Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2017 09:10 - Д-р Теменужка Любенова, ОбСНВ-Благоевград: Ученици започнаха да употребяват капки за очи като заместител на наркотици
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image  

Д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, в интервю заРадио „Фокус“ Пирин

Фокус: Д-р Любенова, нова опасна дрога върлува сред учениците. Става дума за капки за очи. Можете ли да ни дадете повече информация за този наркотик и среща ли се той и в Благоевград вече?

Д-р Теменужка Любенова: Нямаме информация да се среща в Благоевград. По принцип това са капки за очи, които се продават в аптеките. Съдържанието на капките е: лекарствено вещество циклопентолат, като хидрохлорид; борна киселина, калиев хлорид и други. Използва се най-често за разширяване на зеницата и блокиране на промяната на фокуса при изследване на зрението, но децата го използват като средство, за да могат да получават халюцинации, поради което те го използват не през очите, а през носа. Употребата на тези капки през носа, разранява лигавицата и прави рани. Освен това може да се стигне до усложнения, до появата на синузит, при хора, които не са имали подобни проблеми и т.н. Учениците, които са употребявали тези капки, споделят в интернет, че след употребата им, или по-точно след предозирането им, губят представа за времето и не помнят какво са правили, докато са били под въздействието на тези капки. Нещата са изключително тревожни и аз едно нещо не мога да разбера. Принципно за всички наркотици, за които говорим, включително и тези капки, не разбирам защо това е необходимо на младите хора. Коя е причината, която е провокирала младите хора да употребяват наркотици? И всъщност каквото и да правим, за каквото и да говорим, за да може да се спре този начин на живот при подрастващите, трябва да направим много сериозен анализ на всичко, което води до употребата на дрога. Когато направим един сериозен анализ и решим проблема, който предизвиква употребата на наркотици, тогава няма да бъдем вече свидетели на тяхната употреба. А за мен най-важното нещо, което липсва на децата са духовните ценности, защото материалните ценности по един или друг начин се преживяват, но духовните не могат и това е резултатът.

Фокус: Всъщност в тези капки има ли някакво наркотично вещество?

Д-р Теменужка Любенова: Всичко зависи от това по какъв начин се употребяват. Това са химически вещества, а всички химически вещества по един или друг начин могат да предизвикат и халюцинации, могат да доведат и до увреждане на организма, особено когато са в количества, които са по-големи. По същия начин стоят нещата и с отровата на змията например. Ако тя се използва в медицината в много малки количества по точно определен начин, тогава не е опасна, но ако си ухапан от отровна змия умираш.

Фокус: Тогава предполагам, че това нещо може да се случи не само с точно определени капки, а с всички видове?

Д-р Теменужка Любенова: Да, има начин. Например аналгетици, съчетани с няколко вида други лекарства също могат да се направят като друг. И част от подрастващите правят такива „коктейли“ от лекарства, за да постигнат някакъв ефект на халюцинации, в следствие на тяхната употреба.

Фокус: И тук възниква следващият въпрос – защо в аптеките се продават лекарства на непълнолетни лица и въобще защо се продават лекарства без рецепта? Имаше един момент, в който тези неща се следяха и наистина не се даваха лекарства без рецепта, но този момент бързо отмина.

Д-р Теменужка Любенова: Това все пак са лекарства, които би трябвало да се продават без рецепта. Не би трябвало да са с рецепта, тъй като страната си е такава, че почти всичко си доплащаме или плащаме изцяло ние. Малко са лекарствата, които фактически се отчитат изцяло с рецепта. Но аз съм съгласна и би било по-добре за нашето общество да бъде както в Англия. Това не е социалистическа държава. Да бъдем както повечето европейски държави – държавата поема абсолютно всички лекарства на пациентите от дадената страна, тогава всичко, което може да се вземе от аптеката като лекарствени препарати става с рецепта и никой не може да си позволи да вземе нещо, което е извън тази рецепта. Можеш да си купиш само хранителни добавки, можеш да си купиш козметични продукти, но не можеш да си купиш лекарства без рецепта. Има много неща, които другите държави са предприели, но ние все още не сме се насочили натам.

Фокус: На българския пазар вече се е появила и друга нова дрога, наречена флака. Какво всъщност представлява тази дрога?

Д-р Теменужка Любенова: Това са соли за вана. Това е синтетичен наркотик, който наподобява соли за вана. Изключително агресивен наркотик, който може да предизвика абсолютно неконтролируемо поведение. При употребата му младежите не знаят какво се случва с тях – събличат се голи, агресивни са към хората, склонни са дори и да се самоубият.

Фокус: Този наркотик е разпространен широко в Америка, а среща ли се в България?

Д-р Теменужка Любенова: Да, разпространен е и тук. За съжаление все още чакаме проявленията от неговото разпространение, вместо да се вземат мерки и да се предотвратят нещастните случаи.

Фокус: А какво се случва с т.нар. „весел чай“? Все още ли е толкова разпространен?

Д-р Теменужка Любенова: Да, разбира се, синтетичените канабиноиди са хит на пазара в момента. Това е марихуана, напръскана със съответните химикали. Той може да има многократно по-засилено действие от това на обикновения канабис. Когато се прибавят към марихуаната синтетично произведени вещества, то тогава многократно се увеличава въздействието както върху мозъка, така и върху сърдечната дейност и кръвното налягане, изцяло върху състоянието на организма. Може кръвното налягане да стигне до горна граница 200 и долна – 60. Тези резки покачвания и сваляния на кръвното налягане също могат да се отразят на човека, а дори и да доведат до загуба на съзнание. Има регистрирани гърчови случаи, в следствие на употреба на синтетична дрога, както и загуба на ориентация за време и пространство. Така че, синтетичната дрога, като всичко, което не е природен продукт, действа върху организма многократно по-силно, отколкото природните продукти.

Фокус: Какви са мерките, които може да вземе държавата за намаляването употребата на наркотици?

Д-р Теменужка Любенова: В 2 насоки са – едните са за ограничаване на търсенето, в което попада и нашата работа, а другите са за ограничаване на предлагането, в което попадат институциите, които могат да приложат законите в България, така че тези, които предлагат, да получат адекватно наказание и работата на митниците е да не влизат тези наркотици в България. Но трябва наистина много сериозна работа между самите институции, както и активността на обществото, и по-скоро нетърпимост към това поведение, от страна на родители, обществени организации, за да можем наистина да променим това, което се случва в България в момента и в бъдеще да не е това, което виждаме сега.

Фокус: Преди около 2 месеца разговаряхме с Вас за едни близалки, които бяха открити и бяха със състав на канабис. Всъщност тогава все още се извършваха проверки за това как тези близалки са попаднали на българската търговска мрежа. Има ли решение по въпроса?

Д-р Теменужка Любенова: Да, спряни са. Глобен е този, който ги е внесъл. Твърдеше се, че в тези близалки няма тетрахидроканабинол, но на сайта на производителя ние проверихме и там нямаше такова уточнение. Там не пишеше, че в близалките няма тетрахидроканабинол.

Фокус: Има ли други нови наркотични вещества, от които родителите трябва да пазят децата си?

Д-р Теменужка Любенова: Засега не, но не виждам как в близкото бъдеще ще се справим с това, което е налично на пазара в момента. Според мен най-обезпокоителното от всичко е, че това е най-лесното решение за учениците да избягат. Най-тревожното е, че те смятат, че непременно животът им трябва да бъде свързан с наркотици, иначе няма да бъдат щастливи.

Фокус: КАТ вече започнаха да практикуват при спиране за проверка, да тестват водачите, както за алкохол, така и за наркотици. Дизайнерските дроги отчитат ли се на тези тестове?

Д-р Теменужка Любенова: Не, затова се връщам към едно наше предложение – да има забранителен режим за тези вещества. На тестовете се отчитат марихуана, амфетамини, метамфетамини, кокаин и барбитурати.

Натали СТЕФАНОВА




http://neumirai.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8/%D0%B4-%D1%80-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BD%D0%B2-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2064799
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930