Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2017 11:02 - Италианският прокурор Никола Гратери: Калабрийската мафия инвестира милиони в България
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 264 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 8.11.2017

Споделете !                 0

Никола Гратери е водещ прокурор на Италия, прочул се в борбата с калабрийската ндрангета – една от най-богатите и мощни мафии в света. Той дойде у нас, за да представи книгата си "Бялото злато"** – най-новото разследване за пътя на кокаина от Колумбия и Перу през Аржентина, Бразилия, САЩ, Австралия, Германия, Италия, Англия, България и други европейски държави. Негов съавтор е професор Антонио Никасо – учен от световна величина, експерт в областта на организираната престъпност.

- Г-н Гратери, кое кара влиятелен прокурор като вас да напусне кабинета си и заедно с един университетски професор да обикаля света по маршрутите на кокаиновата мафия?

- Аз следя кокаиновата мафия от 30 години и давам всичко от себе си за тази работа. Тя ми налага да се срещам с магистрати и полицаи по цялото земно кълбо, защото наркопазарите са навсякъде. Важно е личното ми познанство с колегите, за да получа информация. И е важно също така да се обясни на повече хора колко значимо е всяко разследване за кокаина, който размеква мозъка на младите, унищожава усмивките, разбива икономиката, съсипва съдби. С парите от него не се купуват само хотели, ресторанти и пицарии, а и медии, с които се влияе на общественото мнение в името на мафиотски интереси. И професор Никасо мисли така. Ние с него сме заедно от деца. Живеехме в две близки градчета в Италия, запознахме се едно лято, играхме като момчета заедно, пораснахме и открихме, че имаме едно общо желание – да има справедливост, получено в наследство от морала на нашите родители. Реализирахме се в различни професии, всеки научи по своя начин много неща за мафията и за моторите й във властта. Решихме да напишем в книги това, което знаем, за да привлечем съмишленици в борбата с престъпността и корупцията.

- Трудно ми е да повярвам, г-н Гратели, че сте действащ прокурор и то на висок пост. У нас едва ли би напреднал в кариерата магистрат, който пише книги, за да обяснява, че моторът на мафията е в държавната власт.

- Аз в моя живот се ползвам от една голяма привилегия – да не се продавам никому на никаква цена. От същата привилегия се ползва и професор Никасо. Ние сме свободни хора. Въпреки това, че на професора му се налага заради сигурността си, да се пресели в Канада. И въпреки, че аз живея над 30 години под полицейска закрила и дори за да отида в тоалетната понякога, трябва да говоря с охраната. Свободен съм, защото никога не съм приел подарък или пост от политик. И никога не съм поискал нищо за себе си от държавните ръководители. В противен случай щях да съм зависим и нямаше да мога да напиша заедно с професор Никасо 11 честни книги. Някои колеги проповядват, че мълчанието е част от професията. Те крият информация и се пазят от журналисти. Значи нещо се страхуват. Аз не се страхувам, тъй като няма какво да крия.

- Признайте, че тези ваши колеги ви гледат накриво.

- Има и завист. Но аз се усмихвам.

- А защо се налага да ви пази полиция?

- Преди десетилетия, когато започнах да разследвам ндрагетата, арестувах няколко общински съветници. Тогава стреляха по къщата на моята годеница, обадиха й се и й казаха да не се жени за мен, защото ще бъде под венчило с мъртвец. После подготвиха за мен атентат с взрив. И до момента обаче съм жив. Гледам да внимавам как се движа. Не ходя на кино от 30 години. В Калабрия дори не влизам в ресторант. Животът ми е доста ограничен, но пък така не давам възможност на мафията да се отърве от мен.

- В книгата си показвате как наркобизнесът обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. В кои държави той е най-безнаказан?

- Наркотрафикът и корупцията са едно и също лице на медала. От корупцията идва тази безнаказаност, за която питате.

Проф. Никасо: Невъзможно е да се мисли за наркотрафик без да се мисли и за корупцията във властта. От нея идва недоверието в институциите – това, което наблюдаваме при вас в България. Тук липсва доверие в прокуратурата, от което следва и липса на смелост у полицията да се бори с трафика, както и желание у хората да помагат в тази борба. Това обяснява защо ндрангетата се е обърнала към България като страна, в която да инвестира своите капитали.

- Калабрийската ндрангета инвестира в България? 

- Това става ясно от разговори, записани със специални разузнавателни средство в разследвания за наркотрафик. От един такъв разговор се разбира например, че едно мафиотско семейство иска да построи огромен хотел на вашето Черноморие и инвестира 160 млн. евро.

Проф. Никасо: България е привлекателна за ндрагетата по две причини. Първо, у вас данъците са много ниски. Като открие тук фирма, мафиотското семейство плаща само 10 % данъци. Второ, у вас има силни организирани престъпни групи. Те правят от България идеална страна за мафията – за трафика на кокаин благодарение на варненското пристанище и за трафика на хероин благодарение на близостта ви до Афганистан. Консумацията на тези наркотици у вас е слаба, имате най-много 25 000 консуматори. Но нивото на българските престъпни групи расте благодарение на новите технологии. В момента поне 6 мафиотски семейства имат отношения с български престъпни групи – за наркотици и пране на пари.

- Така ли е, прокурор Гратели?

- Да. От 2005 г. насам много от разследванията в Италия изкараха наяве отношенията между ндрагетатата и България. Интересите на ндрангетата се простират и в Полша, Хърватия, Украйна. Организациите, които работят с нея, се възползват от либерализирането на визовия режим и Шенген. За да изнесат дрогата, местните криминални групи се възползват от екипажи на кораби.

- Преди време нашият кораб " Свети Николай" бе заловен с 3 тона кокаин на борда. Екипъжът бил нает уж да вози захар от Латинска Америка за Испания... А чували ли сте вие за Брендо, Кокаиновия крал?

- Да. Българинът Евелин Банев – Брендо от операцията "Маня Карта". Той получи 20 г. присъда от италианския апелативен съд, но Върховният съд в Рим върна делото за ново разглеждане.

Проф. Никасо: Брендо е интересен персонаж. Има странни връзки с наркотрафиканти, осъдени след две операциии, в които са хванати 6 тона кокаин. Свързан е с едно мафиотско семейство Делоко от Розано, близо до Торино...Но тъй като ние с прокурор Гратели се храним от културата на правото, а не от съмненията, не можем да ви кажем много за него. След като тази година неговата присъда беше анулирана, той вече за италианското правосъдие не е лице от криминалния контингент. И в България е бил оправдан по друго дело ( за пране на пари от наркотрафик – б.а. ) Когато беше в Италия, по време на процеса за наркотрафика той получи ясен знак за мълчание - отвлякоха дъщеря му. Вероятно ще има нов процес срещу него в Италия.

- Съдията Клаудио Диза, който върна делото за Брендо пише, че обвинението срещу него се базира на подслушани разговори, но в тях се говори не за Евелин Банев, а за Дядото.

- Е, да. Но какъв интерес имат трафикантите да говорят за дядото на Брендо? Когато ги подслушват, те не казват "Донеси ми 30 кг кокаин", а "Донеси ми 30 пижами".

- В българското правосъдие на подслушването не се дава много вяра. Само по себе си то не се приема от съда като доказателство.

- За италианското правосъдие записите са изключително важни. За нас казаното от човека, който сме записали, е по-важно дори от думите на някой, който съдейства на правосъдието и разказва за мафията с едно наум, че ще облекчи собствената си наказателна отговорност, ако е услужлив. Случаят с Брендо е по-особен. Той самият не е записан. Говорят за него, но неговият глас го няма. Това е доказателство от типа "чух да казват", затова съдията не му дава вяра. Един добър магистрат, след като чуе да се говори за Брендо, би трябвало да се постарае да запише и него преди да внесе обвинението.

- В България неведнъж се появяват скандални записи със задкулисни договорки на хора с власт. Герои в тях са премиерът, шефът на митниците, прокурори, министри, съдийки. Това, което се чува, е възмутително, но не стига по-далеч от клюката. Казва се "записът е манипулиран" и край! Не се търси отговорност от записаните за търговия с влияние или корупция.

- Това е грешка. Какво значение има, че някой казва "записът е манипулиран"? Записите в днешно време се правят с компютър, а не като едно време на лента. Те не могат да бъдат манипулирани без да останат следи. Аз от моя компютър мога да запиша и проследя 500-600 души. Ако монтирам нещо върху техните гласове след това, ще оставя следа. Ако прехвърля един запис на флашка и ви я дам сега да я разпространите, някой специалист след това ще ме засече до секунда. От намесата в записите винаги остава нещо като личен отпечатък. Така че някаква възможна намеса не е извинение. Не му вярвайте и не го приемайте.

- Кои са най-новите успехи на Италия в борбата с мафията?

- Преди два дни беше осъден на 30 години Панунци Роберто, най-големият брокер на ндрангетата. Не беше лесно. Преди 5 години го арестувахме в Испания със сина му и зет му, но той си издейства домашен арест заради здравето, оперира се в една клиника и оттам успя да избяга. Преди година го арестувахме пак на границата между Венецуела и Колумбия. Направихме разследване с помощта на финансова полиция и с експерти по наркотиците, докарахме го в Италия и поискахме докато трае разследването да бъде поставен в следствен изолатор. И ето, завчера го пратихме в затвора с присъда за 30 зими и лета.

- Той не се ли опита да ви купи, честно казано?

- Нали ви казах, че нямам цена.

- А как изобщо в Италия се справяте с корупцията във властта?

- Казват, че Италия е страна на мафията и корупцията, но то не е защото в нея има най-много мафиоти и корумпирани, а защото има истинска прокуратура и полиция, която ги вади на светло за да се видят. В други държави като вашата няма разследвания за обвързаността между политиците и мафията и затова наивни хора вярват, че такава обвързаност няма. Ето, в Италия Марчело де Лутри, дясната ръка на Берлускони и един от основателите на неговата партия Форца Италия е с присъда за връзки с мафията. Джулио Андреоти, който около 7 пъти бе наш премиер, е със същото обвинение. Вярно, че делото е прекратено по давност, но важното е, че съдът потвърждава - преди 1998 г. той е имал много контакти с мафиоти. В Италия сицилианската мафия е създадена от висшестоящата политическа класа. По това тя се различава от другите мафиотски групи, който са се родили и после са се обвързали със силни фигури във властта. Мафията е немислима без политическите сили.

Проф. Никасо: Магистратите в Италия са силни и независими. Политическата класа не успява да ги контролира. Има отделни магистрати, които си позволяват близост с нечисти политици. Но те са малко. Магистратурата е здраво тяло, а италианската полиция е от най-добрите в света. Затова в затворите у нас има много областни управители, сенатори, депутати, съдии, полицаи, адвокати, които са злоупотребили с власт.

- Знаете сигурно, че България търпи критики от еврокомисията за липсата на осъдени високопоставени бандити и политици. Дайте съвет на българските си колеги, г-н Гратери, как да бъдат по-успешни?

- За да успеят българските магистрати, трябва да се променят правилата на играта. Това може да направи само политическата класа. Съветът ми към колегите е да бъдат по-смели и да се заобиколят с честни хора, ако искат да постигнат нещо в днешното положение. Трябва да е честен и полицаят, на който възлагат задачи, и секретарката, която им прави фотокопия на делата. Да не изтича от прокуратурата информация – това е първото условие за успешната работа.

 

http://legalworld.bg/49270.italianskiiat-prokuror-nikola-grateri-kalabrijskata-mafiia-investira-milioni-v-bylgariia*.html?fb_action_ids=1576200119349275&fb_action_types=og.comments



Тагове:   Никола Гратери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057416
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930