Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2017 14:43 - Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова и ирландският посланик Н.Пр. Майкъл Форбс наградиха отличени журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиц
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2017 14:45


 image За десета поредна година на 02.11.2017г. в Благоевград наградиха на тържествена церемония отличени журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“. Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците” се организира в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. Той стартира за първи път през 2007 година с подкрепата на община Благоевград и посолството на Ирландия в България, по идея на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград. Чрез конкурса се почита паметта на всички журналисти, които са загинали, защитавайки обществено значими каузи. Kонкурса за журналисти в памет на Вероника Герин  „Сърце и слово срещу наркотиците”  цели подкрепа и популяризиране работата на журналистите, които системно и адекватно, с изразена гражданска позиция, отразяват проблемите свързани с наркотиците, представянето им, както и на Вероника Герин, като положителен пример в дейностите по превенция на наркоманиите на учениците.

      Церемонията, която се състоя в зала „22 септември“, е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин- една от най- видните личности, изправяла се срещу корупцията и разпространяването на наркотиците. От името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, и от свое име, заместник- кметът Христина Шопова поздрави журналистите, които следват нейния пример.

       „Пред подвига на една велика жена като Герин, всички думи са много малки, особено пред аудиторията, която стоя- представителите на медиите, журналисти, които сте избрали не лекия път. Не лекия път, защо? Защото да пишеш за грозната страна на живота, никак не  е лесно. По- забавно е да пишеш за поредното пътуване на някоя ВИП звезда. Когато пишете или правите репортаж,  или интервю за тези бичове на съвремието, много по –лесно е някой да обърне страницата, да превключи канала или да промени сайта. Сигурна съм, че всеки един от Вас, който се е занимавал с тези проблеми, е получавал и заплахи, и нареждане да не излизат материали и затова Ви благодаря, че сте смели в днешно време, което е много трудно и Вие го знаете. Защото, когато институциите работят, много е важно да има медии, които отразяват истината, а тя не винаги е приятна. И тук Ви благодаря не само като заместник- кмет, но и като майка на подрастващо дете. Защото да се правиш, че няма проблем, не означава, че няма проблем. И ние го знаем. Този проблем вече не е малък. И ако времето на разказването, на обясняването какво са наркотиците, какви опасности могат да причинят на човека, ако ги употребява, вече го минахме. Време е за пропаганда и то на високо ниво, защото Вие знаете колко човешки съдби си отиват безвъзвратно, колко майки плачат ежедневно от този проблем. Така че, говорейки за тази жена, която почитаме днес, няма как само да запазим минута мълчание и да склоним глава, да се преклоним пред смелостта и искам да благодаря, че този конкурс се провежда за 10 година в Благоевград и подвигът на тази жена, е извън пределите на Ирландия, защото е достоен пример за цял свят. Много говорим за това, как трябва да сме обединени, но истината е, че трудно го правим. И затова пожелавам институции, медии, образование, общество, всички да работят в една посока, защото отсреща противникът е доста голям, силен и не трябва да го подценяваме. Благодаря Ви, че сте смели в това смутно,днешно време! Всеки номиниран заслужава тази награда“, каза в приветствието си заместник- кметът Христина Шопова и благодари специално на д-р Теменужда Любенова и нейния екип, че вече 10 години отстояват, работят и надграждат конкурса в памет на Вероника Герин „Сърце и слово срещу наркотиците”.

 

image

  Преди да бъдат отличени, представителите на национални и местни медии,  бяха поздравени и от ирландския посланик Н.Пр. Майкъл Форбс.

 

image

               На официалната церемония по награждаването присъстваха още заместник- кметовете на Благоевград инж. Емилия Тунева и Иво Николов, началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов, заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов представители на духовенството, съдебната и изпълнителната власт, журналисти, граждани.

        По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка Вероника Герин, посветила делото си на борбата с наркотиците. Специален поздрав към присъстващите гости отправи Ансамбъл „Пирин“.  Малко преди самото началото на 10 церемония „Сърце и слово срещу наркотиците“, заместник- кметът на Благоевград Христина Шопова се срещна с Н.Пр. посланика на Ирландия Майкъл Форбс и  Главния секретар на ECAD Ерик Лейонмарк, с които начертаха бъдещи взаимодействия и събития с цел превенция разпространението и употребата на наркотиците, както и трафика на хора.

В РАЗДЕЛ "ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ":

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

ECAD  (Европейски градове  срещу наркотиците) – сайта им ecad.net - за цялостната работа и борба срещу наркотиците.

image 

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

  1. Тихомир Игнатов – БНТ - „По света и у нас“  - за материалa му от 24.04.2016 г. в Репортерски поглед : „Сянката на наркотиците“.
  2. Мариета Димитрова - Blagoevgrad-news -  за статиите „Наркотиците-как да предпазим децата си от тях?“ и „Жената „търгуваща“ с живота на десетки деца почина. Най-възрастната наркодилърка в Благоевград – Зина е умряла.“
  3. Blagoevgrad-news - за предаванетo „Наркотиците - илюзии, страдания, престъпност“  и публикуваните статии „Говорете за наркотиците на децата си и никога не спирайте да ги обичате“, „Войната срещу наркотиците е война в името на децата ни.“
  4. Люба Момчилова - вестник „Доктор“, Агенция БЛИЦ - „Здраве“ – за интервюто ѝ с д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница от 1. юни 2016 г. - „Нова дрога може да убие от първия прием“;
  5. Йоанна Димитрова – Offnews - за материала  „Опасна мода се наблюдава сред родителите в социалните мрежи. Майки и бащи пишат, че подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да „пречистят“ организма им от токсини“ от 24.08.2017 г.
  6. Пламен Сивов, Pravoslavie.bg- за статиите му: „В орбитата на лековерието: Алекс Орбито“ от 01.08.2017 г. и „Даваш 65 лева, ядеш слънце“ от 18.05.2012 г.

 

В РАЗДЕЛ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

Алфонсо Сабела – съдия в Неапол, Италия - за книгите си „Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“, в които с документална точно пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа. Едно непрекъснато надбягване с времето и …с куршумите на подгонените престъпници.

- Издателство ЕРА – за издадените книги на известния италиански магистрат Алфонсо Сабела, за популяризиране на борбата срещу наркотиците и изграждане на достойни модели за подражание сред младото поколение.

image

 Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

1.Таня Кольовска – преводач на книгите на Алфонсо Сабела„Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“;

2.Виктория Пенкова – вестник „Телеграф“, за интервюто си с инспектор Петьо  Петков от сектор „Наркотици“ в СДРВ от 27.09.2017 г. „Хард синтетиката изгаря мозъка, марихуаната го полира, става като кола току-що излязла от шоурума.“;

3.Вестник „Телеграф“ – за системно и реалистично отразяване на проблемите с наркотици, корупция, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет;

4. Вестник „Труд“ – за статията „Съдът на страната на сектите“ и за системно и реалистично отразяване на проблемите с наркотици, корупция, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет;

5. Микаела Въжарова – сайт „Дебати БГ“ -  за статията „Терорът се издържа от дрога“ във вестник „Животът днес“ - едно интервю със Стефан Бакалов, началник на отдел „Разследване и разузнаване“ в митницата на Летище София и на специализирания отдел „Борба с наркотрафика“ от януари 2017 г.

              6. Любомира Николаева – вестник „24 часа“ - за статията „Илюзията, че наргилето е безвредно, е най-                          страшна“, интервю с проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА, от                                26.08.2017 г.

              7. Боян Димитров – вестник „Монитор“ - за изразената активна позиция срещу разпространението и                              употребата на дрога в туристическите курорти в статията „Планини от кокаин и море от плява“, от 27.10.2016 г.

В РАЗДЕЛ "ДОКУМЕНТАЛНО КИНО":

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

Валери Яков - БНТ2 - за филма „1014 Последната година на Самуил“ - документалният филм възкресява спомена за великия български цар и трагичните събития от този период. Филмът е от 2014 г.       

image   

 Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

              1.Красимир Кушев - БНТ-2 - сценарист на за филма „1014 Последната година на Самуил“.

2. Надя Обретенова и Николай Тодоров – БНТ,  за филма „Кой е срещу теб в мрежата?“ излъчен в рубриката на БНТ „В кадър“. Филмът акцентира на неетичното ползване на интернет и социалните мрежи, рисковете, с които се сблъскват децата в мрежата, и начините, по които се опитват да се справят с тях.

3.Рубриката „В кадър“ на БНТ- за излъчени материали в подкрепа на борбата за разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.

4. БНТ – за излъчени материали в подкрепа на борбата за разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.

5. Ученици от СУ „П. К. Яворов“ гр. Чирпан с ръководител педагогическия съветник Валентина Костадинова.  – за документален филм „Яворови разкази от вчера и днес - учениците са доброволци към БМЧК:

  • Антоана Сребринова Йорданова – 11 в клас;
  • Русица Славова Петрова – 11 в клас;
  • Желязка Теодорова Тотева – 11 в клас;
  • Златина Минчева Танева – 11 в клас;
  • Росица Тодорова Тодорова – 11 клас;
  • Александра Красимирова  Костадинова – 12 б клас;
  • Деница Динева Динева – 12б клас;
  • Габриела Цветанова Димитрова – 12 б клас;
  • Цветелина Ивайлова Проданова – 12 б клас;
  • Мартина Стоянова Стойкова – 12 б клас;
  • Наталия Радостинова Манева – 12 в клас.

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА ЗА ИЗРАЗЕНА ГРАЖДАНСКА И ПРОФЕСИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ И ПОДПОМАГАНЕ НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗСЛЕДВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ – грамота получават:

  1. Проф. д-р Асен Дудов - национален консултант по Медицинска онкология и председател на Българското онкологично дружество – за становището му относно целесъобразността  и необходимостта от медицинска употреба на растението канабис и негови части и продукти при пациенти с онкологични заболявания.
  2. Д-р Цветеслава Гълъбова –  директор на Държавната психиатрична клиника „Св. Йоан Рилски“ в Нови Искър - за активната ѝ работа и  поредицата от статии за психическото здраве и влиянието на наркотиците върху него.
  3. Проф. Коста Костов – началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА – за цялостната му дейност и статиите за вредата от употребата на наргилета.
  4. Ивайло Златанов -  РУО Благоевград – за активната подкрепа и съдействие по превенцията на наркоманиите и други зависимости в подкрепа на обучението и израстването на здрави и активни личности.
  5. Д-р Десислава Панайотова - директор на Център за религиозни изследвания и консултации при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и главен редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия - за активната позиция срещу психологични и други зависимости и защита на обществото от пагубни влияния.

image







http://neumirai.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BD%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%BF%D1%80


Тагове:   вероника герин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2059665
Постинги: 4577
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930