Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2018 17:01 - Прокурор Гешев: Иванчева искала 1,1 млн. евро, договорила 500 хил. евро подкуп
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image
Ръководителят на Специализираната прокуратура разказа подробно как е станало предаването на подкупа и задържането на Иванчева и посредника

Три лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за подкуп в особено големи размери, особено тежък случай,съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция по повод ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева. Това са кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кметът и бивш кмет на района, който е бил посредник за получаването на подкупа.

Тримата са задържани за 24 часа по Закона за МВР. Наказанието за това престъпление е от 10 до 30 години, конфискация на част или на цялото имущество, лишаване от права, каза Гешев и уточни, че това е работно обвинение, в рамките на досъдебното производство са възможни и други обвинения, включително и организирана престъпна група и пране на пари.

Целият подкуп е бил 500 хил. евро,

каза прокурор Гешев. "Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро", каза прокурорът и обясни, че след преговори сумата е свалена на половин милион евро.

В колата, в която е била Иванчева, при ареста са намерени 56 000 евро, белязани пари,

посочи Гешев, а остатъкът до 70 000, колкото била първоначалната вноска, били в посредника. По ръцете на Иванчева и заместничката й имало от веществото, с което парите били белязани.

Ръководителят на спецпрокуратурата обясни, че Иванчева е стояла с белезници толкова часове, за да не изтрие маркировката, с която са били белязани парите. Той отхвърли твърденията, че не са били допуснати адвокати до задържаните, те са дошли и са се подписали в протоколите.

„Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та“, посочи той.

Гешев не посочи име, но уточни, че изнудваното лице, от което трябвало да бъде получен подкупът, е строителен предприемач.

"Човекът осигурява сумата от 70 000 евро, защото искал да съдейства на държавата, хранил стотици работници, държавата му пречи, определени нейни представители пречат съзнателно, за да могат те да се чувстват добре финансово. Човекът съдейства, това е повод на гордост, това показва, че има хора, които помагат на държавата. След това чакахме получаване на сумата 20 дни. От около 20 дни голяма част от нашите служители не са се прибирали в домовете си, говоря за организация, която включва над 100 души", разказа прокурор Гешев.

Определяни били няколко срещи за предаване на подкупа, които не са се случили по различни причини. За вторник била определена среща между кметицата, зам. кмета на "Младост", посредник – бивш кмет на района, и изнудвания предприемач.

"Не се срещнаха всичките, но кметицата определи срещата къде ще бъде – в центъра на София. Отначало парите трябваше да се предадат срещу ВИАЗ в заведение, но беше преценено, че там много хора от общината циркулират. Посредникът се свърза с кметицата и зам .-кметицата на кафето на „Кристал”, пиха кафе два часа – взеха си парите, посредникът си взе 14 000 евро от тези 70 000 евро, която е неговата част,  разделиха се и тръгнаха в различни посоки. Парите ги е взела зам.-кметицата и тръгват към служебната си кола. Другият човек тръгва към изнудваното лице. Ние задържаме посредника и се предприемат действия по спиране колата на кметицата, че не знаем како ще се случи с парите. В момента, в който я настигнахме, нашият екип, колегите от КОНПИ, чакаха следователи, групите КОБРА за задържане и тя беше спряна. Посредникът беше задържан в градинката на Кристал. В него бяха намерени 14 000 евро, описани по номера", разказа Гешев.

Той отбеляза, че всички по веригата, взели участие в престъпната схема на кметицата са "светнали като коледна елха".

В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване,

каза още ръководителят на Специализираната прокуратура.

Производството е образувано през февруари месец,

като проверката е извършвана още от началото на декември - за търговия с влияние, на по-късен етап са събрани доказателства.

"Производството касае множество сигнали по отношение на неправомерни действия в община Младост, в частност за действията на кмета на Младост. Колегите от комисията за противодействие на корупцията събраха информация за още едно лице, което е строителен предприемач, извършващ действия на територията на Младост. Човек, който дълго време е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета, и поведението на някои наши характерни български особености, в насока, че не възприема начини за разрешаване на проблема с пари под масата", каза Гешев.

Той обясни, че изнудваният се е свързал с органите на реда.

"Това, което той обясни не беше новост за нас. Имаме множество сигнали и от обикновени граждани за подхода в тази община, а начинът на подхода е обикновен метод на натиск, маскиран с добрите намерения за лоши порочни практики във връзка със строежите в определения район", каза прокурорът.

Той обясни, че методът на кметската администрация в "Младост" бил да се бавят преписки, като се твърди, че са загубени и срещу това се иска нещо.

"Имаше намеци, че се искат пари, но голяма част от хората предпочитаха да не го заявяват писмено, на други е казвано, че за да им се придвижат преписките, трябва да извършат определени облагородяващи в кв. "Младост" действия. До момента, в който не ги извършат тези действия, не им се придвижват документите. Продължават да се искат още допълнителни неща от тях. Стигало се е до там, че се спират инвеститори клас А дори, които не могат да осъществят напълни законно работата си. Това за мен е изнудване, този термин е употребен и от главния архитект на София. Това е стандартен подход в тази община. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки", каза Гешев.

По време на пресконференцията пред съдебната палата имаше протест в защита на Иванчева.

www.tinyurl.com/yalss7w5

 



Тагове:   подкуп,   софия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055589
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930