Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2018 12:18 - Как в САЩ се създаде смъртоносна зависимост към болкоуспокояващи
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

 

Границата между доброто и злото е опасно размита с появата на на американския пазар на болкоуспокояващото лекарство "OxyContin" през 1996 г.

Негов производител бе фармацевтичната компания „Purdue”. Според техните платени експерти лекарството било безопасно и предлагало 12 часа тотално облекчаване от болка. Благодарение на агресивна рекламна кампания в следващите няколко години „OxyContin” се превърна в едно то най-продаваните лекарства в САЩ.

Компанията натрупа доходи от 31 млрд. долара, се посочва в репортаж на bTV. Това, което фирмата удобно пропусна да спомене е, че зад името на тяхното болкоуспокояващо всъщност се крие опасният наркотик „Oxycodone”. Той е почти два пъти по-потентен от морфина и води до неизбежното пристрастяване.
        Границата между доброто и злото е опасно размита с появата на на американския пазар на болкоуспокояващото лекарство "OxyContin" през 1996 г. Негов производител бе фармацевтичната компания „Purdue”. Според техните платени експерти лекарството било безопасно и предлагало 12 часа тотално облекчаване от болка. 

Благодарение на агресивна рекламна кампания в следващите няколко години „OxyContin” се превърна в едно то най-продаваните лекарства в САЩ. Компанията натрупа доходи от 31 млрд. долара, се посочва в репортаж на bTV. Това, което фирмата удобно пропусна да спомене е, че зад името на тяхното болкоуспокояващо всъщност се крие опасният наркотик „Oxycodone”. Той е почти два пъти по-потентен от морфина и води до неизбежното пристрастяване. Седмична прогноза за времето за 28 май - 3 юни Началото на новата седмица ще зарадва със слънчево време. Над цялата страна ще има незначителна до променлива облачност. Минималните те... Прочети повече Но „OxyContin” беше само началото, той просто отвори вратата и в последните 20 г. цяла поредица опасни аналгетици наводниха американския пазар, превърнаха хиляди хора в човешки развалини, опиха стотици хиляди, и доведоха страната до безпрецедентна опиоидна криза.
            В момента ситуацията е катастрофална. След като пациентът вече е пристрастен, той е готов на всичко, за да си набави лекарството, тъй като абстиненцията е ужасяваща. Когато не може да се сдобие с лекарска рецепта, човек се втурва да търси заместители на черния пазар. В повечето случаи това е хероинът, който има същото въздействие, но е далеч по-евтин и леснодостъпен на улицата.
В момента 80% от пристрастените към хероин твърдят, че кошмарът им е започнал с употребата на болкоуспокояващи по предписание. Когато усетиха, че болката може да бъде монетизирана, големите фармацевтични компании се хвърлиха да произвеждат наркоактивни медикаменти. Личните лекари бяха важна част от зловещото уравнение. Фармацевтичните концерни ги обсипаха с финансови бонуси и скъпи екскурзии и те започнаха да предписват наркотични вещества за всякакъв вид болка, но най-опасното от тях се нарича „Fentanyl”. Той е най-чудовищният масов убиец в историята на САЩ, той е синтетичен медикамент и е почти 50 пъти по-силен от хероина. Десетки хиляди хора в САЩ биват убити всяка година то свръхдози фентанил. Буквално няколко песъчинки фентанилен прах са достатъчни, за да ви убият.
В самото начало този опиоид беше създаден с една единствена цел – да облекчи страданието на хора, които са в жестока агония на прага на смъртта, но в последните години личните лекари започнаха да го предписват за всичко – за следоперативни болки, спортни контузии, болки в кръста, болки в коляното, хронични болки. Фентанилът се появи на аптечния пазар в най-различни и неочаквани форми – хапчета, инжекции, трансдермални лепенки и дори фентанилни близалки с вкус на ягода. Пристрастяването е почти моментално и неконтролируемо. Фентанилът има мълниеносен достъп опиоидните рецептори в нервните клетки на мозъка. Въздействието му върху секрецията на допамин и серотонин е масивно, но това, което го прави особено опасен, е фактът, че потиска радикално дихателната дейност. Вдишванията и издишванията намаляват и стават все по-плитки, в повечето случаи смъртта настъпва в следствие на хипоксия.

www.tinyurl.com/ybtgc3vd




 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044087
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031