Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2018 11:43 - КОГАТО ЕВРОПА Е ХОДЕЛА ПРАВА ПОД МАСАТА, БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ИМПЕРИЯ!
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

 

България е дала писменост на цяла източна Европа. Столицата ни Плиска е била по - голяма от столиците на източната Римска империя - Константинопол и столицата на Франкската империя - Аахен! По това време тези две държави и нашата държава са били най - големите и могъщи свръх държави в Европа и света. През 717-718 г. българският владетел Тервел син на Аспарух и внук на Кубрат спасява цяла Европа от арабското нашествие, като унищожава 200 000 - ната войска на Арабския Халифат! Ако не беше България, Европа такава каквато я познаваме днес нямаше никога да просъществува!!!

България е единствената държава на Балканите и една от едва 30 - те държави изпратила човек в космоса и то не един, а цели двама. България е една от трите държави, които произвеждат космическа храна, заедно със Сащ и Русия. Реактивните двигатели за модула орел с който американците кацат на Луната са измислени от българина Иван Ночев. Българската песен „Излел е Дельо хайдутин” е на борда на космическия апарат Вояджър. През 2017 година пратихме поредният си сателит в космоса. Има не един или два астероиди открити от българи и кръстени с български имена... Българи са изобретили и открили едни от най - важните неща, които човечеството някога е познавало: компютъра (Джон Атанасов), ваксината срещу туберкулоза (Стамен Григоров), фотоелектретното състояние на веществата, което е в основата на фотокопирната техника, рентгеновите дозиметри и спътниковите снимки (Георги Наджаков); първият електронен ръчен часовник (Петър Петров), въздушната възглавница (Асен Йорданов), хапчето против бременност (Карл Джераси), шестият сърдечен тон (професор Иван Митев).
Най-силният човек в света за 19-ти век, европейски и световен шампион по борба е българинът Никола Петров.
Българинът Йордан Йовчев е единственият в света, който е участвал на 6 олимпиади.

Най-старото технологично обработено злато в света е открито край Варна.
Най-старият все още населен град в Европа е Пловдив. Първото военно летище в света е край Свиленград. Най-голямата статуя на Богородица с младенеца в света се намира в Хасково. Най-старият действащ манастир в Европа е Златноливаденският манастир „Свети Атанасий”. Вторият киносалон в Европа е открит в София, също така столицата ни е един от първите европейски градове с електрифицирана трамвайна мрежа. На второ място сме по брой на минерални извори в Европа, като най - горещият на континента се намира в Сапарева баня, първият ВЕЦ на Балканите е открит в България, 
първият и единствен АЕЦ на Балканите също се намира в България, първият природен парк на Балканския полуостров е Витоша, най-високата камбанария на Балканите в Брацигово, а най-високата часовникова кула в Ботевград, най-старият лифт на Балканите е Драгалевският, най-дългата ски писта на Балканите също е в България, единственото в света зелено сирене, което е едно от трите плесенни сирена в Европа е българското сирене Черни Вит (Кой казва, че нашата кухня не е оригинална?).

Сега в България се строят най - големият исторически парк в света, в село Неофит Рилски, край Варна, най-високият небостъргач на Балканския полуостров (скай форт) в София....



www.tinyurl.com/yathldur



Тагове:   българия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2060534
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930