращо е, че в предаване по национална телевизия, в 11 часа преди обед, съвсем свободно се демонстрира „спейс кексче”, другото име на който е кекс с марихуана,  и водещата Гала дегустира  законово забранен в България продукт, съдържащ дрога. Фриволното поведение на водещата, която освен че се дивеше на кексчето с възклицания от типа „Колко е готино” и „Феноменално”, смайващо реши в края на предаването да  предложи и на останалите участници да опитат от продуктите на гостуващата випготвачка Божана, включително два вида алкохол –  японска ракия и текила с буби...

В изпратения до СБЖ сигнал се оглася, че рекламата на наркотичните вещества, пряка и непряка, у нас е забранена от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, чл.70, че марихуаната е в забранителния списък на посочения закон и е криминална проява по Наказателния кодекс.

От своя страна, Комисията по журналистическа етика ще добави, че атрактивно показаната  реклама на храна с наркотични вещества, които влияят негативно  на здравето и психиката на личността,  е нарушение на  клаузи от Етичния кодекс на българските медии, към който би трябвало да се придържа и  предаването „На кафе”. В него се казва:

5.3 Една публикация е “в обществен интерес” само когато:

• Е в защита на здравето, безопасността и сигурността

Комисията по журналистическа етика смята, че е  недопустимо по национален ефир открито да се демонстрира консумация на забранени субстанции и алкохол, още повече в час от деня, когато се предполага, че в зрителската аудитория има и деца, и млади хора, които са особено податливи и лесно биха се подвели от подобни медийни изпълнения. Възникват опасения, че предавания от този тип провокират нездраво любопитство у  малолетни и непълнолетни, които лекомислено биха пристъпили към  консумиране на  кулинарни изделия с марихуана.  А  нейното придобиване или държане  подлежи на строги санкции по Наказателния кодекс (чл. 354 а).

 Популяризирането на такава храна пред широка аудитория , вкл. детска, е още едно  нарушение на Етичния кодекс:

2.4. Деца (2). Няма да се възползваме от тяхната неопитност и доверчивост

България е създала  съвети по наркотични вещества – на национално и местно равнище,  приела е национална стратегия за борба с наркотиците, неправителствени организации също се ангажират с множество  прояви срещу употребата на дрога, а в национална телевизия в предаване с претенции за висок рейтинг  се рекламират „ екзотични и ефектни кексчета по рецепта от Холандия“ . Притеснително е, че продуцентите на предаването "На кафе" допуснаха точно този тип храна и напитки да демонстрират местата, на които е била Божана Кацарова. Въпреки че в  Холандия спейс кексчетата са разрешени,  дори и там не се толерира открито тяхната консумация, а местата, където се продават, са специално обособени. У нас законите са други. В медиите непрекъснато, почти ежедневно,  се съобщават за рестрикции и наказания за злоупотребили с дрога  (включително с марихуана) и алкохол. Ще цитираме само едно заглавие, но и то е показателно: „Само в БЛИЦ: Хванат с 1 грам марихуана лежи вече 5 месеца в ареста...”

Нека бъдем по-отговорни, по-умни и по-малко бъбриви, когато  досягаме  една толкова деликатна и сериозна тема.

Очакваме по казуса и позицията на СЕМ.

 

Комисия по журналистическа етика на СБЖ

Председател: Мария Нецова

Членове: Златка Михайлова

Жени Монева

Иван Тодоров


 www.tinyurl.com/y9zhft4v



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044723
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031