Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2017 10:45 - Въздържанието от храни засяга не само тялото, но цялата личност
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 339 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2017 10:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Напоследък в обществото се появяват различни тенденции, свързани с храненето на човека и особено с това на децата. Промяната в обществено-политическия живот у нас доведе до промяна в културата на хранене и отглеждане на децата. Преди 20 години, основно бебетата израстваха с кърмене и за това ги наричаха кърмачета, днес броя на бебета, използващи адаптирани млека нараства, не без добавящата роля на съвременните методи на раждане. В продължение, едва ли има майки, които по-еднакъв начин да захранят своите деца – някой педиатри препоръчват захранване с плодове, други със зеленчуци, но като цяло всички родители минават през употребата на пюретата в бурканчета, като особено харесвани са тези от чужбина. Нещата се усложняват и с порастването на децата, когато те все повече посягат в магазините за зрънчо, шоколад, сокове от кутийки. И разбира се, започват различни заболявания, допълнително усложнени от качеството на въздуха и водата.

      Тогава започват и опитите и стремежите на родителите да променят нещата. Едни се опитват да се доближат до природата, да търсят храни от земеделски производители, други търсят алтернативни методи, говорят за ограничаване храненето на децата с цел освобождаване от натрупаните токсини, а някой стигат до там, че лекуват заболяванията с гладуване, търсейки решение веднага или, ако може в рамките на няколко дни.

       Проблемът с храненето е основен, жизненоважен за всеки организъм в света и особено за развитието на цялостната човешка личност. Храненето има не само физиологически аспект, тъй като набавя нужните за организма хранителни вещества и енергия за процесите в тялото, но има и дълбок психологичен и духовен смисъл и роля. Римлянинът Сенека казва: "Изненадани сте от много болести? Пребройте си готвачите" и още "Много блюда - много болести". Медицината доказва, че много от хроничните болести се дължат на злоупотребата с храна и единственото им лекарство е въздържанието. В тази посока учението на Православната църква, обръща специално внимание на въздържанието.


       Според Библията, Бог налага въздържание на първите хора Адам и Ева – да не ядат от плодовете на определено дърво, показвайки на хората, че въздържането от определени храни има своята стойност, това е и първия пост. В Новия Завет знаем, че Сам Христос е постил в продължение на 40 дни в пустинята и Той наставлява хората как да постят : "Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерите, защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и Твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве" (Мат. 6:16-18).

        Великият свети Василий говори за въздържанието: "Постът ражда пророци, силни да укрепяват. Постът умъдрява законотворци, той е хранилище за добродетели, сигурен съжител на тялото, отлично оръжие за подвижници. Той отблъсква изкушенията, той е полезен за благочестието, съжител на трезвостта, градител на мъдростта. Във война носи мъжеството, в мир носи спокойствие".  Тоест поста подпомага не само тялото, но и духа, той води до градиране на личността, до морално и нравствено усъвършенстване, до приближаването до Бог.

        Възниква въпросът : от какво да се лишава човек, за да бъде физически и духовно здрав, и трябва ли да бъдат лишавани децата, след като въздържанието предполага личностно решение? Православната църква забранява деца до 7 годишна възраст да бъдат принуждавани да постят, защото отчита, че до тогава те нямат напълно развито чувство за отговорност и самосъзнание и детския организъм има нужда от непостни храни за развитието си. Различните деца имат различна нагласа и развитие, но ориентировъчно след тази възраст те трябва постепенно да бъдат приучени на въздържание, подражавайки на своите родители. 

        Постенето в Църквата  включва и послушание, Тя е отредила да се пости в дните сряда и петък и няколко по-продължителни периоди от време през годината. Не е прието, християнина сам да решава кога да пости, дори в извънредни ситуации, би следвало да се консултира със свещеник. Днес наблюдаваме хора, които налагат и на други хора своите мисли и идеи във въздържанието от храни, но дали да им се доверим, след като не сме видели всички плодове на техните решения? Църквата има повече от 2000 годишен опит и плодовете на въздържанието в нея са светите мъже и жени, които са достигнали духовно израстване, морално усъвършенстване и святост.

       Постът е въздържание, от определени храни – обикновено от животински храни – яйца, мляко, месо, масло и замяната им с растителни храни, варива, ядки. В определени пости се налага въздържание от риба и дори от олио и зехтин (растителни мазнини). Постът в Църквата има и смисъл на подготовка към встъпване в Тайнството – св. Причастие, тоест приобщаване на човека към Бога.

        За да бъде здрава една личност, е нужно въздържание от храни и напитки, но в дух на опитност от хилядолетия, не на случайни хрумки, чийто резултати са съмнителни и противоречиви. Човек трябва да се учи на въздържание, защото сам Бог му е показал, че това е полезно за него и защото води до усъвършенстване на целия човек, не само на физическото тяло, както правят някой диети увреждащи психическата стабилност на човека.


          По отношение на децата, трябва да бъдем внимателни и отговорни. Още от самото раждане, да се придържаме дадените от Бога за полза на човека, плодове и зеленчуци, а не модифицирани и генетично променени в лаборатории. С подрастването на децата, да не разчитаме на готово сготвените някъде храни, а да жертваме от своето време за приготвяне на нужното и най-вече децата да привикват с обикновени и прости храни, а не на прекалено богати блюда. Абсурдно е да си представяме, че болестите в малките деца можем да преборим мигновено, с лишаване на детето изведнъж или от време на време, от храна, това води до психологически стрес и в никакъв случай не подобрява неговото духовно и психическо здраве и развитие. Децата обаче, от малки трябва да се учат на въздържание, както по отношение на храните, така и в постъпките си, за да израстват здрави и пълноценни личности.




http://neumirai.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%BE-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82





Тагове:   хранене,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056849
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930