Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2018 10:37 - Сигурността в София - наркотиците в училище се увеличават, най-много коли се крадат в центъра
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 

       

Сигурността в София се превърна в основна тема на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). От СДВР изнесоха специален доклад пред СОС, според който имало намаление на престъпността по всички параметри, само не и на палежите и престъпления, свързани с наркотични вещества, където проблем е специално разпространението на наркотици, особено в училищата. Основен проблем си остават кражбите, които представляват почти 60% от всички престъпления – от жилища, на автомобили и т.н., като обаче те намалели с 5% през 2016 и разкриваемостта скочила с 1%. През 2017 година намалели кражбите на автомобили – с 497 по-малко откраднати коли спрямо 2016 година, като най-много се крадат коли в центъра, след това идва Студентски град. Имало и 25% по-малко телефонни измами на територията на София, като обаче нямало голям ефект от предупрежденията към гражданите – затова в СДВР вече има специален отдел, който се занимава с това. Имало сериозно увеличение на т.нар. престъпления срещу кредитори, които са се удвоили. Беше представена и статистика на "пътно-транспортния травматизъм", според която през миналата година в София нямало нито един фатален инцидент с дете в столицата. Имало и почти 300 фалшиви сигнала за пожар.

Специално за разпространението на наркотици беше зададен въпрос от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. Директорът на СДВР Ивайло Иванов отговори, че била "много сложна" структурата на наркоразпространението. Като конкретни мерки, които Иванов взел, беше посочено ежедневно посещение от страна на полицаи в училищата, следене на криминалния контингент, извършване на беседи. Освен това, Иванов подчерта, че престъпността в ромските квартали не е висока, била висока в граничните квартали, защото ромите "не крадат от своите". Директорът на СДВР видя и по отношение на агресията на пътя, че за това не може да е виновна само полицията - виновно било възпитанието на гражданите, както и "всички вие и ние", като не стана ясно дали Иванов визира работата на политиците. Полицай номер 1 на София каза и, че няма как СДВР да реагира, когато няма сигнали, визирайки как в Мало Бучино имало много кражби, но всъщност не се подавали сигнали в полицията. Иванов беше категоричен, че няма подминати сигнали и че имало мобилни групи, действащи с районните власти в рамките на Столична община.
Прочети повече Проблемите на сигурността не са приоритет на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова. Това считат общинските съветници от БСП София, като тяхната позиция беше изчетена от общинския съветник Николай Николов. Именно тази тема се превърна в първа тема на днешното заседание на Столичния общински съвет, като Фандъкова изнесе пространен доклад, с който да опровергае обвиненията. Според БСП, съгласно стратегията всяка година за тези дейности Столична община (СО) би трябвало да заделя по около 13 млн. лева годишно, след като за периода 2014 – 2020 година са предвидени общо 80 млн. лева. БСП обаче твърди, че фактите били други - например за 2017 година средствата са малко над 8 млн. лева, а за 2018 година - около 10 млн. лева, от които 2,1 млн. са похарчени за НДК още декември/януари. "Според кмета на Столична община Йорднка Фандъкова, все още над 20% от детските градини и училищата нямат видеонаблюдение на външния периметър. Според нашите експерти процентът на неизпълнение е по-висок. Освен това, в част от градините и училищата видеонаблюдението се нуждае от сериозно подобряване", казват от БСП. По тази точка имаше спор - защо на ниво комисия нямало представяне на направени разчети. Другата основна забележка на червените касаеше броят на престъпленията. Според БСП звучало "странно", че има отчетен спад от страна на СДВР на регистрираните престъпления с близо 4%. БСП твърди, че на база данни от неправителствени организации, чиито имена социалистите не уточняват, близо 30% от престъпленията на територията на София не се регистрират в СДВР. За 2016 година в София са регистрирани от полицията 21 976 престъпления и столицата е на второ място сред големите градове в страната след Бургас.

Отделно, БСП твърди и, че в СДВР има липса на 700 – 800 души. Откакто съм директор, близо 300-400 души са назначени, но има и текучество, отговори директорът на СДВР Ивайло Иванов, който каза, че през миналата година са уволнени 12 души по дисциплинарни причини. Винаги ще има недокомплект, добави той Червените обвиняват Фандъкова и, че чрез Общинска полиция се източват средства, което беше определено като "несериозно" от общински съветници от ГЕРБ. Реално отговорът на Фандъкова беше пространен, с изброяване на всички взети комплексни мерки, а от него стана ясно, че все още тече работата по проект за нова Наредба за обществения ред в София, като кметицата специално благодари за усилията и напомни, че трябва да има законови текстове, за да не се спъва работата на съответните органи. Припомняме, че за тази нова наредба се разшумя в началото на октомври миналата година, когато се появи проект за този административен акт, в който беше упоменато, че хората, пиещи алкохол в паркове и улици, ще бъдат глобявани с между 100 и 300 лева. Точно това се превърна в основен медиен акцент в новините относно наредбата.

www.tinyurl.com/y8rk4rgt



Тагове:   престъпност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2065063
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930